Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 12., péntek

Clapp kedveltje Körte Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



745.

2014/1207


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Clapp kedveltje Körte
  üvegben érlelve
 
 
 
 Decemberben általában igen aktív voltam a pálinka készítés területén, ez amiatt van, hogy egyrészt ilyenkor van rá talán a legtöbb időm, másrészt karácsony előtti időszakban ilyenkor igen sok ágyas, illetve likőr ital készítésébe is belefogok. Pálinkaversenyek területén is ilyenkor kicsit uborkaszezon van, és így több időm van olyan italokat előállítani, amelyek, majd a jövő év tavaszán indulnak versenybe. Persze pincészetünk olyan, mint egy nagycsalád, így aztán ilyenkor Miklós-nap környékén elég sok a teendő a gyermekeink ajándékozgatásával is. Ezt ezen alkalommal ezen a napon tettük meg, de úgy, hogy ezúttal hozzánk jöttek el a vendégek, így azonban jobban volt időm kicsit pálinkázgatni is. Ezúttal egy kis maradék körte cefre került legurításra, amelyhez ezen a napon sem volt könnyű védőszentet találnom, amelyhez a harmadik századig és egészen Mezopotámiáig kellett vissza utaznom térben és időben. A körte azonban egészen jól sikerült még, ha egészen kevés is lett belőle. A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőleg hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. A körte nemcsak aromás, kellemes ízű gyümölcs, hanem kitűnő vértisztító és idegerősítő gyógynövény is. Nagyon jó húgyhajtó tulajdonsága is van. Ebben a natúr párlatban remekül előjöttek a citrusos, aromatikus jegyek, amelyek virág illatokkal keveredve harsognak az italba, ezért is tartottam meg ezt az italomat natúr állapotban, remélve, hogy jól megőrizhetőek maradnak illatjegyei. Ajánlom is mindenféle gyomorpanaszra.
 
 

2014. december 11., csütörtök

Húsvéti Rozmaring Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



744.

2014/1206


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Húsvéti Rozmaring Alma
  almafával érlelve
 
 
 
 Ismét elérkezett egy hétvége, amely szerencsére nem sertésöléssel zajlik le, mint az ilyenkor télen szokás. Igaz, hogy az időjárás még nem éppen a télinek megfelelő, de azért ezt egy kicsit talán nem is bánjuk. Különösebb vendégség, vagy rendezvény sincsen, bár volna egy-két hely, ahová mehetnénk, de mi inkább ezúttal itthon maradunk. Én természetesen elfoglalom a helyem a pincészetemben, és ott tevékenykedem. Ezúttal nem egy új párlat elkészítésének álltam neki, hanem egy régebbi alma pálinka maradékát ágyaztam be, még pedig a saját fájával. Ennek a párlatnak a többi részét éppen a tegnap bemutatott német likőrnek, az alapanyagának használtam fel. Ez a nap azonban a pálinkások számára igazi ünnepnap, hiszen Myrai Szent Miklós püspök napja van. Megszámlálhatatlan történet és legenda él a Mikulásról, azt azonban kevesebben tudják, hogy Szent Miklós püspök nemcsak a gyermekek-, hanem a kereskedők, a gyógyszerészek, a tengerészek, az illatszerészék és nem utolsó sorban a pálinkafőzők védőszentje is. Annak idején a különböző mesterségbeliek védőszentet választottak maguknak, így a pálinkafőzők választása Szent Miklósra esett. Természetesen gyümölcspárlatot máshol is készítenek a világban, de méltán állíthatjuk, hogy – a Kárpát-medencében, őseink nemesítési technikájának köszönhetően – a magyar pálinka a világon egyedülálló. A jó pálinka kizárólag optimális érettségű gyümölcsből készülhet, ugyanakkor lényeges, hogy a pálinkakészítés alapszabályait betartsák. A rossz alapanyagból készül pálinka a „kerítésszaggató" megnevezést kapta. Leggyakoribb népi elnevezései: majomtej, nyakolaj, boszorkányfing, szilvórium, fütyülős, anyatej és a papramorgó. Az 1900-as évektől kezdődően a szegények kávéjának is nevezik. Érzékszervekre gyakorolt hatása nemcsak bódító, jóval több, mint mámorító. A pálinkatársadalom egyetért azzal, hogy a pálinka sok mindet adott a magyar népnek. Nemcsak egy termékről van szó, hanem egy sokrétegű hagyományról és kulturális ajándékról. A pálinkázás, pedig egy olyan „szertartásforma", mit érdemes ápolni. Ezért méltán büszkélkedhetünk azzal, hogy a pálinka több mint hungarikum, a világ legkorszerűbb itala, gyógyító itóka, búfelejtő, magyaros nedű és az itókák folyékony királynője.