Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. augusztus 2., szombat

Vadalma



Vadalma


Minden alma kiinduló pontja, ahogy latinul is mondják Malus sylvestris, amely a Rózsafélék családjába tartózik. Népiesen vadóka (Malus acerba Merat, Pyrus acerba DC.), a kerti almának erdei vad és tövises, fanyar gyümölcsü fajtája. Belőle nemesedett a kerti alma, oltásra anyatőnek ma is használják. Egész Európában, Kaukázusok vidékén őshonos fafaj. Nemzetségébe 35 bokor és fa termetű növény tartozik. elterjedt, fanyar gyümölcsöt termő erdei fa. Európában és a Kaukázusok vidékén őshonos fafaj. Nemzetségébe 35 bokor és fa termetű növény tartozik. E ritka erdei gyümölcsfajunk szálanként fordul elő, példányai egymástól izolálódtak. A megritkulás okát elsősorban élőhelyének beszűkülésében kereshetjük. A vadkörte után a harmadik leggyakoribb hazai vadgyümölcsünk. Az alacsonyabb hegy és dombvidékek meleg fekvésű területein érzi jól magát. A vadalma, de a történelmi, hazai alma gyümölcsfajták termőhelye az időszakos elárasztást kapó – időszakos vízhatású ártéri termőhelyek – az ármentesítés következtében mind csökkenő mértékben írhatóak le ennek megfelelő termőhely típus -változatként, ill. e társulásokat sok helyütt más kultúr társulásokkal váltották fel. Szárazságtűrő, fényigényes fafaj. A vadalma erdős, bokros részek, legelőszélek, a mezőgazdasági kultúrák eróziós térségeinek jellegzetes, magányosan élő fája. Főleg a középhegységi karszterdőkben és száraz tölgyesekben fordul elő. Talajban nem válogat. Homokos, törmelékes vagy sziklás és szikes talajokon is megtalálható. Alacsony, gyakran tövétől ágas kis fa, sűrű koronája szerteágazó, törzse szabálytalan, rövid, de a 10 méteres magasságot is elérheti. Kérge barna vagy szürkésbarna, már fiatal korában is repedezett, pikkelyes. Vesszői sötétbarnák sokszor lilás árnyalatúak, csaknem szőrtelenek, rügyei aprók. Spirálisan szórt állású levelei rövid (1,5-3 cm) nyelűek, kerekdedek, tojásdadok vagy hosszúkásak, 4-10 cm hosszúak és legfeljebb 5 cm szélesek, válluk kerek, csúcsuk hegyes, szélük csipkés-fűrészes. A levél színe tompa zöld, fonáka világosabb, kevés szőrzet legfeljebb kihajtáskor borítja, egyébként a nemes almáétól eltérően mindkét oldala csupasz. Pálhái aprók, fonalasak. Virágai 3-4 cm átmérőjűek, fehérek, kívül általában rózsaszínűek, kellemes, üde illatúak. Alsó állású magháza 5 szabad termőlevélből áll, a bibeszálak csak az alapjuknál forrtak össze kissé. Összesen 20 porzója 3 körben helyezkedik el, a portokok világossárgák. Csészelevelei a termésen maradók. Kicsi, gömbölyű, 2-4 cm átmérőjű alma áltermése sárgára érik, legfeljebb a napfénynek kitett oldalon pirosas, íze fanyar, savanykás. A vadalma szülőfajként a nemes vagy házi alma (Malus domestica Borkh.) kialakulásában szerepet játszott a több ezer éve tartó nemesítési folyamat során, és az őshonos vadalmát még ma is felhasználják az almanemesítésben. Fája kemény, kettős színű, faragásra alkalmas. Elsősorban nem a faanyaga, hanem az erdő életközösségében betöltött szerepe miatt van hazánk erdeiben nagy jelentősége. A lisztes berkenyével képezhet hibrideket (Bogyókörte – Sorbopyrus auricularis). Szórt likacsú, színes gesztű, kemény, nehéz. Szijácsa széles vörösesfehér, gesztje vörösbarna. Az évgyűrűi elmosódottak, hullámosak. Nehezen megmunkálható fáját a bútor- és esztergályos kisiparban használják. Gyümölcséből ecetet készítenek. Nyersen nem ehető, de a belőle készített mártás kitűnő kísérője a húsételeknek, savanyú íze miatt a zsírosabb és vadhúsok ízesítője, de kompót, gyümölcskocsonya és gyümölcsbor is készíthető belőle. A Vadalma a megtisztulást hozó eszencia azok számára, akik tisztátalannak érzik magukat. Ennek oka sokszor jelentéktelen apróság, máskor viszont komoly betegség is lehet, amelyet elhanyagolnak, miközben kevésbé fontos dolgokkal foglalkoznak. A Vadalma az egészséges tisztaság szere. Testileg és lelkileg egyaránt hat. Egyfelől leépíti a kóros tisztátalanság- és bűnösségérzést, az undort, a kényszeres tisztaságmániát, másfelől általános vértisztítóként is hatásos. Különböző bőrproblémák, ekcémák, krónikus gyulladások vagy fertőzés elleni védelemként is segíthet. Aki sokat van betegek társaságában, az megelőzésként is szedheti. A vadalma beltartalmának teljes sprektrumát feltárták, amely szerint a következő anyagokból épül fel: Acetaidenid, aceton, adenin, aianin, almasav, aluminium, ammónia, amygdalin, arginin, arzén, ásványi só, aszkorbinsav, aszparagin, bárium, benzoesav, béta-karotin, bór, bróm, cianidin, cink, citromsav, cukor, ecetsav, karotin, etanol, etil-acetát, ezüst, fehérje, fenilalanin, fluor, foszfor, fruktóz, fumársav, galluszsav, glicin, glutamin, glutaminsav, glükoz, hamu, hangyasav, higany, hisztidin, húgysav, hyperozid, illóolaj, inozitol, izoleucin, jód, kadmium, kalcium, kalcium-oxalát, kálium, karotinoid, kén, klorofill, kobalt, koffeinsav, króm, kvercitrin, L-arginin, lecitin, leucin, linolénsav, lítium, lizin, lutein, magnézium, mangán, metionin,molibdén, nátrium, nikkel, nitrogén, olaj, ólom, ón, palmitinsav, pektin, procianidin,, prolin, propranol, réz, rubidium, rutin, sóskasav, stroncium, szacharóz, szálak, szalicilát, szelén, szénhidrát, szerin, szerves savak, szilícium, szorbitol, sztearinsav, szukcinsav, tanninok, tejsav, tirozin, triptofán, ursolsav, valin, vas, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B8, vitamin C, víz, zsír. Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint például a narancsé, vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja celluloz része, aminek pedig béltisztító hatása van. Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükozt. Az alma fogyasztása emellett csökkenti a vérnyomást, a vér koleszterin, és zsírszintjét, stabilizálja a vércukorszintet, javítja az immunrendszert, a szívműködést és a vérkeringést, erősíti az ereket, főleg a vénák gyenge falát, tisztítja a beleket, véd vastag, és végbél daganatok ellen, erősíti a fogínyt, hatékony vérhas, hasmenés ellen, máj és vesebetegség ellen jótékony hatású, izületi gyulladás és köszvény ellen is sikeresen használják, ahogyan rekedtség és álmatlanság ellen is javasolt. S hogy összességében mi mindenre ajánlatos a fogyasztása arra az alábbiakban kaphatunk képet. Anaemia, antibakteriális, antiszeptikus, artériák megerősítése, arterioszklerózis, baktericid, bélféreg, bronchitis, bőrkiütés, diarrhoea, ekcéma, féreghajtó, fertötlenítő, gyulladás, haematopoiesis, hashajtó, húgyhólyag problémák, hurutos, kiütések, köszvény, laxatívum, láz, légcsőhurut, májbetegségek, májelégtelenség, megfázás, nátha, purgatív, reuma, skorbut, szorongásos zavarok, vérképzés, vesebaj.
 


2014. július 30., szerda

Fekete Szederrel Ágyas Alma Gyümölcs Párlat 2014.



612.

2014/0715


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Fekete Szedres Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Miután a hétvégén sikerült remekül megalapoznom a hét hangulatát, el is határoztam, hogy ebből az alkalomból csupa különleges pálinkát, illetve párlatot fogok elkészíteni. Az igazság az, hogy talán nem is különleges ez a fajta párlat, hiszen évről-évre elkészítem belőle ágyas párlatomat. Eleinte a vad változatával is megpróbálkoztam nem is sikertelenül, hiszen rögtön aranyérmet nyertem vele. De aztán lassan az otthon termesztett bokrainkról leszedett gyümölccsel végeztem el ezt a feladatot, hiszen bogyói sokkal nagyobbak, mint a vad változaté. Ezek után már el is árulhatom, hogy a fekete szederről van szó. A legrégebben azaz emberiség történelmének kezdetein is gyűjtött gyümölcsök közé tartozott, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. Maradványait - egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt - megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt. Mi úgy ismertük meg, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó embert. A kertekbe régebben csak imitt-amott fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élősövényt lehetett belőle nevelni. S. A. Pieniazek professzor, korunk egyik legnevezetesebb, lengyel gyümölcskutatója Utazás a Világ gyümölcsöseiben című könyvében arra emlékezik, hogy az USA-ban sokféle vadszederfaj található a legmelegebb déli államoktól a leghidegebb északi vidékekig. Főleg kúszófajtákat nemesítettek ki, és ezeket csak kis területen termesztették. Persze ő 1938-ban, mint fiatal doktorjelölt barangolt az Újvilágban, és a helyzet alapvetően megváltozott, mert keresztezés útján azóta sikerült előállítani a tüskementes szedret, ami nagymértékben elterjedt, és ma többet termelnek belőle, mint a málnából. Elkészítésénél csakis a tökéletesen beérett feketeszemű termést használtuk fel, hogy igazán különleges, feledhetetlen ízvilággal rendelkező párlatot készítsünk. Erdei gyümölcs és virágillat, ízében hosszantartó lágyság jellemzi e könnyed pálinkánkat.
 
 

2014. július 29., kedd

III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny 2014.



III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny
Nagykeresztúr - 2014. augusztus 14-16.

NEVEZÉSI LAP

Jelen nevezési lap aláírásával kijelentem, hogy részt veszek a versenyen, a Versenyszabályzatot elolvastam, annak minden pontját megértettem, magamra nézve kötelezőnek fogadom el. Mellékelten beküldöm a származási bizonyítvány másolatát, mely nélkül a nevezés érvénytelen. Beküldési határidő: 2014. augusztus 8., 12:00 óra.

Név:

Irányítószám, település:

Utca, házszám:

Telefon, fax:

E-mail cím:

Versenyre jelölt pálinkák/párlatok felsorolása:

Fajta
(fajta megjelölő résszel)
Évjárat
Érleletlen, Érlelt,
Ó pálinka, Ágyas
Alkohol
fok
A lepárlás helye
(Főzde neve, címe.)
1.





2.





3.





4.





5.





6.





7.





8.





9.





10.





Érlelt és ó pálinka csak fahordóban érlelt termék lehet! A pálinkák, párlatok adatait a fenti részletességgel kell feltüntetni a leadott minta üvegeken!

Kérjük, jelölje meg „X”-el milyen kategóriában történik a nevezés:
¨  Kereskedelmi főzde         ¨  Bérfőzető            ¨  Magánfőző       ¨  Kereskedő


2014. …………………. hó …….. nap
…………………………………………………
nevező aláírása



Átvétel igazolása:


2014. …………………. hó …….. nap
…………………………………………………
átvevő aláírása