Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2016. szeptember 28., szerda

Fűszeres Natúr Borpárlat 2014.



Fűszeres Natúr Borpárlat 2014.



Ez az italunk sem volt kezdő pálinkaversenyeink történetében. Nem is véletlen, hogy nevezéséről döntöttünk, hiszen a borókával áztatott borpárlat egyike a kedvenc italainknak. Igaz, jó ideje már nem került rajthoz, de azért éreztük, hogy még mindig nem fakult meg ennek a kisüsti italnak illata, íze, aromája. El is nyerte természetesen a bírálóinak a tetszését, és támogatásként kategóriájának legjobbjának választották meg. Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny bírálati hétvégéjének második napján került az itészek asztalára, még pedig a 2-es zsűri volt az, amelynek tagjai kóstolgatták. Szokola János a Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend nagykövete volt az asztal vezetője, aki: "igen érdekes, finoman borókás aromájúnak" nevezte.





2016. szeptember 27., kedd

Citromos Alma Ágyas Párlat 2014.



Citromos Alma Ágyas Párlat 2014.


Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny igazgatója, és a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány ajánlották fel a különdíjakat ezen a versenyen. Ezeket minden esetben olyan különleges italoknak ítélték oda, amelyek bár rendkívül jók voltak mégsem nyertek kategória győzelmet, így egy kicsit vigaszként kapták ezeket meg az arany elismerést szerzett italok és nevezőik. Természetesen mindig öröm, ha egy italunk külön elismerésben részesül, így, mint zsűri tag én is örömmel fogadtam, hogy kollégáim elégedettek voltak ezzel az italunkkal. A szép oklevél mellé még társult egy különleges négy rekeszes italtartó, amely jó szolgálatot tesz, majd a későbbiekben. Annak ellenére, hogy abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy részese voltam a verseny lebonyolításának a technika ördöge engem sem kímélt, és nevezett italomat 2015-ösre datálta. Az igazság pedig az volt, hogy ez egy 2011-ben készült Alma pálinka, amelyet Dunaszekcsőn az ACIDA BT Szeszfőzdéjében készült el,és ennek én akkor csupán a cefréjét készítettem el. 2014-ben aztán amikor különleges ágyas pálinkákat ötleteltem ki, került ebbe az alma pálinkába a citrom ágyazásként. Emiatt lett az ital valójában 2014-es. Az ágyazás igen jól sikerült és bár ezt az italunkat csak kevés versenyen neveztük, ennyi idő eltelte után is megőrizte különlegességét. Sajnos  e versenyre az utolsó fél litert neveztem, és ez is jól elfogyott a közönség kóstolgatásánál.




2016. szeptember 26., hétfő

Utóhangok!



Utóhangok!
Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
A díjkiosztás és a kellemes vacsora után hajnal háromig tartó retró-partit követően lassan minden résztvevő élete visszatér rendes kerékvágásába. Az élmények és a tapasztalatok a helyükre kerülnek a hétköznapok egyhangúságának présében. Ahogy a bor is leülepszik, letisztul, úgy két nap elteltével az ember is megemészti a vele történteket és kialakul a véleménye, a benyomása. Lesznek, akik hangot adnak ennek, lesznek, akik nem, de mindenképp, akár hogy is lesz tanulnunk kell a dicséretekből, de leginkább a kritikákból.
Természetesen a verseny lebonyolításában résztvevőként másként éltük meg ezt a verseny, mint általában simán egy nevezőként. Az apró részletek, a belső tények feszültsége egészen más szemüvegen keresztül látatja egy verseny miben létét a megrendezés ötletétől, a díjkiosztó másnapjáig. Az bizonyos, hogy a verseny egész szellemiségét a jóindulat szemlélete szőtte át. Az alföldi emberek vendéglátása korona volt az egész versenyen. Nem hiszem, hogy határon innen és túl, akik velünk együtt megélték ezeket a napokat, vagy éppen csak órákat, ne akarnának jövőre is részesei lenni ennek. Ezzel ismét bebizonyosodót, hogy a pálinka nem egy szűk szakmai elit itala, és kiváltsága, hanem valóban minden magyar emberé, legyen az a politikai határokon innen és túl. A pálinka ugyanis nem ismer határokat, és nem ismer diplomákat! A pálinka azé, aki leszedi a gyümölcsöt, aki két kezével feldolgozza azt, aki odaadásával elválasztja a rosszat a jótól, majd dédelgeti, érlelgeti, barátainak felkínálja! Ez a magyar pálinka, ez a valódi hungarikum!
Köszönjük a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítványának! Köszönjük a Németh családnak! Köszönjük minden nevezőnek! Köszönjük minden szervezőnek és segítőnek! Köszönjük minden bírálónak, akik szakmai odaadással jártak el! Köszönjük minden díjkiosztón megjelentnek, hogy együtt ünnepelhettük a pálinkát, mint hungarikumot!
Isten legyen velünk, oltalmazza meg hazánkat, hogy legyen jövőnk, magyar jövőnk, hogy évtizedek múlva is ünnepelhessük nemzeti italunkat: a pálinkát! Ámen! 
Muth József
 
