Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 27., hétfő

Rizlingszilváni Érlelt Törkölypálinka 2012.


141.

2012/0221

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY

Rizlingszilváni Szőlő Pálinka
eperfa hordóban érlelve



Tulajdonképpen az előző napon bemutatott törkölypálinkát folytatnám a mai napon is azzal a különbséggel, amelyet már tegnap is jeleztem a pálinka natúr változatának bemutatásakor, miszerint ez a fehér szőlőtörköly igen csak kedveli a hordós érlelést. Mivel talán a sárgás szín áll legközelebb hozzá, így az eperfa hordós érlelés kipróbálása mellett döntöttem. A párlat előtörténetéről még annyit szeretnék közreadni, hogy a szőlő maga Dunaszekcsői hegyen született és ott is került feldolgozásra. Egy a szőlészetben kezem alatt dolgozó kollégám tulajdonát képezte a gyümölcs, amelyet az én irányításom mellett dolgoztak fel bornak, és a továbbiakban is a visszamaradt bogyózott törkölyt az én útmutatásaim szerint erjesztették meg. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy ebből közösen fogunk pálinkát készíteni. Ez annyit jelentett, hogy elméleti segítségem fejében meg kaptam a törköly két harmadát. Egy kicsit sajnos a lepárlással elcsúsztunk időben a nagy tél következtében, de amikor a légmentesen lezárt edények felnyitásra kerültek ugyanaz az aranysárga leveses bogyók néztek velünk szembe, mint lezáráskor. Nagyon fontos a cefre oxigéntől való távol tartása, mert így már a lepárlás elején szembetűnik, azaz illat, zamat és aroma anyag, amellyel később a pálinkában is találkozhatunk. A 21-es must fokú törköly megerjesztve 12-es alkoholú cefre kifőzését kezdtem meg, amely magas és jó mennyiségű alszeszt produkált az első lepárlás során. A finomítás kezdetén azonnal szembe tűnt, hogy alig tudtam előpárlatot leválasztani róla, mert szinte azonnal jó minőségű középpárlat kezdet el folyni. Mind minőségben, mind mennyiségben kiváló minőségű pálinka keletkezett, amelynek második részét rögtön érlelésre eperfa hordóba helyeztem. A három-négy hónapos érlelés végén érett, szép illat, telt vajas íz jellemzi, majd ezt a párlatot, amely a hordóból nyert fás színekkel, és aromákkal sokkal hamarabb, sőt szemben lesimul, ellágyul. Fogyasztását akár hölgyeknek is ajánlhatjuk, száraz sütemények délutáni majszolása közben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése