Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 28., hétfő

Szilváskökény Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



280.

2013/0127

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
Szilváskökény
  üvegben érlelve
 
 
 Mint ahogyan megígértem az elkövetkezendő napokban tényleg különlegesebbnél-különlegesebb párlatok fognak születni pincészetünk boszorkánykonyhájában. Ezúttal két rokon gyümölcsöt házasítottam össze kis mennyiségben cefre korában, hogy vajon milyen hatással lesznek egymásra a desztillálás után. A rokonságon túl ma az egyik kultúr növény, a másik pedig, vadon termő, erdei gyümölcsnek számít. A vadon, emberi gondoskodás nélkül termő gyümölcs gyűjtögetése már felveti az emberi együttélés legfontosabb kérdéseit is: ki mennyire részesülhet a közösség által lakott, sajátjának tekintett terület ingyen áldásaiból. Jelenleg a nyugati civilizáció hatására ez az áldás gyakorlatilag felhasználatlan, mert az emberek többsége képtelen leereszkedni a természethez. Az ember már akkor munkát fektetett a gyümölcstermés fokozásába, minőségének javításába, amikor még nem alakult ki sem a földre, sem a gyümölcstermő fára vagy a fát nevelő területre a másokat kirekesztő magántulajdon. A városokban felépített hipermarketek ma a világ minden tájáról a legkülönlegesebb gyümölcsökkel is ellátják a fogyasztókat, mindehhez csupán pénz kell. Arról azonban teljesen leszoktatják az embereket, hogy a környezetükben fellelhető vadon termő gyümölcsöket összeszedjék, azokból fogyasszanak. A kökény, pedig valójában egy igen mitikus gyümölcsünk, amely régebb óta itt található, mint a magyarság. A házasítás másik fele egy nemesített szilvafajta a Stanley. Nyilvánvalóan a kökény kevés alkohol tartalommal rendelkezik, viszont igen jellegzetes és erős aromákkal bír. Ezzel szemben a szilva magas alkohol tartalommal rendelkezik, és bár aromában is igen gazdag, mivel közel fekszik a kökény illatához a rokonság miatt, úgy gondoltam, hogy ki lehet próbálni, mi jön ki belőle. Ahogy vártam is az erjedés intenzíven zajlott le az élesztőgombák hatására. A született párlatban lekerekedett savak, sokrétű illat, komplex ízvilág bukkannak fel. Beszédes pálinka, sokkal több aroma van benne, mint azt első szippantásra gondolnánk. Rétegei vannak. Ízében meglepő módon inkább a marcipán dominál. De ott a dér csípte gyümölcs is a maga finom fanyarságával. Ebben az ízben, akárcsak a többiben, a kóstolómester stílusa is benne van. Aki saját ízlése szerint döntötte el, hol van a párlat közepe, magja. A pálinka íze végső soron a kóstolómester kézjegye.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése