Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 31., szombat

Akácvirág Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2011.


168.

2012/0319

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Akácvirág Párlat
üvegben érlelve



A második olyan párlat bemutatását kezdem meg, amely nem közönséges, mindennapi párlat, a szó hétköznapi használatában. A Bodzavirág Párlat után ezúttal egy másik közismert fánk, az Akácfa virágából ágyas párlatként készült párlatot szeretném a közönség szíves figyelmébe beajánlani. Mit is kell tudnunk erről a párlatról, amikor arról akarunk beszélni. Latin neve Robinia pseudoacacia. Annak ellenére, hogy lépten-nyomon találkozunk vele, nagyon fontos tudni és előre leszegezni a következőket. Felhasználáskor elővigyázatosságot igénylő növény, mert a virágján kívül minden más része mérgező. Az Észak-Amerikában honos fát, hozzánk a XVIII. Században telepítették be azzal a céllal, hogy megkössék vele a futóhomokot. A 25 méteres magasságig növő fa lombhullató, amellett kiváló mézelő. Fő hatóanyagok: flavonid-glikozidok, illóolaj belsőleg: gyomorsavlekötő, enyhe vizelethajtó és görcsoldó, köhögés és meghűlés elleni teakeverék alkotórésze. Enyhe vérnyomás csökkentő és hashajtó hatása is van. Gyomorsavtermelés szabályozására napi egy csésze akácvirágtea javasolt, este vacsora után. A más színű akácvirág nem gyógynövény. A népgyógyászatban leveleit külsőleg a sebekre helyezték régebben. Hajnalban, a csillogó harmatok közben olyan helyen szedtem a virágokat, amelyek távol estek utaktól és mezőgazdasági területektől, azért, hogy azok szennyeződéstől mentesek legyenek. Metszőollóval gondosan levágtam azokat, aztán amielőtt a párlatba helyezte volna azokat, leszedtem a kisvirágokat a száráról. Ez is fontos művelet, hogy tiszta egészséges párlatunk legyen. Hosszú érlelési idő következett ez után, hogy a virágban megtalálható flavonid-glikozidok, és illóolajok bele tudjanak oldódni a párlat folyadékába. Amikor leszűrés és visszahígítás után fogyasztjuk mindig a tavasz kellemes illata jusson az eszünkbe.

2012. március 29., csütörtök

Fehér Bikavér Érlelt Borpárlat 2012.


167.

2012/0318

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR

Fehér Bikavér Párlat
akácfa hordóban érlelve



Ezzel a mai napon bemutatásra kijelölt italunkkal már találkozhatunk néhány hónappal ezelőtt. Most azonban elhatároztam, hogy ezt a borpárlat különlegességből még valamennyit feláldozok, és abból párlatot készítek. Az előzőekhez képest azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem natúran hagyom a párlatot, hanem akácfa hordós érlelésnek vetem alá. Akkor is leírtam, hogy melyik az a négy fajta fűszeres szőlő, amelyből ez a bor készült, és ezt most is megteszem. Tramini, Hamburgi Muskotály, Cserszegi Fűszeres és Rizlingszilváni. A mostani alkalommal a négyes közül talán a másodikkal foglalkoznék kicsit részletesebben, mert azt talán kevesebben ismerik. A hamburgi muskotály világszerte ismert; a legfinomabb ízű csemegeszőlő-fajta. Származása bizonytalan. Egyes nemesítők szerint az alexandriai muskotály és a frankenthali trollinger fajták keresztezésével állították elő. Magyarországra a 18. század közepén került és 1956-ban vált államilag minősített szőlőfajtává. Termőterületeit világviszonylatban 20.000 hektárra becsülik (1999-es adat). Közepes növekedésű és terméshozamú, de rendkívül finom, muskotályos ízű, tetszetős csemegeszőlő-fajta. Fürtje nagy, laza, igen mutatós; bogyója igen nagy, ovális, sötétkék. Viszonylag későn szeptember végén, október elején érik. Téli fagyállósága jó, de rothadásra hajlamos. További hibája, hogy bogyóinak mérete és színezettsége nem egyenletes, kocsányzata, fürtnyele könnyen törik, rosszul szállítható. Bora igen jó, muskotályos, alacsony savtartalmú asztali bor. Hazánkban a Hamburgi muskotályból csak az elszántak próbálnak bort készíteni önállóan, leginkább házasításokban találkozhatunk vele. Ha azonban párlatot akarunk készíteni belőle, akkor viszont már sokkal könnyebb dolgunk van, mert ez a szőlőfajta pálinkának tökéletes alapanyagot szolgáltat. Aromás, egzotikus, ezért sem meglepő, hogy még csokoládéba töltve is találkozhatunk vele, ami nyomban az egyik lehetséges bor-étel párosításnak is nyomára vezet. Ebben a négyesben is első hegedűsnek számít. Az akácfa hordós érlelés pedig még inkább megkavarja a felbukkanó illatokat és aromákat.