Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 1., péntek

Pálinka bírálat



A 2012-es esztendőben már egyértelművé vált, hogy nem csak számban szaporodnak a pálinkaversenyek, hanem immár minőségben is egyre nívósabbakká válnak, amely felhívja figyelmünket arra, hogy a pálinka, mint Hungarikum elindult felfelé. Sikerült végre levetkőzni az elmúlt évtizedek beidegződését, miszerint a pálinka nem más, mint a lerészegedés, az alkoholizmus gyorsított eszköze. Ma már a fiatalok többsége szívesebben nyúl a jobbnál jobb pálinkákhoz ünneplésnél, mint a többi égetett szeszhez, konyakhoz, whiskyhez, vodkához. Bérfőzde felelős vezetőjeként ugyan még azt látom, hogy a közép és idősebb korosztálybeliek cefréznek, és főzetnek pálinkát maguknak, de már mögöttük ott találhatóak a fiatalok is, akik szüleiket gyakran elkísérik, amikor érkeznek a pálinkájukért. Természetesen még ott nem tartunk, hogy hátradőlhetünk, és csak élvezzük a munka sikerét, mert tenni való még van ebben az ügyben rendesen. Például a Dél-Dunántúli Régióban még nincsen olyan verseny, amely számottevő venne, pedig ennek a vidéknek a napsütéses óráinak a száma a legmagasabb az országban, így a gyümölcsei is a legzamatosabbak. Ezenfelül olyan borvidékek találhatóak itt, mint a Villányi és a Szekszárdi, amelynek szőlői, törkölyei, borai világviszonylatban is megállják a helyüket. Tehát, ha ezekből az alapanyagokból desztillátumot készítünk biztosan nem vallunk vele szégyent. A pálinkaversenyek verseny szabályzata, a bírálat módja már kezd egységessé, általánossá válni. Megkezdődött a pálinka somellierek képzése is, akik aktívan vehetnek részt a versenyek lebonyolításában. Ami még hiányolható az az itt található kereskedelmi és bérfőzdék kapcsolatának erősítése, mert jelenleg még bizony konkurenciaként tekintenek egymásra, pedig nem ennek kellene a helyzetnek lennie. A megjelenő magánfőzők egy része is felismerte már, hogy tanulnia kell a szakmát, egy másik része pedig felismerte, hogy nem tud verseny képes párlatot otthon előállítani és ezt inkább rábízza szakemberekre. Nagyon fontos, hogy egy pálinka elkészültével az még nem végleges állapotban van, érlelése legalább olyan fontos, mint a jó cefre elkészítése, sőt ajánlanám minden bérfőzetőnek és magánfőzőnek, hogy rendszeresen ellenőrizze és bírálja le saját párlatait. Ehhez segítségül közreadnák egy általánossá vált bírálati lapot, amely a versenyeken is bevált.



Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
Sorszáma:
Fajta
Kategória:





PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között


Illat karakter
0-5 pont határok között


Íz tisztaság
0-3 pont határok között


Íz karakter
0-5 pont határok között


Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között


Összes pont:


Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













A pálinka bírálat kategóriáinak
szöveges értékelésének szempontjai!
Illat
tisztaság:
Illat
karakter:
Íz
tisztaság:
Íz
karakter:
Öszharmónia,
tartósság:
A tulipános pohárba kitöltött mintát tiszta fény felé emeljük. Vizuálisan szemügyre vesszük a minta színét és tisztaságát. Ellenőrizzük a minta hőmérsékletét, majd lassan megforgatjuk, és lassan távolról rövidet szippantunk bele. Hozzászoktatva orrunkat a párlat illatához, folytatjuk annak illatózását, rövid szünetekkel, hogy megfelelő ítéletet alkothassunk.
A második szempontban a következőket kell figyelembe venni. Elsőként az illat élénkségét, majd frissességét próbáljuk megértékelni. A folytatásban az illat intenzitását, és a fajta jellegét kell keresnünk a mintában, hogy megfelelően pontozni tudjuk a párlatot. Az esetlegesen felfedezett lepárlási hibákat, oda nem illő illatokat kell keresnünk orrunkban apró szippantásokkal.
A folytatásban már nem csak orrunkkal, hanem ízlelő bimbóinkkal is teszt alá vetjük a vizsgált mintát. Ehhez apró kortyot kell a szánkba venni, majd megforgatni azt, nem rögtön lenyelve, hanem előbb egy kicsit megrágva tesszük próbára. Az első benyomás nagyon fontos meg kell őrizni, de utána még több kortyot is szánkba véve ellenőrizzük első benyomásunkat. A mintát egyszer nyeljük le
A következő pontozási értéket továbbra is ízlelő bimbóinkkal fogjuk meghatározni, amikor apró kortyokat veszünk szánkba és nyelünk le. Itt is arra kell koncentrálnunk, hogy milyen élénk, milyen intenzív a fajta jellegesség abban, amit éppen vizsgálunk. Amikor két korty között levegőt veszünk a testességet, az íztartósságát kell megítélnünk a pontozás helyességéhez.
Befejezésül az utolsó pontszám, amelyet meg kell adnunk a párlat minősítéséhez az előző négy szempont, összevetéséből kell szülessen. Olyan öszképnek kell kialakulnia bennünk a párlatról, amely meghatározza annak végső értékét a kóstolást követően. Az odaítélt pontnak is ezt kell tükröznie, ha előzőekben találtunk hibát itt sem adhatunk teljes pontszámot.

0-3 pont

0-5 pont

0-3 pont

0-5 pont

0-4 pont





Bereczki Birsalma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



285.

2013/0201

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

 
Bereczki Birsalma
  almafa hordóban érlelve
 
 
 Új hónappal, új gyümölcsök cefréi után nyúlunk, de nem kevésbé különlegesek következnek az elmúlt napok kökény fantáziái után sem. Ma például már egy nem régen bemutatott pálinkánknak az érlelt változata következik az Aquavinicum Párlat Rendszerben, és ahogyan már megszokhattuk folytatom a fahordós érleléssel kapcsolatos szakmai értekezést is. A párlat, amely a kökénnyel is felveszi a versenyt az a birsalma. Rághatatlan, pucolhatatlan, nyersen élvezhetetlen, mégis teljesen egyedülálló íz-és illatanyagai, sosem széteső állaga miatt az egyik legméltatlanabbul elhanyagolt gyümölcs a birsalma. Keverékben ízfokozó, fűszer, sűrítőanyag, egymagában külön fogás, köretalap, egyedülálló ételek megalkotója. Szezonja van, kapható, mégis idegenkednek tőle, pedig több száz éve a magyar konyha egyik főszereplő alapanyaga. Mint sok mást, a birsalmát is, ha nagymamánk nem verte belénk még időben, tanulni kell megszeretni, és alkalmazni, de a folyamat legalább akkora vihart kavar majd a konyhánkban, mint a Trójai háború. Nálunk és egész Kelet Európában, a Balkánon is megterem, a legtöbbet mégis a Közel-Keleten használják és termesztik, ahonnan származik. Egy elmélet szerint a legtöbb ókori szövegben, így a Bibliában és az ókori görög mondákban is, az almának fordított gyümölcs valójában a birsalma volt. Ha ez igaz, akkor nemcsak az Énekek Énekének termékenységi szimbóluma, de az alma, melyet Párisz herceg Aphrodítének adott, kirobbantva a trójai háborút, szintén birsalma lehetett, így aztán biztos, hogy a kezdetek kezdete óta rendkívül fontos, nagy becsben tartott gyümölcsről van szó. Plütarkhosz krónikái megemlítik, hogy az esküvő előtt álló menyasszonnyal birsalmát etettek, nehogy rossz lehelete miatt az első csók kellemetlen élménnyé váljon.
Apicius ókori római szakácskönyvében több birsalmás étel is található, és bár az egyik legrégebbi szakácskönyv receptjei gyakran bizarrak, a birsalmát ő is éppen úgy használta fel, ahogy ma a leggyakrabban megjelenik: sósan. Kacsa mellett, datolyával tálalja, köretnek póréhagymával párosítja, de azért egy, egyszerűbb édességet is készít belőle szőlőlével, mézzel és borral. Mai korunkban, amikor a pálinka ismét fellendülőben van, nyilvánvalóan ki akarjuk próbálni ezt a gyümölcsöt itt is. Fájának hordójában meseszép sárga színű itallá változik, amely nagyszerű gasztronómiai élményt nyújt.
 

2013. január 31., csütörtök

Erdei Kökény Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2013.



284.

2013/0131

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

 
Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 Ahogyan az elmúlt napokban megígértem elérkeztünk a kökény párlat család utolsó tagjához az Aquavinicum Párlat Rendszerben az Ágyas főkategóriához. Tegnap bemutatásra került szilvahordós érlelésű kökénypálinka csodaszép aranysárgás színű párlattá változik a natúr kökény pálinka fehér, vízszínű színéhez képest, és most a harmadik családtag az ágyas, pedig gyönyörű bordó színben fog pompázni néhány hét múlva az érlelődés beindulásával. Ez utóbbi természetesen nem csak színében fog pompázni, hanem ízében is egy teljesen más karakterű párlat jön létre, hiszen jól tudjuk, hogy a nyers gyümölcsből nemcsak a színanyagok oldódnak bele a párlatunkba, hanem a gyümölcscukor ízei is. Tévesen sokan úgy gondolják, hogy az Ágyas pálinkát miután elfogyott és a gyümölcs ágy visszamaradt újra fel lehet használni még egy adag ágyazásához. Én viszont biztosan állíthatom, hogy ne tegyünk ilyet, mert még egyszer ugyanabban az élményben nem lesz részünk. Ha nem áll rendelkezésünkre újabb adag nyers gyümölcs, akkor folyamodjunk inkább az aszalványokhoz, amelyek gyakorlatilag egész évben, egyenletes minőségben rendelkezésünkre állnak. A nyers és az aszalvány ágy között azért tegyünk különbséget, még pedig azon a módon, hogy az aszalványból többet tegyünk a párlatba, mint a nyers gyümölcsből, a kívánt eredmény elérése érdekében. Ma már nincs olyan, egy magára adó kereskedelmifőzde, amelynek kínálatában nem szerepel ez a pálinka, amely valóban igazi hungarikumnak számít. Gyakorlatilag az elmúlt években szinte minden ínyenc pálinka fogyasztó vágyik ennek fogyasztására, sőt még birtoklására is. Hogy pontosan miért is annyira fontos ennyi embernek? Azért, mert a rendkívül intenzív, „dércsípte” kökény illat, enyhén édeskés, és nagyon fűszeres, amelyet a beleágyazott nyers kökény szabadcukra még különlegesebbé tesz. Illatában bazsalikom, tárkony, kömény. Íze édeskés, gyümölcsös, háttérben enyhén marcipános, sok fűszerrel spékelve. A marcipánosság a mag mennyiségének függvénye, de ez a mi párlatunkban szinte minimálisan észlelhető. Ajánlott vörös vadhúsokból, szarvasból, vaddisznóból készült ételek kísérőjeként. Sütemények közül a mézespuszedli mellé kínálva kiváló lehet. Magában fogyasztva jó szíverősítő, vadászatok illő kísérő itala. Akinek ilyen a birtokában van, az már egy másik ember.
 

2013. január 30., szerda

Erdei kökény Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2013.



283.

2013/0130

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

 
Erdei kökény
  szilvafahordóban érlelve
 
 
 Lehet, hogy már közhely, de pincészetünk legjobb párlatait háromfelé ossza, a három főkategória szerint. Így a tegnap bemutatott kökénypálinkával sem tettem másként. Igazából ódákat lehetne dalolni erről a varázslatos növényről, amely úttalan erdőkről, mezőkről származik. Ha láttak már kökény bokrot biztosan tudják, hogy milyen szúrós növény. Képzeld el mennyi munka ezt a gyümölcsöt leszedni! Ezt a munkát és szeretetet tettük bele ebbe a pálinkába. Erdők-mezők sáncain fellelhető tüskés bokros növény, a kökény, aki teheti elkerüli, aki okos begyűjti és pálinkát készít belőle. Ez egy nagymagú, égszínkék bogyós növény, mely az első fagyok hatására megráncosodik, édeskés ízűvé válik. Ekkor leszedve bort és pálinkát készítünk belőle, előállítása nagyon nehézkes, kihozatala rendkívül szegényes. De íze selymesen fanyar és rendkívül hosszantartó kellemes ("kék ízű"), igen nemes, ritka pálinka. Nagy megtiszteltetés ki ilyet kóstolhat! Most, ma szilvafahordós érlelésnek alá vetett harmadot szeretném bemutatni. Az érlelés kihangsúlyozza a gyümölcs selymes ízét és illatát, s így-e tüzes italból igazi harmonikus különlegesség születik. Az érlelésről írt sorozatomat is folytatnám ez alkalommal. A mesterséges érlelés egy másik eljárása az ultrahang alkalmazása, közvetlenül a kezelés után jó hatásúnak bizonyult. A kedvező változás azonban rövid idő múlva visszafejlődött, mert az erőszakosan megbontott eredeti egyensúlyi állapot ismét helyreállt. Levegő, vagy oxigén alkalmazása sem járt eredménnyel a molekuláris oxigén viszonylag csekély reakcióképessége miatt. A felsorolt eljárások közös hibája, hogy figyelmen kívül hagyják a hordó faanyagának az érlelési folyamatokban játszott jelentős szerepét." Így sem az említett eljárások, sem pedig a szakirodalomban található számos egyéb, érlelést gyorsítani kívánó módszer mind ez ideig nem járt tartós eredménnyel. A szilvafa anyaga a kökény csodáját nyújtja: hosszú íze és illata a belőle készült italban is jól érezhető. Kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs létére szép illatú, a gyümölcsre jellemző vastag, testes pálinkát ad."„Sárga színének, jellemzője az intenzív meggy és szilva aroma némi zúzott kő és édes fűszer kíséretében, mert a kökény gyümölcsös ízét zúzott mag és édes fűszer tartja egyensúlyban. Élénk alkoholtartalma szinte savassá emeli az ízeit, ami tiszta, teljes gyümölcsös lecsengéssel zárul”.
 

2013. január 29., kedd

Erdei Kökény Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2013.



282.

2013/0129

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

 
Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 Örömhírt közölhettek minden kedves érdeklődővel. Hetek, sőt hónapok óta már nagy várakozással tekintettünk erre a mai napra. Több százan olvasták a kökényről írt blogomat az elmúlt időben, több tucatnyian kérték ki tanácsomat a cefrézésével kapcsolatban, telefonon, e-mailban, vagy éppen személyesen az ország minden szegletéből. Amiről pedig elviekben beszéltünk, ma gyakorlatban is valósággá vált. Egy cefrekészítőnek a legnagyobb izgalom, amikor leerjedt anyagot, amelyet gondosan kezelt óvót, beönti a desztilláló üstbe, rázárja az ajtót, és elkezdi a fűtést. Az izgalom, pedig tovább fokozódik, a hőmérséklet emelkedésével, majd nagy megkönnyebbülés, amikor az első alkoholcseppek megjelennek a kiömlő nyíláson. A fokoló pedig lesüllyed hetvenöt százalékig, és az alszesz ömleni kezd a tároló tartályba. 300 liternyi cefre, optimális esetben 25% lesz alszesz. A mi esetünkben ez kissé elmaradt ettől, de így is 65 liternyi összegyűlt. Megkezdődhetett tehát a finomítás, amely optimális esetben az alszesz 30%. Ebből kiszámítva 19-20 liternyi pálinkát várhattam, amennyiben jól dolgoztam. Igaz hivatalosan ebből a mennyiségből laboratóriumi körülmények között csak 18 liter pálinka folyt le. A lassú tüzelés, a türelmes odafigyelés, a frakciók helyes elválasztása, a középpárlat megtalálása csendet, koncentrációt igényel. Nem is szeretem, ha ilyenkor bárki zavar munka közben. Egy népi mondóka motoszkált fülemben, miközben csordogálni kezdet a várva-várt párlat: "Beérett már a kökény, szedjük tele a kötényt, a héja már fekete, mókus is gyűjt télire." A finomításkor az idő sosem számít, a lényeg, hogy lassan tüzelve minél magasabb alkoholtartalmon tartsuk a lefolyó párlatot. Eleinte úgy tűnt nagyon gyorsan kifut a párlat és kevés lesz belőle, de aztán sikerült a hűtést fokoznom, így normalizálódott a hőfok és szépen szaporodni kezdet a párlat. Minden reményemet felül múlta a lefolyt 20,5 liter 50%-ra visszahígított párlat. Az első kóstolások alkalmával illatában viaszos, rendkívül kellemes kökényvirág illattal fűszerezve, nagyon enyhe marcipános illattal. Ízében testes, kellemesen hozza vissza a fanyar vadgyümölcs érzetét, kissé olajos, viaszos tónussal. Kóstolása rendkívül kellemes élményt nyújt. Megkönnyebbülten, és elégedetten dőltem este hátra. A munka kész, az eredmény valóban nagy reményekkel kecsegtet.  
 

2013. január 28., hétfő

Mustoskökény Natúr Vegyes Párlat 2013.



281.

2013/0128

AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES

 
Mustoskökény
  üvegben érlelve
 
 
A beharangozásnak megfelelően már következik is egy újabb különlegesség, és kísérlet is egyben. Mint az előzőekben most is a kökénnyel végzem el ezt a kísérletet. Gyermekkorunkból megmaradt emlékeinkben a kökényről talán az a kép él, hogy gyakran találkozhattunk vele ősszel a természetben sétálva, s néha-néha kíváncsiságunkból adódóan egyet-egyet megrágcsáltunk a hívogatónak, finomnak ígérkező gyümölcsből. A külleme miatt elvárt kellemes zamat helyett azonban egy teljesen más ízű bogyót ízlelhettünk meg, amit minden bizonnyal azonnal ki is köptünk, kesernyességének köszönhetően. Felnőtt fejjel azonban rájöhetünk, hogy a kökény nemcsak vonzó küllemű termés, hanem egy kis időt rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. Természetesen szedése már igencsak megbonyolítja a helyezetett, és sokakat elriaszt, így nem véletlen, hogy szinte a madarakon kívül nagyon kevesen gyűjtik. Idén nekem sem volt nagyon időn, ezért megkértem pár ráérő embert és ők gyűjtötték össze nekem a megfelelő mennyiséget. A házasítás másik tagja a rizlingszilváni szőlő mustja. Magát a szőlőt nem kell különösen bemutatnunk, hiszen a hegyközségeink területén megtalálható. Ezt a mustot mégis a szomszédos hegyközség Dunaszekcső területéről kaptam, Gyuricza Jani barátom pincészetéből. Ez a must úgy keletkezett, hogy az erjedés beindítása előtt lehűtötte az anyagot, hogy irányított erjesztéssel végezze el a műveletet, és egyben le is nyálkázza a bor alapanyagot. A nyálkázás nem más, mint a must elválasztása a seprűtől. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a hordóba vagy más edénybe öntött friss mustot borkénnel kezeljük, ami 1-2 napra az erjesztést megelőzi és a seprű a must aljára leülepszik, amit onnan lefojtunk. A nyálkázott must nehezebben indul erjedésnek, ezért indokolt a magasabb kénszintet tűrő fajélesztők használata. A nyálkázott must cukorfokának a megállapítása adja a legpontosabb eredményt. Erjedés közben széndioxid keletkezik, éppen ezért a hordókat ne teljesen töltjük fel musttal, hogy a vadul erjedő must ki ne fusson. Erjedés közben a hordókat szereljük fel kotyogóval, hogy a  széndioxid eltávozhasson, de a levegő ne juthasson a hordóba. E két anyagnak a házasításából igen érdekes párlat született, amely a pihentetés után kiválónak ígérkezik. A friss kutatások eredményeként ez jól hat szervezetünkre Parkinson-kór esetén
 

Szilváskökény Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



280.

2013/0127

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
Szilváskökény
  üvegben érlelve
 
 
 Mint ahogyan megígértem az elkövetkezendő napokban tényleg különlegesebbnél-különlegesebb párlatok fognak születni pincészetünk boszorkánykonyhájában. Ezúttal két rokon gyümölcsöt házasítottam össze kis mennyiségben cefre korában, hogy vajon milyen hatással lesznek egymásra a desztillálás után. A rokonságon túl ma az egyik kultúr növény, a másik pedig, vadon termő, erdei gyümölcsnek számít. A vadon, emberi gondoskodás nélkül termő gyümölcs gyűjtögetése már felveti az emberi együttélés legfontosabb kérdéseit is: ki mennyire részesülhet a közösség által lakott, sajátjának tekintett terület ingyen áldásaiból. Jelenleg a nyugati civilizáció hatására ez az áldás gyakorlatilag felhasználatlan, mert az emberek többsége képtelen leereszkedni a természethez. Az ember már akkor munkát fektetett a gyümölcstermés fokozásába, minőségének javításába, amikor még nem alakult ki sem a földre, sem a gyümölcstermő fára vagy a fát nevelő területre a másokat kirekesztő magántulajdon. A városokban felépített hipermarketek ma a világ minden tájáról a legkülönlegesebb gyümölcsökkel is ellátják a fogyasztókat, mindehhez csupán pénz kell. Arról azonban teljesen leszoktatják az embereket, hogy a környezetükben fellelhető vadon termő gyümölcsöket összeszedjék, azokból fogyasszanak. A kökény, pedig valójában egy igen mitikus gyümölcsünk, amely régebb óta itt található, mint a magyarság. A házasítás másik fele egy nemesített szilvafajta a Stanley. Nyilvánvalóan a kökény kevés alkohol tartalommal rendelkezik, viszont igen jellegzetes és erős aromákkal bír. Ezzel szemben a szilva magas alkohol tartalommal rendelkezik, és bár aromában is igen gazdag, mivel közel fekszik a kökény illatához a rokonság miatt, úgy gondoltam, hogy ki lehet próbálni, mi jön ki belőle. Ahogy vártam is az erjedés intenzíven zajlott le az élesztőgombák hatására. A született párlatban lekerekedett savak, sokrétű illat, komplex ízvilág bukkannak fel. Beszédes pálinka, sokkal több aroma van benne, mint azt első szippantásra gondolnánk. Rétegei vannak. Ízében meglepő módon inkább a marcipán dominál. De ott a dér csípte gyümölcs is a maga finom fanyarságával. Ebben az ízben, akárcsak a többiben, a kóstolómester stílusa is benne van. Aki saját ízlése szerint döntötte el, hol van a párlat közepe, magja. A pálinka íze végső soron a kóstolómester kézjegye.
 

2013. január 27., vasárnap

Babygold Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



279.

2013/0126

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
Babygold Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 Most már lassan valóban megkezdem a különlegesebbnél-különlegesebb cefréimnek a desztillálását. Az igaz sajnos, hogy némelyiket fél évvel később teszem, mint ahogy az ideális lenne, de általában sikerül a cefréimet jól elzárni az oxigéntől, így meg nem romlanak, az hogy kevesebb alkohol marad benne az tény, de sohasem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre utazom. Az őszibarack az egyik kedvenc alanya a cefréimnek. Kedves barátom Balogh Mihály kertészetéből sok érdekes gyümölcs került, ki amellyel kísérletezhetem kedvemre. Ennek az őszibaracknak az a titka, hogy igen késő érésű valóban őszi fajta, és mint ilyen nem magraváló. Az egyik legigényesebb, legkényesebb gyümölcs, de termésének zamata, értéke szinte egyedülálló. A Kína középső és északi területeiről származó, majd a Selyemúton keresztül Perzsiáig is eljutó barack manapság az egész világon megtalálható. Az összes gyümölcsökre jellemző és nagyon fontos megérésük ideje és érettségük foka. Érettnek akkor mondjuk a gyümölcsöt, amikor benne az összes alkotórészek a legkedvezőbb arányban vannak meg, vagyis amikor a gyümölcs a legzamatosabb. Ilyenkor a gyümölcs már megszínesedik, illata is teljesen kifejlődik s ebben az állapotban nyersen való fogyasztásra a legalkalmasabb. Szeptember elejéig folyamatosan érik. Egyes szakértők szerint az ipari őszibarackok nyersen emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ennek ellenére, mivel szépek, szokták árulni a piacon. Maghoz kötött a gyümölcshúsuk, vagyis duránci fajták. Erről és a kőkemény, ropogós gyümölcshúsról rögtön felismerhetők. Lekvár is csak akkor főzhető belőlük, ha ledaráljuk őket, egyébként sohasem puhulnak meg. De pontosan ezért rendkívül finom befőtt, kompót főzhető belőlük. A hőkezelés hatására pazar, fűszeres zamattal ajándékoznak meg. Gyümölcse átlagosan 150g tömegű, gömb alakú, csúcsa elgömbölyödött. Héja közepesen molyhos. Narancssárga alapon 30-50%-ban bordópiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, duránci (tehát nem magvaváló), édes, illatos, jóízű. Jól tűri az áruvá készítést. Magja közepes méretű. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló, alkalmazkodóképes, rendszeresen és bőven termő fajta. Tetszetős és ízletes gyümölcsei befőtt készítésén kívül friss fogyasztásra is alkalmasak. Párlatának illata egészen más a korai fajtákéval szemben.