Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. június 16., szerda

Rigóvári Bikavér


2009-es évjáratú Rigóvári Bikavér

Olyan vegyes házasítású vörösbor, amely legalább négyféle vörös szőlő borából készül. Az országban csupán két helyen, két borászati hegyvidéken az Egrin és a Szekszárdin készíthető. A bátaszék-bátai társult hegyközség ez utóbbi vidékhez tartozik, így itt is készíthető a bikavér, mint vegyes vörös bor. Ennek apropóján kezdtem el kísérletezni vele jómagam is. Még a helyi hegyközségi borversenyre nem neveztem be ezt a boromat, mert még nem tartottam elég összeforrótnak, ízvilágilag letisztultnak. Ám az áprilisban megrendezésre került dombovári vasutas borversenyre már magammal vittem és bár ott kissé idegenkedtek a fajtától mégis bronz díjazásban részesült. Több szakember szerint ez a bor a jövő évben nyerheti el a legjobb formáját, karakterét.

Odahaza a család és a barátaim körében is az egyik legkedveltebb fajta, mert mind savaiban, mind aromáiban lágy és bársonyos, hangulatos, baráti beszélgetések, összejövetelek közkedvelt résztvevője.

Összetevő fajtái: kék frankos, merlot, cabernet, kadarka. Az összetételen belüli arányok és értékek azok bizalmas információnak számítanak. A négy fajta és a megfelelő arány eltalálása visszaadja a tavalyi év minden napsütését és örömét.

2010. június 15., kedd

Eperfa



Rendszertani besorolás


Ország:

Növények (Plantae)

Törzs:

Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály:

Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend:

Rózsavirágúak (Rosales)

Család:

Eperfafélék (Moraceae)

Nemzetség:

Morus


Az eperfa (Morus) egyfelől az eperfafélék családjának Moreae nemzetségcsoportjába tartozó növénynemzetség, melybe mintegy 100 faj tartozik, másfelől két, e nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori fafaj hétköznapi elnevezése. Mindkét faj Európa legnagyobb részén elterjedt. A fehér eperfa (Morus alba) Kínából, a fekete eperfa (Morus nigra) feltehetően Közép-Ázsiából származik. Régebben mindkettő az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű. Termése a faeper vagy eper. Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják.

Fehér eperfa (M. alba)

Középmagas, elterebélyesedő koronát nevelő, erősen sarjadó, 10 m magasra is növő formás fa. Sűrű lombozata miatt árnyékot adó díszfaként is ültetik. Kérge barnásvörös, vagy zöldesszürke, nagy levelei változatos formájúak, szíves vállúak, osztatlanok vagy karéjosan osztottak, felszínük kopasz, széleik fűrészesek. A levélnyél és a lemez fonákján a vastagabb erek szőrösek. A porzós virágzat világossárga színű lecsüngő barka, a termős virágzat felfelé álló fejecske. Áprilistól júniusig virágzik.

Gyümölcsei (valójában áltermések) rövid kocsányon fehér, halványpiros, vagy sötétebb vörös színűek, kellemesen édesek, körülbelül egy hónapon át folyamatosan érnek.

A fehér eperfa zsenge leveleit, régebben a selyemhernyó tenyésztéshez tápláléknövényként, nagy mennyiségben gyűjtötték, fáját nagyon sok helyen ezért is telepítették.

Fekete eperfa (M. nigra)

Magasságához képest koronája szélesebb, törzse gyakran csavart, vagy ferde. Kérge sötét- vagy narancsbarna, friss hajtásai elszórtan paraszemölcsösek, megvágva tejnedvet eresztenek. A levél kevésbé változékony alakú, szíves vállú, széle szabálytalanul csipkézett, olykor kissé karéjos. A levéllemez felső oldala érdes tapintású, fonáka finoman pelyhes. A porzós barkák halványzöld színűek. A termés (az előző fajéhoz hasonlóan) áltermés, vagyis nem a magházból, hanem a kis fejecskevirágzat részeit képező virágtakarólevelekből alakul ki. Színe éretten sötétbordó, majdnem fekete. Májusban virágzik.

Nyersen fogyasztható, bár a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, a fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas.

Az eperfa fája igen kemény. Alig szegezhető.

Sárga színe miatt hordók készítésére, (főleg pálinkához) szívesen alkalmazták.

A talajokban nem válogatós, a téli hideget jól bírja, de nem kedveli a hideg, nedves talajokat.

A fekete eper nagy gyümölcsű változatai a fehér eperfa magcsemetéire olthatók, vagy zöld hajtásaik dugványozva és megfelelő körülmények között tartva, gyökereztethetők. A M. a. pendula a fehér eper magcsemetéjére, magas törzsbe oltva szaporítható.