Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 23., csütörtök

Vörös Bikavér Natúr Törkölypálinka 2011.


34.

2011/0225

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Vörös Bikavér Pálinka
üvegben érlelve



A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből készülő, emésztést segítő, étkezés után kis mennyiségben fogyasztott párlat, az egyik legrégebbi pálinkafajta. A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amely Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítenek, valamint cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. A sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. Törkölynek nevezzük a szőlő feldolgozása után a présben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot. Az időjárástól, a fajtától és a feldolgozás módjától függően 15-30% törköly keletkezik borkészítés során, ebből készül a törkölypálinka. Korábban az egyik leggyakoribb pálinkafajta volt. Az 1950-es években a pálinkák 30%-a törkölypálinka volt, ez az arány a későbbiekben csökkent. Az 1960-as évektől létezik a tokajiaszú-törkölypárlat, amelyben egyesül az olasz törkölypárlatokra jellemző íz az aszúborok illatával. Nevezik még csiger- vagy vizestörkölynek is. A törkölypálinka főzése a XVII. században annyira elterjedt, hogy törvénnyel kellett szabályozni, ezért feltehetőleg meghonosodása a XV. századra tehető, de ekkor már ismerték a főzést. Mestereink valószínűleg német származásúak voltak. A pálinkafőzés februárban, márciusban, de legkésőbb áprilisban megindult, különben a törköly használhatatlanná vált. A vörös szőlő törkölye értéktelenebb, mert hamar ecetes erjedésnek indul. Természetesen ma már ez nem egészen így van, hiszen a technológiai fejlődés lehetővé teszi ezek kezelését. A Vörös Bikavér bor törkölye ezen a környéken különösen is előkelő helyen szerepel. A vörös törkölypálinkák királya, csúcsa ez a párlat. Magam is gondosan válogatott vörös szőlőfajtákat raktam össze: kékfrankos, cabernet franc, oportó, merlot és kadarka, amely a párlat szívét alkotja. Hogy mennyire értékelik ezt még az Alföldön is nagyon jól bizonyítja, hogy a teljes ismeretlenségből, első Keceli pálinkaversenyen indulva ezzel a párlattal azonnal ezüstérmet hódítottam el, amely azt hiszem, hogy nem rossz eredmény. Ajánlom ezt az italt főleg férfiaknak hal ételek előtt és után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése