Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 20., hétfő

Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2010.


13.

2010/0819

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Red Haven Őszibarack
üvegben érlelve



Szememben a Kajszibarack teljes ellentétét jelenti ez a barack, és addig amíg az előbbit mindenki agyonra dicséri, addig útóbbiról előszeretettel megfeledkeznek, pedig a belőle készült párlat a királynője a pálinkáknak. A rózsafélék családjának (Rosaceae) tagja, közeli rokonai a sárgabarack, a szilva. Latin (Prunus persica) neve azt sugallja, hogy a Perzsiából származik – ám ez a feltételezés nem állja meg a helyét. Őshazája ennek is Kína, ahol termesztésével régóta foglalkoznak. Első írásos említése az időszámításunk előtti tízedik évszázadra nyúlik vissza. A kínai taoizmus a legszentebb növénynek tartotta. A legenda szerint létezik egy háromezer évenként virágba boruló őszibarackfa. Aki gyümölcséből eszik, örök életre számíthat. A perzsák közvetítésével a gyümölcs eljutott a Földközi-tenger környékére, ahol az éghajlat kedvező volt a megtelepedéséhez. Ez időtájt a Római Birodalom uralta ezt a vidéket. Angliába a 12. században került, ám a viktoriánus udvarban már napi rendszerességgel, csemegeként tálalták. Kínában napjainkban is nagyra becsülik az őszibarackot. Több mint 700 fajtáját termesztik. Születésnapi fogásként tálalják, fogyasztásától szerencsét és hosszú életet remélnek. Mára annyira elterjedt Európában, hogy az össztermelés majdnem felét Európa adja. Az őszibarack magja kénsavat tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben halálos méreg. Azonban ha csak annyit eszünk belőle, mint amennyi barackot fogyasztottunk, akkor semmilyen káros hatása sincs, sőt javítja az emésztést. A gyümölcs színe lehet fehér, sárga, pirosas. Alakja általában gömbölyded, héja enyhén szőrös, húsa lédús, puha. A gyümölcs húsának színéről elmondható, hogy igazodik a héj színéhez. Íze kellemesen édes, jellegzetes. Az őszibarack nagy magnézium, kálium, szelén és kalcium tartalommal bír. Mindezek mellett A-, B-, és C vitamint is tartalmaz. Vértisztító hatásával kiemelkedik a többi gyümölcs közül. Táplálja az izmokat és csontokat, boron tartalmának köszönhetően emeli a nemi hormonok szintjét a szervezetben. Ezt a gyümölcsöt Balogh Misi barátom gyümölcsöséből szereztem be és vele neki szeretnék minden évben emléket állítani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése