Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 29., kedd

Erdei Kökény Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2013.



282.

2013/0129

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

 
Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 Örömhírt közölhettek minden kedves érdeklődővel. Hetek, sőt hónapok óta már nagy várakozással tekintettünk erre a mai napra. Több százan olvasták a kökényről írt blogomat az elmúlt időben, több tucatnyian kérték ki tanácsomat a cefrézésével kapcsolatban, telefonon, e-mailban, vagy éppen személyesen az ország minden szegletéből. Amiről pedig elviekben beszéltünk, ma gyakorlatban is valósággá vált. Egy cefrekészítőnek a legnagyobb izgalom, amikor leerjedt anyagot, amelyet gondosan kezelt óvót, beönti a desztilláló üstbe, rázárja az ajtót, és elkezdi a fűtést. Az izgalom, pedig tovább fokozódik, a hőmérséklet emelkedésével, majd nagy megkönnyebbülés, amikor az első alkoholcseppek megjelennek a kiömlő nyíláson. A fokoló pedig lesüllyed hetvenöt százalékig, és az alszesz ömleni kezd a tároló tartályba. 300 liternyi cefre, optimális esetben 25% lesz alszesz. A mi esetünkben ez kissé elmaradt ettől, de így is 65 liternyi összegyűlt. Megkezdődhetett tehát a finomítás, amely optimális esetben az alszesz 30%. Ebből kiszámítva 19-20 liternyi pálinkát várhattam, amennyiben jól dolgoztam. Igaz hivatalosan ebből a mennyiségből laboratóriumi körülmények között csak 18 liter pálinka folyt le. A lassú tüzelés, a türelmes odafigyelés, a frakciók helyes elválasztása, a középpárlat megtalálása csendet, koncentrációt igényel. Nem is szeretem, ha ilyenkor bárki zavar munka közben. Egy népi mondóka motoszkált fülemben, miközben csordogálni kezdet a várva-várt párlat: "Beérett már a kökény, szedjük tele a kötényt, a héja már fekete, mókus is gyűjt télire." A finomításkor az idő sosem számít, a lényeg, hogy lassan tüzelve minél magasabb alkoholtartalmon tartsuk a lefolyó párlatot. Eleinte úgy tűnt nagyon gyorsan kifut a párlat és kevés lesz belőle, de aztán sikerült a hűtést fokoznom, így normalizálódott a hőfok és szépen szaporodni kezdet a párlat. Minden reményemet felül múlta a lefolyt 20,5 liter 50%-ra visszahígított párlat. Az első kóstolások alkalmával illatában viaszos, rendkívül kellemes kökényvirág illattal fűszerezve, nagyon enyhe marcipános illattal. Ízében testes, kellemesen hozza vissza a fanyar vadgyümölcs érzetét, kissé olajos, viaszos tónussal. Kóstolása rendkívül kellemes élményt nyújt. Megkönnyebbülten, és elégedetten dőltem este hátra. A munka kész, az eredmény valóban nagy reményekkel kecsegtet.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése