Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 28., kedd

Királyleányka Natúr Borpárlat 2012.


143.

2012/0223

AQUAVINICUM

NATÚR

BORPÁRLAT

Királyleányka szőlő
üvegben érlelve



Az Aquavinicum Párlatrendszerem natúr pálinka csoportjának, borpárlatból készült alcsoportjához érkezünk el a mai napon. Ritkán fordul elő, hogy ilyen fajta párlatot ajánlok fel bemutatásra. Ennek oka az, hogy a borász, ha már jól sikerült a bora, amelyet nagy gondossággal elkészített, akkor biztosan nem adja oda, hogy abból párlatot készítsünk, ha pedig nem jól sikerült a bor, akkor pedig nagyon szívesen odaadná, de akkor meg már nekünk nem kell, mert rossz borból csak rossz borpárlat készíthető. Így aztán nem marad más megoldás, mint az, hogy direkt erre a célra kell bort készítenünk. Azért is eset a választásom erre a fajta szőlőből készült bora, mert gyakorlatilag szinte minden ennél a szőlőnél kezdődött számomra a saját pincészetemben. Ez a szőlő a Királyleányka, amely erdélyi, azaz igazi hungarikum fajta. Mielőtt azonban konkrétan a szőlőborról annak gyümölcséről ejtenék pár szót, az előtt elevenítsük fel, hogy mi is ez az alcsoport egészen pontosan. Mivel nem konkrétan gyümölcsből készül a párlatunk ezért nem nevezhetjük a borból készült italunkat pálinkának csupán párlatnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez kisebb rendű ital lenne annál. Azért sem, mert a világon rendkívül sok és kiváló borpárlat készül. Tudni kell azt is, hogy a bor lepárlásából készül arányaiban a legtöbb párlat. A minőségi szőlőbor-párlatok jellegzetes színüket, zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban való hosszas (akár 50-70 évig tartó) érlelés alatt nyerik el. E párlatok számos elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, aguardante, aguardiente) kerülnek forgalomba, de a mezőnyből kiemelkedik két védet név, a cognac és az armagnac. Mindkettő egy-egy francia régió fehérboraiból készül, némileg eltérő technológiával. (Utóbbi miatt az armagnac szárazabb, íze erősebb, színe sötétebb.) A cognac ismertebb márkái: Courvoisier, Camus, Hennessy, Martell, Remy Martin. Az armagnac ismertebb márkái: Chabot, Clés des Ducs, Janneau, Marquis de Montesquieu, Sempé.
A borpárlat mezőny jellegzetes szereplői még például a görög Metaxa, amelyet kissé fűszereznek is, vagy a dél-amerikai pisco, melyet agyagedényben érlelnek. Ebbe a mezőnybe próbáljuk meg behelyezni a mi magyar borpárlatunkat kóstoljuk jó egészséggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése