Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 19., vasárnap

Merlot Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


135.

2012/0215

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Merlot Szőlő Pálinka
akácfa hordóban érlelve



Szokásomhoz híven, amely általában arra épül, hogy egy féle pálinkából három féle pálinkát készítek. Munkám során sohasem arra törekszem, hogy mennyiséget termeljek, készítsek, hanem sokkal inkább mindig arra törekszem, hogy minőséget készítsek kis mennyiségben. Ezért szoktam hát háromfelé osztani a lefolyt párlataimat. Így tehát a merlot szőlő pálinkámat is elosztottam három féle. Most a második az érlelt változattal ismerkedhetünk meg. Hónapokig várakozott ez a kierjedt cefre a tartályban arra, hogy üstbe kerülve meghaljon, elégjen, de lelke, a gyümölcs szelleme a páracsövön keresztül a hűtőtartályon keresztül ismét cseppfolyós halmazállapotba kerülve alszeszként a napi tartályba kerüljön. Táplálkozás-élettani szempontból nagyon fontos, hogy az egészséges táplálkozás keretében és bizonyos betegségek esetén is naponta 3-4 étkezésre elosztva megközelítőleg 50-70 dkg gyümölcs, vagy friss, nyers gyümölcskészítmény szerepeljen étrendünkben. Amikor egy-egy új párlatot bemutatok, arról mindig igyekszem mindig részletesen elmondani a gyümölcsök összetevőit, valamint a gyümölcsfogyasztás szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait. Fontos tudnunk a gasztronómiával kapcsolatban, hogy az nem csupán szilárd ételeinkre vonatkozik, hanem a folyadékainkra is, és ide nekünk, Magyaroknak a kis mennyiségben fogyasztott pálinka épp úgy beletartózik, mint a kenyér fogyasztása. A szőlő táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A szőlő jellemző vitamin tartalma elsősorban B1- és B2-vitamin, de C-vitamin, folsav és biotinforrás is. Az ásványi anyagai: foszfor és kálium, kálcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink. Szénhidráttartalma gyorsan felszívódó természetes szőlő- és gyümölcscukor, amelynek mennyisége - évjárattól, termőhelytől és fajtáról függően - 10 dkg-ban 18 és 22 gramm között változik. Glikémiás indexe 70-90%, gyorsan emeli a vércukorszintet. Élelmi rosttartalma elsősorban cellulóz és pektin. Az érlelés nemcsak a merlot borának tesz jót, hanem ugyan így a párlatának is. Mind színben, mind zamatokban gazdagodva kerül elő a hordó rejtekéből, hogy poharainkba kerülve okozzon számunkra felejthetetlen élményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése