Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 8., szombat

President Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



709.

2014/1101


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  President Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 Végre elérkezett az egész héten várt hétvége a szombattal, még akkor is ha ez a szombat tulajdonképpen vasárnap volt, hiszen ünnep lévén nem volt nyitva egyetlen bolt sem, így aztán mindenszentek napja alkalmából az emberek 75% ezen a napon kereste fel a temetőket, hozzátartozóik sírját. Én azért ennek ellenére egy gyors pálinkakészítéssel kezdtem a napot. Immár évek óta készítek italokat pincészetemnek, de ezen a napon nem nagyon szoktam ilyen fajta tevékenységet végezni, de ezúttal kivételt tettem. Persze aztán szokás szerint misére mentünk, majd mi magunk is végig látogattuk a vidéki temetőkben fekvő rokonaink sírhelyét. Aztán az estét újfent a pincészetünkben töltöttem. A gyümölcs, amelynek új életet adtam ezen a napon nem volt más, mint egy szilvafajta, még pedig a President elnevezésű. Hát őszintén megvallva ez a fajta nem tartózik kizárólagosan a kedvenc fáim, illetve gyümölcseim közé. Származását tekintve ez a szilvafajta Angliában került kinemesítésre. Érésidejére jellemző, hogy az szeptemberre esik, annak is inkább a vége felé. Gyümölcsére jellemző, hogy nagy, 45-55 gramm átlagú, átmérője elérheti a 40 mm-t is. Alakja megnyúlt, gömbölyded, héja sötétlila, hamvas, húsa zöldessárga, kemény, lédús, enyhén savas, kissé zamatos, magvaváló, elsősorban friss fogyasztásra, vagy aszalásra alkalmas. Termőképessége középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem, különböző termőhelyi körülményekhez jól alkalmazkodik, száraz talajokon gyümölcsei aprók és rosszízűek lesznek, pollenadója: Bluefre, Stanley, Debreceni muskotály, Althann ringló, Ageni, Sermina. Szilvafa permetezése: téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július. Metszése: ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban. Gyümölcse a sharka vírusra kevésbé érzékeny. Ahogy a gyümölcsének íze nem jött be, úgy éppen fordítva történt a pálinkájával, amely nagyon ígéretesnek indult mind illatban, mind zamatban. Rejtet értékeit kihasználva biztos vagyok abban, hogy az érlelési idő végén egy remek ital birtokosai lehetünk. Ajánlanám ezt a bevállalós férfitársaimnak.
 
 

2014. november 7., péntek

Fertödi Málna Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



708.

2014/1031


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Fertődi Málna
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A péntek mindig az a nap, amely kellemes bizsergéssel, és tudattal tölt el, hiszen a hétvége kapujában vagyunk. Igaz ez a hétvége nem annyira a pihenésről fog szólni, hanem sokkal inkább a temetők felkereséséről, halottaink sírjainak felkereséséről. Nálunk ez már ezen a napon megkezdődött, hiszen vendégek érkeztek Székesfehérvár mellől. Igaz én csak este tudtam csatlakozni hozzájuk, mert Szekszárdra is el kellett ugranom a borászboltba szükséges felszerelések beszerzése végett. Ez kis bevezető után rá is térnék a napon regisztrált italunk bemutatásához. A folytatásban a tegnapi málna második részét készítettem el ágyas változatban. Joggal mondhatnák, hogy az érlelt kimaradt ebből a fajtából, de ez nem véletlen, hiszen a málna párlat illat és zamatanyagai nem nagyon szeretik a hordós érlelést, ahhoz túlságosan illékonyak. Minden elsőként elkészült gyümölcs párlatomnál szokásom volt bemutatni a gyümölcsnek magának a történetét is, ami ahhoz szükséges, hogy fogalmunk legyen arról, ha beszélni akarunk róla egy-egy kupica társaságában. A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". Sokkal valószínűbb azonban, hogy a málna Európa hegyvidékein őshonos (mi több, például a Dauphinéi Alpokban, a Vogézekben vagy a Francia Középhegységben a túrázó ma is találhat erdei vadmálnát). Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele. Carolus Clusius már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között. A múlt században, amikor az erdőkben folytatott gyűjtögetésnek (gally-, gomba-, gyógynövény-, gyümölcsszedés) a szegény emberek életében olyan nagy jelentősége volt, sok málnát gyűjtöttek be a tölgyerdők széleiről, tisztásairól, és ez a szokás egészen a 20. század közepéig tartott. (A két világháború között megjelent gyermekkönyveknek még kedves motívuma volt az erdőszélen málnázó mackócsalád.) Ekkor sem merült fel még az emberekben az ebből való párlat készítése. Nem úgy, mint az elmúlt tíz évben, amely során szinte minden kereskedelmi főzde terméke között fel lelhető. Az ágyas változata leginkább hölgyeknek ajánlott, akik nagyon tudják szeretni.