 

2016. szeptember 25., vasárnap

Összesített eredményei Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2016.



A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredményei
Az
I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen
2016.09.24.

1.
Muscat Ottonel Natur Törköly 2013.
Muthné Katona Mária
Ezüst

2.
Érdi Bőtermő Érlelt Meggy 2016.
Muth Tímea
 Ezüst
 
3.
Fertődi Ágyas Málna
Muth Tímea
-

4.
Vadcseresznye Fűszeres Likőr 2015.
Muth Józse
 Ezüst

5.
Magyar Kajszibarack Ágyas 2016.
Muth Tímea
 Arany

6.
Kékfrankos Natúr Törköly 2014.
Muth Walter
Bronz

7.
Vérnarancs Ágyas 2014.
Muth Walter
Ezüst

8.
Bikavér Natúr Szőlő 2014.
Muthné Katona Mária
Ezüst

9.
Királyleányka Natúr Borseprő 2013.
Muthné Katona Mária
Bronz

10.
Fekete Ribizli Natúr 2016.
Muth Tímea
Arany

11.
Kékfrankos Natúr Borpárlat 2014.
Heilmann-né Muth Erzsébet
Arany

12.
Citromos Alma Ágyas 2014.
Muth József
Különdíj

13.
Bereczki Birsalma Natúr 2013.
Heilmann-né Muth Erzsébet
-

14.
Bikavér Natúr Borseprő 2014.
Heilmann-né Muth Erzsébet
Bronz

15.
Fűszeres Natúr Borpárlat 2014.
Muth Walter
Arany
Kategória győztes

16.
Cseresznye Érlelt 2015.
Muth József
Ezüst

17.
Irsai Olivér Natúr Borpárlat 2013.
Muthné Katona Mária
Bronz

18.
Sárgadinnye Ágyas 2014.
Muthné Katona Mária
-

19.
Besztercei Szilva Érlelt 2015.
Muth József
Ezüst

20.
Erdei Kökény Natúr
Muthné Katona Mária 2013.
Arany
Kategória Győztes

21.
Nagydobosi Sütőtök Ágyas 2014.
Heilmann-né Muth Erzsébet
Arany
Kategória Győztes

22.
Császárkörte Natúr
Muth Walter
Bronz

23.
Sajmeggy Natúr 2015.
Muthné Katona Mária
Ezüst

24.
Golden Alma Érlelt 2011.
Muth Walter
Arany

25.
Chardonnay Szőlő Natúr 2013.
Heilmann-né Muth Erzsébet
Arany

26.
Cabernet franc Natúr Törköly 2013.
Heilmann-né Muth Erzsébet
Arany

27.
Bikavér Natúr Törköly 2014.
Muthné Katona Mária
Ezüst

28.
Magyar Kajszibarack Natúr 2015.
Muth József
-

29.
Érdi Bőtermő Meggy Ágyas 2015.
Muth József
Arany

30.
Fűszeres Stanley Szilva Likőr 2013.
Heilmann-né Muth Erzsébet
-