Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. november 27., szombat

Nagy Szent Albert Besztercei Szilva Pálinka



Nagy Szent Albert
Bátai Besztercei Szilva Pálinka
2010.



Ezt a gyümölcsöt szeptember 9.-én kezdtem el gyűjteni cefrézés céljából. Nem akartam a dolgot elsietni, hagytam hadd érjen a gyümölcs a fán, csakhogy három nappal később komoly esős időszak következet be és a szőlőszüret ennek következtében sok gyümölcs tönkrement a fán. Szabályosan szétnyíltak a szemek és lerohadtak a sok csapadéktól. 17-18-án még egyszer ami megmaradt sikerült összeszednem a fáról, de ez már láthatóan nem volt ahhoz, hogy önállóan kifőzhessem. Az erjedés tápsó és élesztő segítségével jól sikerült. A kifőzésre így is elég sokára csupán november 15.-én került sor. Azután, hogy a ringlószilvámból nem lett pálinka. Ettől aztán kicsit meg is ijedtem és ezért úgy határoztam, hogy ebben az esetben már nem bízom a véletlenre az eredményt. A következő cefrét állítottam össze:

150 kg besztercei szilva
120 kg bikavér törköly
70 kg golden alma
20 kg vilmoskörte
30 kg vad őszibarack
10 kg viaszszilva
.................................................................
400 kg összesen

Ettől aztán inkább vegyes gyümölcs törköly pálinka keletkezett belőle, de a főzés legalább sikeres lett és a szokásos 18 liter párlat lett belőle. Az igazsághoz az is hozzátartózik, hogy ennél a főzésnél már lent voltam a fözdében szinte végig, nem adva így esélyt annak, hogy bármi is megtörténjen. Kicsit ekkor is fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy bizony jó lenne egy pálinkafözdét odahaza csinálnom. Tudni kell a szilváról, hogy i.e. 150-ben a rómaiak hozták Olaszországba és innen terjedt el Európában. Annak ellenére, hogy a szilvát fogyasztva nagyon édesnek érezzük, vitaminokban mégsem túlzottam gazdag a beltartalma, főként nem ilyen esős évben. Tartalmaz azonban A és C vitamint, sőt a B vitamin mindegyik változatát, sőt biotint is. A szilva a legjobb szénhidrát-anyagcsere stimulátor. Jó hatással van az idegekre, a mentális frissességre, a hajtóerőre, és a teljesítőképességre és a stressztűrő képességre is. Szerepet játszik továbbá a vese működés fokozásában is. Ebből jól látszik és érződik, hogy a párlat készítésben nem lehet kihagyni italaink sorából. E párlatot Nagy Szent Alberthez ajánlottam, hogy ő legyen védőszentje és általa, aki fogyasztja mindig az egészség útján járjon. Minden cseppje jótékony hatással és ne romboló hatással legyen fogyasztójának szervezetére. Fogyasztását ajánlom kis mennyiségben. Párlat, aroma rendszeremben a 2010-es évjáratban a natúr pálinkák csoportjában, a vegyes párlatok kategóriájába helyeztem el.


2010. november 26., péntek

Skóciai Szent Margit Golden Alma Pálinka



Skóciai Szent Margit
Bátai Golden Delicious Alma Pálinka


Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma - az orvost távol tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kálcium magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vizoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat. A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét. Ennyi jó tulajdonság után nem hinném, hogy volna valaki, aki nem kapna kedvet ehhez az itókához. Kellemesen sima illata és íze már a pohárba töltéskor is csábítóan ingerli érzékszerveinket. E párlatom védelmére és ajánlására azt a szentet hívtam segítségül, aki hajdan itt nevelkedett tőlünk 40 km-re és almáinkból már akkor is fogyaszthatott, ha nem is ebből a fajtából. Kismértékben orvosságként ajánlom fogyasztását, jó egészséggel, és ahogy egy másik magyar mondás is mondja: Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, és az orvos koldulni megy ma! Én az alma mellett lefekvés előtt két cent almapálinkát is jó szívvel tudom ajánlani és aki nem hiszi próbálja ki, de az éjszakája nyugodt lesz.



2010. november 25., csütörtök

Rigóvári Szürkebarát



Rigóvári Szürkebarát
fehér félszáraz bor
2010.



Ebből a fajta szőlőből már tavaly is készítettem bort, de akkor az egy kicsit félre sikeredett, mert nem volt időm rögtön levenni a színlevet, hanem a bogyón forrt meg, amelynek következtében rozés lett. Idén erre sokkal jobban odafigyeltem és hat óra eltelte után rögtön levettem a színlevet és ki is préseltem a bogyókat bogyózás után. Ennek ellenére és a 17 must fok ellenére a forrás ennél a mustnál sem indult be annak ellenére sem, hogy megkapta a fajélesztőt és a tápsót is. További öt nap várakozás után a must felét meglangyosítottam cukrot tettem hozzá, hogy 20-as legyen a must foka, de a forrás csak pezsgésig indult meg. Amikor aztán elkezdtem felmelegíteni olajradiátorral az oldalát akkor végre a kotyogó beindult és a forrás megkezdődött. Nem is állt le egészen november 15.-éig. Másnap 16.-án aztán neki is álltam és erős kénnel megfejtettem, mert már ugyan bor volt, de letisztulni nem akart. 33 liternyi mennyiséget egy kis úszófedeles tartályba raktam és remélem, hogy ez is le fog tisztulni a Szent János-napi borszentelésig. Valaki egyszer úgy jellemezte ezt a zamatos borfajtát, hogy a tűz és a méz keveréke. Elnevezése nálunk Magyarországon a 14. század óta ismeretes, a ferences rend egyik ágazatáról a cseri barátokról kapta. Ezek a szerzetesek 1368-ban Boszniából települtek a Kárpát-medencébe és ruhájuk színe volt szürke. Ezek a szerzetesek, mint akkor szokás volt beteggyógyítással foglalkoztak és előszeretettel alkalmaztak olyan terápiákat a betegeknél, amelyek alapja gyógyitalokra alapult. Gyógyfüvekkel ízesítették a boraikat és a sikeres gyógyulások után róluk is nevezték el ezt a szőlőfajtát. Egy bizonyos igen különleges ital, amely sokkal inkább valami likőrhöz hasonlít, mint borhoz annyira tartalmas. E boromat tavaly is már a keresztút 7. állomásának ajánlottam. E állomáson Jézus Krisztus másodszor esik el a keresztjével. Bizony mi is hányszor esünk el újra és újra ugyanabban a bűnben, de ennek az állomásnak sem ez a lényege, hanem az, hogy újra feltudunk kelni, mert mindig ez a fontos. E bor is a tavalyi kudarc után ismét feltudott kelni ismét megtudott újulni. A második elesés azonban intő jel, hogy figyeljünk oda arra amit csinálunk, mert nagy baj lehet a vége.


2010. november 24., szerda

Rigóvári Cabernet Rozé



Rigóvári Cabernet franc Rozé
2010.



Tavalyi évben ebből a fajta borszőlőből nem készítettem önállóan vörösbort, csak rozét csakhogy az igazán nem sikerült túl jól a hordó hiányosságai miatt. Ezt a hiányosságot idén igyekeztem kiküszöbölni. A Telegdi Jánoséktól kapott szőlő nem volt túl optimális állapotban, de ennek ellenére október 8.-án sikerült 17,5 must fokkal leszüretelni. Előre látható volt, hogy sem színben, sem ízanyagban nem a tavalyi ez a szőlő, így azonnal egy mázsa biborkadarka festő szőlőt raktam hozzá a kádra, de előtte levettem róla nyolcvanegy liter színlevet, amelyet reduktív módon kívántam kierjeszteni rozénak. A forrás rendkívül nehezen indult be pedig fajtaélesztőt és tápsót is adtam hozzá. Egy hetes várakozás után elkezdtem a melegítését olajradiátorral, majd a must mennyiség felét kivéve meglangyosítottam és a cukrot abban olvasztottam fel mivel legalább két fokot javítanom kellett mustfokán ahhoz, hogy eltartható bort nyerjünk belőle. További öt nap küszködés után végre elindult a forrás és a kotyogó már úgy dolgozott, ahogy az elvárható volt tőle. Aztán egy hónapig lesem állt a forrás, így azt csak most fejtettem le az aljáról. Többször is kóstoltam és mindvégig érződött benne a cukor, amely végül is teljesen és tökéletesen nem is forrt ki belőle, hagyva magának egy kis édeskés bukét. A fejtést közepes kénnel ejtettem meg, bár a must még mindig elég zavaros volt. Reméltem, hogy ez a mennyiségű kén is elég lesz ahhoz, hogy letisztuljon Szent János napjáig. A 60 literes műanyag hordót úszófedeles tartállyá alakítottam át és légmentesen lezártam a bor tisztulásának érdekében. A színe és íze is a bornak nagyon korrekt volt és komoly reményeket ébresztett bennem arra nézve, hogy jó minőségű és emlékezetes bor válik majd belőle megőrizve azt a gyümölcsösséget és frissességet, amit most is mutatott. E bort a keresztút 4. állomásának ajánlottam, amelyben Jézus Krisztus édesanyjával találkozik. Ezt a tiszta, nyugodtságot, harmóniát kívánom e bornak, amely azt a találkozást is jellemezte. Fogyasztva remélem, hogy bennünket is majd e találkozás könnyes és felejthetetlen hangulata fog uralni.


2010. november 23., kedd

Rigóvári Rozé Cuvée



Rigóvári Rozé Cuvée
(Kékfrankos-Cabernet)
2010.


A mai napot is a pincészetemben töltöm munkával. Tegnap megnéztem a még forrt boraimat és a kóstolás után megállapítottam, hogy már nem must, hanem bor és most már le is kell venni az aljáról. Így a tegnapi elhatározásomat, ma cselekvésre is változtattam már a reggeli órákban. Elsőként a Cabernet Rozé megfejtését kezdtem el, mivel ebből lényegesen több volt, mint amit a 60 literes hordóba visszatudtam volna tenni, így a fennmaradó 17 litert elhatároztam, hogy kísérlet gyanánt egy új borhoz még pedig az éppen szintén fejtésre váró Kékfrankos Rozéhoz társítom, mert abból csupán 13 liter állt rendelkezésre, ami nem fért bele a múltkori hordóba. Így a kettő maradékot összefejtettem, majd egy harminc literes ballonba bele is fejtettem közepes kénezéssel. A két alkotó elemből a kékfrankos szeptember 30. óta forrt, ami már 54 napot jelent, a cabernet pedig október 7. óta forrt, vagyis 47 napja, mégis mind a kettőben maradt némi szabad cukor, amely következtében félédes bor jött létre. A kóstoláskor megállapítottam, hogy nem túlzott a cukor jelenléte, sőt kifejezetten jól áll neki. Az igaz azonban, hogy a tisztulási folyamat éppen emiatt még nem fejeződött be, de így hogy lekerült a seprűről remélem, hogy a kén segítségével sikeres lesz a letisztulási folyamata. Tavaly ilyen borom nem volt, így most ez is újdonságnak számít a pincészetemben és ha valóban beválik, akkor valószínűleg jövője is lesz ennek a bornak. A Vinoricum rendszerben a 11. helyre soroltam, amely a 11. stációt jelenti, amikor is Jézus Krisztust a keresztre szegezik. Ez a stáció jól áll, majd ennek a bornak, mert édeskés íze miatt becsapós lesz és ha valaki nem vigyázz vele kellően, igen könnyen keresztre is kerülhet. Tudom, hogy a 30 liter nem nagy mennyiség, de alkalom adtán a jókedvhez, jó baráti társasághoz éppen illeni fog, főleg a hölgyvendégek számára. Az egy hónap múlva esedékes borszentelésig remény szerint lesz ideje, hogy megfelelő tisztaságot érjen el. Várhatóan a reduktív erjedésnek köszönhetően friss gyümölcsös bor jön létre belőle, amely a kékfrankos társítás hatására savakban is gazdag lesz, de emellett megtudja őrizni a Cabernet-franc illat és zamat anyagát, amelyet idén ez a fajta szőlő is sokkal jobban képes kidomborítani a rozékban, mint a vörösborokban. Mivel ez még ráadásul félédes is lett akár pezsgőt is lehetne belőle készíteni.


2010. november 22., hétfő

Bátai Galagonyabor


Bátai Egybibés Galagonyabor


Elkészítése:

Nyilvánvalóan, aki már megpróbált galagonyát szedni annak pontosan van fogalma arról, hogy milyen feladatra is vállalkozott. Addig, amíg almából, vagy körtéből viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet bort készíteni, addig ebből az apró bogyós gyümölcsből már nem is olyan egyszerű. A normál borkészítési eljárás ebben az esetben nem működik, mert egy mázsát ebből összeszedni elég elvetélt vállalkozás. Idén pedig azért is nehéz, mert a kedvezőtlen májusi időjárás környékünkön nem kedvezett sem a galagonyának, sem a kökénynek. A másik hátráltató ok a rendkívül szúrós növény, védekező mechanizmusa. Így elsőként én is kis mennyiségben próbáltam meg ezt az alkotást. Lényeges elem nála, hogy november közepén, dércsípte idő után szedjük le a bogyókat lehetőleg szárastól. Otthon aztán alaposan átválogatva, szárától megfosztva, megmossuk a bogyókat. A következő lépésben levágjuk a szőrös alját és a magját is eltávolítjuk, így csak a húsa marad meg a bogyónak. 1 kg ilyen gyümölcsre levetítve 4 liter 60 fokos vizet öntünk, majd 2 napig előerjesztjük, úgy, hogy a lébe pektinbontó enzimet öntünk, amely segít a sejtfal lebontásában, így a húsban található íz, szín és alkotó anyagok is beoldódnak a folyadékba. A két nap eltelte után kipréseljük a cefrénket, majd az így nyert musthoz 0,75 kg cukrot adunk hozzá langyosítás közben. Ilyenkor is kerüljük a felforralást. Amikor kéz meleg állapotban van ( 20 C fok) hozzáadjuk a fajélesztőt és a tápsót. Zárható, légmentes edényben megkezdjük a must erjesztését, amelynek végén bort fogunk kapni. 10-14 nap után, amikor már leállt forrása lefejtjük az aljáról és még 14 napig üveg edényben hagyjuk tisztulni. Ha szemmel láthatóan a gyümölcsborunk letisztult, kénes vízzel kimosott üvegpalackokba töltjük és légmentesen lezárjuk. Ettől kezdve fogyasztható. Fontos tudni azonban róla, hogy várandós kismamák és gyermekek ne fogyasszák, de komolyabb mennyiség senkinek sem ajánlott belőle, mert a szívműködésre gyakorolt intenzív hatása ezt nem teszi lehetővé. Kismértékben való rendszeres fogyasztása azonban rendkívül jó hatással van szív és keringési rendszerre mind megelőző, mind pedig utókezelés esetén is.

Az ősi germánok, akik szerint a galagonya a villámból keletkezett, a halotti máglyákra ezt rakták, hogy a halott lelke a mennybe juthasson. Ezért én is ezt a gyümölcsbort a villámláshoz ajánlom, hogy legalább olyan gyorsan hasson a beteg szervezetben, amilyen gyorsan a villám hasítja végig az eget és ér el a földbe.


2010. november 21., vasárnap

III. Keceli Pálinka Ünnep



III. Keceli Pálinka Ünnep – Pálinkaverseny

Pálinka- és törkölypálinka verseny

II. Dél-alföldi régió kajszibarack pálinkaverseny

Országos Téli Gazdaesték

Rendezvény helye:

T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium

6237 Kecel, Május 1. tér 13.

Tájékoztatom, hogy ez évben már a III. Keceli Pálinka Ünnep kerül megrendezésre, amelyre várjuk az ország egész területéről és határon túlról is azoknak a kereskedelmi és bérfőzéssel foglalkozó pálinkafőzdéknek a jelentkezését, akik szeretnék megmérettetni termékeiket.

Program:

Magyar hagyományaink őrzése, kultúránk ápolása

Pálinkakultúra, kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése

Szakmai, üzletember- és gazdatalálkozó

2010. november 25. (csütörtök)

800 Pálinka érzékszervi minősítő tréning

1400 Pálinkák bírálata

2010. november 26. (péntek)

900 Pálinkák bírálata

1400 III. Keceli Pálinka Ünnep megnyitója

Szakmai előadások

1600 Eredményhirdetés

A rendezvény ideje alatt tanszeszfőzde bemutatás, folyamatos pálinkafőzés.

Bővebb tájékoztatás: Kecskeméti Ágnes

T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium

6237 Kecel, Május 1. tér 13.

Telefon: 78/422-910, 78/422-911, 30/688-9083 Fax: 78/422-910

tgvirag@gmail.com www.viragdekor-kecel.sulinet.hu



OM: 028012 Ny. sz.: 03-0068-05 AL – 0643

Árpádházi Szent Erzsébet Gyógylikőr



Pincészetemben ismét elkészült egy újabb alkotás, amely ezúttal egy másik íz és aroma vonalat képvisel. A Medicinum sorozat első esszenciája alakult ki. Azon is belül két irányzatot alakítottam ki a Gyümölcsbor alapú italokat és a Gyümölcspálinka alapú italokat. Ezen likőr a második irányzat képviselője, mint az majd a receptúrából is kiolvasható. Az esszencia elkészítésének napjának szentjét hívtam segítségül az aroma sikerességéhez, egy olyan magyar szentet, aki már bizonyított abban, hogy kezének érintésével, de még a síron túl is képes gyógyító csodákat kifejteni.


Árpádházi Szent Erzsébet

Gyógylikőr

(Crataegus Monogyna Essentia)


Receptúra:

1,5 l királyleányka félszáraz fehérbor (hungaricum)

1,9 kg egybibés galagonya

0,1 kg vadrózsa

0,8 kg cukor

1 db narancs

0,1 l citromlé

1 rúd vanília

15 db szegfűszeg

3 l golden delicates almapálinka (hungaricum)