Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 23., csütörtök

Vörös Bikavér Natúr Törkölypálinka 2011.


34.

2011/0225

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Vörös Bikavér Pálinka
üvegben érlelve



A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből készülő, emésztést segítő, étkezés után kis mennyiségben fogyasztott párlat, az egyik legrégebbi pálinkafajta. A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amely Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítenek, valamint cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. A sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. Törkölynek nevezzük a szőlő feldolgozása után a présben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot. Az időjárástól, a fajtától és a feldolgozás módjától függően 15-30% törköly keletkezik borkészítés során, ebből készül a törkölypálinka. Korábban az egyik leggyakoribb pálinkafajta volt. Az 1950-es években a pálinkák 30%-a törkölypálinka volt, ez az arány a későbbiekben csökkent. Az 1960-as évektől létezik a tokajiaszú-törkölypárlat, amelyben egyesül az olasz törkölypárlatokra jellemző íz az aszúborok illatával. Nevezik még csiger- vagy vizestörkölynek is. A törkölypálinka főzése a XVII. században annyira elterjedt, hogy törvénnyel kellett szabályozni, ezért feltehetőleg meghonosodása a XV. századra tehető, de ekkor már ismerték a főzést. Mestereink valószínűleg német származásúak voltak. A pálinkafőzés februárban, márciusban, de legkésőbb áprilisban megindult, különben a törköly használhatatlanná vált. A vörös szőlő törkölye értéktelenebb, mert hamar ecetes erjedésnek indul. Természetesen ma már ez nem egészen így van, hiszen a technológiai fejlődés lehetővé teszi ezek kezelését. A Vörös Bikavér bor törkölye ezen a környéken különösen is előkelő helyen szerepel. A vörös törkölypálinkák királya, csúcsa ez a párlat. Magam is gondosan válogatott vörös szőlőfajtákat raktam össze: kékfrankos, cabernet franc, oportó, merlot és kadarka, amely a párlat szívét alkotja. Hogy mennyire értékelik ezt még az Alföldön is nagyon jól bizonyítja, hogy a teljes ismeretlenségből, első Keceli pálinkaversenyen indulva ezzel a párlattal azonnal ezüstérmet hódítottam el, amely azt hiszem, hogy nem rossz eredmény. Ajánlom ezt az italt főleg férfiaknak hal ételek előtt és után.


Rizlingszilváni Natúr Törkölypálinka 2012.


140.

2012/0220

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Rizlingszilváni Pálinka
üvegben érlelve



A mai napon bemutatásra kerülő pálinka nem követi az eddigiek sorát, hanem azzal ismételten visszaérkezem a Natúr Pálinkák, Törköly Párlatai alcsoporthoz. A rizlingszilváni szőlő törkölye, mint minden fehér szőlő törkölye különleges odafigyelést igényel, hogy abból megfelelő mennyiségű és minőségű párlat keletkezzen. Ezt a szőlő Magyarország második legelterjedtebb minőségi fehérborszőlő-fajtáját a svájci Thurgau kanton szülötte Dr. H. Müller a Geisenheim-i Kutató Állomáson állította elő 1882-ben. A német nyelvterületen Müller Turgau-ként ismert, fajta hibrid a szőlőtermesztés északi határához közeli területek egyik közkedvelt fajtája Európa szerte. Származása bizonytalan. Az újabb genetikai kutatások szerint a Rajnai rizling mellett a fajta másik szülőjeként a Zöld szilváni helyett inkább a Chasselas-t tartják valószínűbbnek. Levele szép ötkaréjú, mélyen tagolt, sarkos, hólyagos felületű. Átlagos években szeptember második dekádjában szüretelhető. Bőtermő, könnyen túlterhelhető. Hátrányos tulajdonságai még, hogy fagytűrő képessége csupán közepes és rothadékony. Bora illatos, gyors fejlődésű, esetenként lágy. Az illat- és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál (15-16 mustfok) is kialakulnak. Az említett tulajdonságai és különösen rothadásérzékenysége miatt a jövőben elsősorban a kisüzemek, házi- és hobbikertek megbecsült fajtája lehet. Illat és zamat anyagai miatt számomra az egyik legkedveltebb fajta, amelyet szívesen házasítottam különféle más szőlőkkel, azok törkölyeivel. Mindamellett férfias jellege és karaktere azért behatárolja, az őt szívesen fogyasztok körét. A másik fontos dolog, hogy az Európai Unió ennek a szőlőnek sem engedi használni ezt a nevét, helyette előírták számunkra a Müller-Thurgaut, de engem ez mondjuk nem nagyon zavar, nekem ez a szőlő, a bora és a pálinkája is Rizlingszilváni marad. Mint minden illatos fehér szőlő törkölye ez is igen hálásan visszaadja a szőlő, illetve a borának beltartalmát. A hordós érlelést is szereti, így natúran mindenféleképen a különlegességet kedvelőknek ajánlanám, mert a párlatból kiáradó tömény illat és zamat világ annyira bonyolult és összetett, hogy szinte órákat ellehet felette poharazgatva elmélkedni.

2012. február 22., szerda

Meggy Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


139.

2012/0219

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Meggy Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve



Nem szeretném, ha egyhangúságba fulladna a párlataim bemutatása, de továbbra is a párlat rendszerem Ágyas Pálinkáinak csoportjának egy új tagját szeretném felkínálni, ezúttal azonban a gyümölcs párlatok alcsoportjába. Ez annyit is jelent, hogy a trópusi égővből visszaérkezünk szűkebb hazánk területére. A párlat alapját a már sikerrel bizonyított Cseresznye pálinkám adja, amelybe némi kis része éppen ennek az ágynak a gyümölcse adja, ráadásul rokona is a cseresznyének. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a meggyről van szó. Érdekes, hogy amikor erről a gyümölcsről beszélünk a legnagyobb természetességgel gondoljuk azt, hogy az magyar gyümölcs, pedig sajna ez nem így van. Ugyanis a meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt fellelhető. Erről tanúskodik többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származtatható. Ez persze nem jelenti azt, hogy nálunk nem vált őshonossá ez az apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed. Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit. Ebben az esetben a Meteor meggy aszalványát használtam ágyként a párlathoz. A párlatban cigánymeggy található kis mennyiségben. A cseresznye szedése után már nem maradt energiám meggyet is szedni, de idén mindenképen sor fog rá kerülni, vagy vásárolni fogok megfelelő mennyiséget. Mindenekelőtt beltartalma az, amely érdekessé teszi az A és B vitamin minden fajtája megtalálható benne, ezen kívül C vitamin és szelén tartalma is említésre méltó. Vírusölő, vértisztító hatású. Serkenti a máj- és veseműködést. Idősebb korban a megbomlóban levő hormonháztartás szabályozásában fejti ki jótékony hatását. Mindezek remélhetően felkeltik mindenkinek a figyelmét és mivel a legnagyobb pálinkaházak készítenek nagy sikerrel ilyen pálinkát, így erre én is szeretnék benevezni, de addig is ez némi figyelem felkeltésre alkalmas párlat. Kóstoljuk nagy kíváncsisággal!

Papaya Ágyas Vegyes Gyümölcs Párlat 2012.


138.

2012/0218

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Papaya Vegyes Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve



A most bemutatásra kerülő párlattal tovább folytatom az Ágyas Párlatok sorozatot azon belül is pedig a déli gyümölcsökkel készített párlatokat. Ez a párlat, amely most bemutatásra kerül egy nálunk nem túlságosan közismert, nem túlságosan gyakorta használt gyümölcsből készült. Már annyira déli ez a gyümölcs, hogy nem is Európai, hanem sokkal inkább forróégővi. A Caricaceae, vagyis a dinnyefafélék családjába tartozó papaya, (Carica papaya) valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik, de mára a trópusi és szubtrópusi területeken az egész világon ismert. Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el. A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára. Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe. Magyarországra egész évben szállítják repülőn, vagy hajón, Brazíliából, Costa Ricáról, Kenyából és az Elefántcsontpartról, egy nagykereskedő véleménye szerint a legjobb fajta papaya Thaiföldről származik. A növény a botanika szemszögéből nézve elfásult gyógynövény. A gyümölcs a levelek alatt csüng, körbe a törzs körül, általában körte formájú. Különösebb illata nincs. Az illata a sárgabarackra illetve a sárgadinnyére emlékeztet, gyümölcssav-tartalma csekély. A súlya a papaya fajtájától függően akár több kilogrammos is lehet, de a Magyarországon kapható papaya súlya általában maximum fél kiló körüli. Nagyon lédús gyümölcs, 90 százaléka víz. Energiatartalma 126 J, fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne. A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban. Fogyasztását cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémák (pl. székrekedés, savhiány, puffadás, teltségérzet) megszüntetésére, epe-és májproblémák orvoslására, valamint kiadós lakomákat kedvelők számára javasolják. Kóstoljuk mi is bátran ezt a párlatot.

2012. február 21., kedd

Vörös Áfonya Ágyas Vegyes Gyümölcs Párlat 2012.


137.

2012/0217

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Vörös Áfonya Vegyes Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve



Az Aquavinicum Párlat Rendszerem Ágyas Párlatainak egy újabb tagjával szeretném folytatni bemutatómat. A vegyes ágyas alcsoport újabb aszalvánnyal elkészített párlata következik. Az alap pálinka ezúttal is vegyes gyümölcs, amelybe három hónapra ágyként a Vörös Áfonya kerül. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó hegyvidéki faj, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. A lisztes, ehető bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű. A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30–40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását. De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, is tartalmaz. Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát - a belőle készített főzetet felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására is használták... A vörös áfonya számos, élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya kiváló ásványi anyag, valamint vitamin-forrás is. A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás. Így ez a párlat nem csupán színében különleges, hanem hatásában is. Fogyasszuk egészséggel!


2012. február 20., hétfő

Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2010.


13.

2010/0819

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Red Haven Őszibarack
üvegben érlelve



Szememben a Kajszibarack teljes ellentétét jelenti ez a barack, és addig amíg az előbbit mindenki agyonra dicséri, addig útóbbiról előszeretettel megfeledkeznek, pedig a belőle készült párlat a királynője a pálinkáknak. A rózsafélék családjának (Rosaceae) tagja, közeli rokonai a sárgabarack, a szilva. Latin (Prunus persica) neve azt sugallja, hogy a Perzsiából származik – ám ez a feltételezés nem állja meg a helyét. Őshazája ennek is Kína, ahol termesztésével régóta foglalkoznak. Első írásos említése az időszámításunk előtti tízedik évszázadra nyúlik vissza. A kínai taoizmus a legszentebb növénynek tartotta. A legenda szerint létezik egy háromezer évenként virágba boruló őszibarackfa. Aki gyümölcséből eszik, örök életre számíthat. A perzsák közvetítésével a gyümölcs eljutott a Földközi-tenger környékére, ahol az éghajlat kedvező volt a megtelepedéséhez. Ez időtájt a Római Birodalom uralta ezt a vidéket. Angliába a 12. században került, ám a viktoriánus udvarban már napi rendszerességgel, csemegeként tálalták. Kínában napjainkban is nagyra becsülik az őszibarackot. Több mint 700 fajtáját termesztik. Születésnapi fogásként tálalják, fogyasztásától szerencsét és hosszú életet remélnek. Mára annyira elterjedt Európában, hogy az össztermelés majdnem felét Európa adja. Az őszibarack magja kénsavat tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben halálos méreg. Azonban ha csak annyit eszünk belőle, mint amennyi barackot fogyasztottunk, akkor semmilyen káros hatása sincs, sőt javítja az emésztést. A gyümölcs színe lehet fehér, sárga, pirosas. Alakja általában gömbölyded, héja enyhén szőrös, húsa lédús, puha. A gyümölcs húsának színéről elmondható, hogy igazodik a héj színéhez. Íze kellemesen édes, jellegzetes. Az őszibarack nagy magnézium, kálium, szelén és kalcium tartalommal bír. Mindezek mellett A-, B-, és C vitamint is tartalmaz. Vértisztító hatásával kiemelkedik a többi gyümölcs közül. Táplálja az izmokat és csontokat, boron tartalmának köszönhetően emeli a nemi hormonok szintjét a szervezetben. Ezt a gyümölcsöt Balogh Misi barátom gyümölcsöséből szereztem be és vele neki szeretnék minden évben emléket állítani.


Kajszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2010.


12.

2010/0813

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Kajszibarack
üvegben érlelve



A most bemutatásra kerülő pálinka azért fontos állomása Párlat Rendszeremnek, mert ez az első tiszta kifejezetten Kajszibarack Pálinkám. A kajszibarack pedig az a gyümölcs, amelynek a pálinkáját mindig keresik, mindig szeretik, mindig szívesen fogyasztják, hiszen talán már a közhelyig a legismertebb. Van azért egy-két igen fontos dolog, amelyet nem árt, ha tudunk a gyümölcsről mielőtt kikiáltjuk a világ legjobb pálinkájának. Már lehet, hogy nem is annyira dicsőítjük, ha megtudjuk, hogy Kína az őshazája. Az úgynevezett Selyemúton került el Örményországba és onnan terjedt el a Földközi-tenger irányába. A gyümölcs Magyarországra valószínűleg a török hódoltság alatt került be, neve is török eredetéről tanúskodik. A XX. század közepéig hazánk gyümölcstermesztésének kb. egyhatodát tette ki, mára kevesebb, mint 2%-át. Ez sajnos nagyon elszomorító dolog, mert valóban kiváló gyümölcsről és pálinka alapanyagról beszélünk. Az is alátámasztaná nagyobb termelését, hogy a csecsemők fontos táplálékaként kéne kezelni, közvetlenül az anyatej után, mivel beltartalmi anyagai jótékonyan hozzájárulnak egészséges fejlődésükhöz. Nem hiszem, hogy van ember kis hazánkban, aki ne ismerné fel ezt a gyümölcsöt. Az érett gyümölcs színe már-már narancssárgába, pirosba hajló. Héja vékony, puha, enyhén pelyhes. Belseje szintén puha és lédús. Íze nagyon édes, a nagyobb fajtákra erősebb rostozat a jellemző. Akár milyen célzattal is vásárolunk belőle fontos tudni, hogy a kajszi éretten kissé puha, felülete csaknem tejesen sima, héja hibátlan, mindennemű folttól, sérüléstől mentes. Mivel utánérő, akkor is megvehetjük, ha színe még kissé zöld, szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik. Igazi táplálkozás élettani értékét magas A-, C-vitamin és karotin tartalma adja. A csontok és a szövetek újjáépítésében van fontos szerepe, így fiataloknak és időseknek fogyasztása egyaránt javasolt. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. A pálinka édeskés illata, lekváros íze a bátai napsütötte vidéknek és talajnak köszönhető. A táj jellegéből adódik magkarakterre jellemző marcipános, kissé banános, tiszta zamata. Édes desszertek, és délutáni beszélgetések kiváló kísérőitala.

2012. február 19., vasárnap

Cseresznyeszilva Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2010.


11.

2010/0830

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Cseresznyeszilva
üvegben érlelve



Sajnos nagyon sokan vannak, akik egyszerűen csak legyintenek, akkor, amikor a vadon termő gyümölcsök szóba kerülnek, akár étkezési céllal, akár hungarikumként, akár párlatként. Sokan sajnos arra esküsznek, hogy csak mesterségesen általunk szigorúan ellenőrzött termelt gyümölcsökből szabad enni és inni. Én azonban úgy vélem, és bízom abban, hogy egyre többen lesznek olyanok, akik velem értenek egyet, és kiállnak a természet által, szabadon növekvő, születő gyümölcsök mellett, amelyek nem tartalmaznak mesterséges beavatkozásokat, nincsenek nemesítve, és nincsenek műtrágyázva, vagy növényvédő szerekkel túlkezelve. Egyszerűen azt is mondhatnánk, hogy valódi biogyümölcsökről és bio párlatokról beszélhetünk. Nagyon jó az emberi tudás, amellyel egyre mélyebbre ássuk magunkat a teremtés logikájába, főleg a gyümölcsökébe, és az állatokéba. Ennek ellenére halnak ki ma is állatok, tűnnek el ősi növények, vele párhuzamosan a környezetünket egyre inkább elszennyezzük, feléljük. Ez a cseresznyeszilva ágyas párlat magába foglalja mindazt, ami vad, ami természetes, ami egyedi, ami embertől mentes, és azt is adja nekünk vissza a pohárba. Nem a mi teremtményük, magától, Istentől származik, velünk egyenértékű, mert a baj akkor kezdődik az emberrel és a természettel, amikor az ember magát az fölé helyezi, és ezzel felborul a szimbiózis, és pusztulásnak indul a világ. A csodálatosan sárgáspiros színű, áttetsző párlat a maga édesen vad savanykás ízével felejthetetlen élmény a fogyasztójának. Csak teljes alázattal lehet leszedni bogyóit a hosszú tüskék közül, csak úgy lehet ágai közé bújni sérülés nélkül, hogy közben mélyen meghajlunk a növény csodálatossága előtt. Ennek a kölcsönös tiszteletnek és szeretetnek a gyümölcse ez a párlat, amelyet a Keceli Pálinkaversenyre is beneveztem és ahol bronzérem jutalomban részesült. Sajnos mára már nem sok maradt meg belőle.

Merlot Szőlő Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


136.

