Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 4., szerda

Vadgyümölcsök Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2012.


171.

2012/0403

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
üvegben érlelve



Természetesen a folytatásban nem is következhet más, mint az előző két napon bemutatásra kerülő párlatnak a legkisebb testvére, a harmad részes, amely Ágyas Párlatként került érlelésre. Az érlelés üveg edényben, vegyes gyümölcs ágyon történt meg. Az aszalványok között szilva és barack található meg egy kis mazsolával megbolondítva. A gyümölcsök kedvező hatása akkor érvényesül a legjobban, ha frissen, nyersen, hámozatlanul és jól megmosva fogyasztjuk őket. Mivel télen erre nem sok lehetőségünk adódik ezért bátran merem ajánlani az aszalványokat, amelyeket a nyári gyümölcsökből elkészítve egész télen hozzájuthatunk azokhoz a vitaminokhoz, amelyek esetleg a cefrézéssel, illetve a lepárlással tönkrementek. Ugyanis nagy hő hatására a vízoldékony vitaminok károsodhatnak, elbomlanak. Az aszalásra alkalmas szőlőfajtákat elsősorban Kaliforniában, Törökországban, Görögországban, Ausztráliában és Iránban termesztik. A magvatlan szőlőfajták közül a Szultánia nevűből készül a legjobb minőségű, nagy szemű mazsola. A szőlőt legnagyobb részben napon szárítják, kisebb mennyiség készül szárító üzemekben és aszaló berendezésekkel. Szénhidráttartalma magas (65 g/100 g), cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Az ásványi anyagok közül sok káliumot és kevesebb mennyiségben foszfort, kálciumot és magnéziumot tartalmaz. Purintartalma: 107 mg/100 g, köszvényben szenvedők tünetmentes időszakban is csak ritkán és kis mennyiségben fogyaszthatják. Az aszalt szőlő fogyasztása segíti emésztésünket és anyagcserénk bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel. Tisztítja vizeletkiválasztó szerveinket, a veséket, húgyhólyagot. Csökkenti a vizelet savas kémhatását, ezzel megelőzhetjük, illetve késleltethetjük a vesekövek közül például a cisztin- és a húgysavkő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti fájdalmunkat. A csemegeszőlő szerves sav alkotói javítják az étvágyat, ezért különösen ajánlható lázas, leromlott betegeknek. Bátran tudom ajánlani ezt a vadgyümölcsös ágyas párlatot minden ínyenc számára akár étkezés előtt, akár étkezés után, vagy csupán baráti beszélgetésekhez.

2012. április 3., kedd

Vadgyümölcsök Érlelt Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


170.

2012/0402

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
akácfa hordóban érlelve



A most bemutatásra kerülő párlat keletkezése is megegyezik több másik párlatéval, ugyanis a keletkezett pálinkát ezúttal is háromfelé osztottam el. Az első rész, amelyet a tegnapi nap folyamán mutattam be az eredeti, natúr változat volt. A második rész érlelésében különbözik az előzőtől ugyanis nem üvegedényben, hanem azt fahordóban végzem el. Ebben az esetben az akácfa hordóban történő pálinka érlelés zöldessárga színt, és egy kissé kesernyés ízt eredményez. Az akácfa hordó a vad gyümölcsökből készült pálinkák kiváló érlelési módja, ezért választottam ezen pálinkámhoz is ezt a fajta hordót. Természetesen a fahordós érlelés esetén mindig meg kell jegyezni, hogy rendkívül óvatosan kell eljárni, amennyiben a hordó új, akkor azt megfelelő kezelés, előkészítés után lehet, csak pálinkával megtölteni ellenkező esetben tönkre megy, fogyaszthatatlanná válik a párlatunk. Amennyiben használt hordóról van szó, akkor annak egészségi állapotára kell nagyon ügyelnünk. Fontos, hogy a hordó sose álljon szárazon, abban mindig legyen pálinka, ellenkező esetben egy idő után használhatatlanná válik. Azonban miután ezekre odafigyeltünk, még akkor is van további teendőnk. Pálinkánk hordós érlelődését mindig folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Ez főként kóstolást jelent. Meg kell találnunk ugyan is a megfelelő összhangot, kontrasztot a párlatunk és a hordó fa íze között. Ha túl rövid ideig érleljük benne, akkor fa hozzáadott értéke észrevétlen marad, ha azonban túl sokáig áll benne, akkor a hordó fa íze hajlamos maga alá gyűrni a pálinka gyümölcsösségét. A pálinka érlelődéséhez szükséges az oxigén jelenléte, de azt sem lehet túlzásba vinni, mert akkor elíztelenedik, elgyengül, elfárad a párlatunk. Az érlelési hőmérsékletre is figyelnünk kell, mert a pálinka nem szereti a hideget, főként szoba hőmérsékleten érlelődik jól. A fogyasztási alkohol tartalom beállításával is várjunk az érlelés végéig, mert a hordóban veszít a párlat alkoholjából. Miután a megfelelő érlelési idő eltelt és az alkohol fokot is fogyasztásira gyengítettük vissza, fontos az alapos szűrés, hogy a hordóban szerzett esetleges szilárdanyagoktól megszabaduljunk. Az sem árt, ha a párlatot lefagyasztjuk egy éjszakára és utána szűrve végezzük el a palackozást.

2012. április 2., hétfő

Vadgyümölcsök Natúr Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


169.

2012/0401

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
üvegben érlelve



Ez a mai napon bemutatásra kerülő natúr pálinka jellegzetesen igazodik ehhez a naphoz, amelyet népies nyelven, bolondok napjának is tartanak. Annyi e bolondsággal a kapcsolata ennek a pálinkának, hogy ezt jómagam is megbolondítottam egy kicsit, azzal, hogy összeraktam, összekevertem egymással az eddig megszokott erdei gyümölcs pálinkáimat. Természetesen nem a pálinkákat házasítottam össze, hanem a megmaradt cefréket öntöztem össze. Igazán nagy reményem nem is volt már ahhoz, hogy ezekből nagyon tudok pálinkát kisajtolni, mert a hónapok során nemcsak az idővel, meleggel, hanem a komoly hideggel is meg kellett küzdeniük még pedig minden hozzáadott cukor nélkül. Köztudott az is, hogy az erdei gyümölcsök szesz kihozatala a leggyengébb a párlatok között. Így kicsit mér ezek tudatában fel is adtam, hogy ebből ki tudok hozni valamit. Vadőszibarack, viaszszilva és cseresznyeszilva cefre volt az, amelyet az üstbe öntöttem. Magának a cefrének nem volt semmi baja, illata kellemes, állaga normálisnak volt mondható. Viszonylag gyorsan meg is indult az alkoholok párolgása és a kíséretében meginduló illatok már felkeltették az érdeklődésemet. Reméltem, hogy a lepárlásra kerülő alszesz illata mellett még a mennyisége is elfogadható lesz. Nem is tévedtem, igaz alaposan kifacsartam az utolsó cseppig. A finomítás során hasonlóan remek illatok indultak meg a páracsövön, és a lassú finomítás eredményeképpen elfogadható mennyiségű párlat csorgott össze. A jellegzetesen kerek vadvirág illatok jól illetek a névhez, a Virágvasárnaphoz. Biztos vagyok abban, hogy ez a most még karcos, kicsit nehézkes párlat a pihentetés során még inkább kidomborítja selymességét, vadságát, zabolátlan természetességét, amellyel termőhelyére is utal. Szerencsémre jól ismerem ezeket az elhagyott helyeket, ahová még a favágók fejszéje, motoros fűrésze nem ért el, és bár sebeket szerezve sikerül ezeket a gyümölcsöket begyűjteni, a végén mégis megéri minden fáradtság, mert ilyen kiváló karakterű erdei gyümölcs pálinkát kóstolhatok, fogyaszthatók kulturált körülmények között.