2012/0216

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Merlot Szőlő szőlő ágyon
üvegben érlelve



Természetesen az igazsághoz az is hozzátartózik minden esetben, hogy a legtöbb ásványi anyag, a legtöbb vitamin, sav, illetve biotin forrás nem a natúr, nem is az érlelt, hanem az ágyas pálinkákban található, akár friss gyümölccsel készül, akár aszalvánnyal. Tehát a hideg és meleg ágyas pálinkák egyaránt minden olyan anyagot magunkban hordoznak, amelyet maga a gyümölcs is tartalmaz, hiszen az alkohol hatására, beleoldódnak ezek a párlatba. A flavonoidok közül quercetin található meg benne. Természetes növényi anyaga a resveratrol. Ez a két vegyület antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A szőlőmag bélrésze megközelítőleg 50%-ban olajat tartalmaz. Igaz, hogy cukortartalma miatt az erre érzékenyek még mérsékeltebben fogyasszák. A három hónapos ágyon érlelés hatására a párlat színe bordós színűre változik. A nyers párlatot is már többen megkóstolták és igen elismerően nyilatkoztak róla, köztük olyanok is, akik nem nagyon fogyasztanak pálinkát, és még meglepőbb módon több hölgynek is ízlet ez a párlat még pedig kiemelve a többiek közül. Mindenesetre türelem és idő szükséges ahhoz, hogy ez a párlat elnyerje végső még tökéletesebb formáját, ízét, zamat világát. A szőlőpárlat nagyon igényes, közkedvelt, lágyabb, gyümölcsös tónusai miatt. Illata rendkívül gyümölcsös, érett málna és szeder. Szép felépítésű, ízében is gyümölcsös, melyet a hordó, és beleágyazott szőlő fűszeressége szépen kísér. Vadételekhez, vadszárnyasokhoz ajánlom. Szekszárd környékén mindenképpen páratlan lehetőségek előtt áll ez a párlat. A szabad cukortól selymes textúrája, jellegzetes aromája, egyedi bukéja ritkán közömbös a pálinkafogyasztók között. Meghatározó ízével már ma is sok hívet szerzett magának, de még igen sok lehetőség áll e párlat előtt csak azt sajnálom, hogy az idei Gyulai Pálinkaversenyre már nem tudom benevezni annak közelsége miatt. Ám az őszi Keceli megmérettetésen már biztosan ott lesz az indulók között.


Merlot Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


135.

2012/0215

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Merlot Szőlő Pálinka
akácfa hordóban érlelve



Szokásomhoz híven, amely általában arra épül, hogy egy féle pálinkából három féle pálinkát készítek. Munkám során sohasem arra törekszem, hogy mennyiséget termeljek, készítsek, hanem sokkal inkább mindig arra törekszem, hogy minőséget készítsek kis mennyiségben. Ezért szoktam hát háromfelé osztani a lefolyt párlataimat. Így tehát a merlot szőlő pálinkámat is elosztottam három féle. Most a második az érlelt változattal ismerkedhetünk meg. Hónapokig várakozott ez a kierjedt cefre a tartályban arra, hogy üstbe kerülve meghaljon, elégjen, de lelke, a gyümölcs szelleme a páracsövön keresztül a hűtőtartályon keresztül ismét cseppfolyós halmazállapotba kerülve alszeszként a napi tartályba kerüljön. Táplálkozás-élettani szempontból nagyon fontos, hogy az egészséges táplálkozás keretében és bizonyos betegségek esetén is naponta 3-4 étkezésre elosztva megközelítőleg 50-70 dkg gyümölcs, vagy friss, nyers gyümölcskészítmény szerepeljen étrendünkben. Amikor egy-egy új párlatot bemutatok, arról mindig igyekszem mindig részletesen elmondani a gyümölcsök összetevőit, valamint a gyümölcsfogyasztás szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait. Fontos tudnunk a gasztronómiával kapcsolatban, hogy az nem csupán szilárd ételeinkre vonatkozik, hanem a folyadékainkra is, és ide nekünk, Magyaroknak a kis mennyiségben fogyasztott pálinka épp úgy beletartózik, mint a kenyér fogyasztása. A szőlő táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A szőlő jellemző vitamin tartalma elsősorban B1- és B2-vitamin, de C-vitamin, folsav és biotinforrás is. Az ásványi anyagai: foszfor és kálium, kálcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink. Szénhidráttartalma gyorsan felszívódó természetes szőlő- és gyümölcscukor, amelynek mennyisége - évjárattól, termőhelytől és fajtáról függően - 10 dkg-ban 18 és 22 gramm között változik. Glikémiás indexe 70-90%, gyorsan emeli a vércukorszintet. Élelmi rosttartalma elsősorban cellulóz és pektin. Az érlelés nemcsak a merlot borának tesz jót, hanem ugyan így a párlatának is. Mind színben, mind zamatokban gazdagodva kerül elő a hordó rejtekéből, hogy poharainkba kerülve okozzon számunkra felejthetetlen élményt.