Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. november 22., hétfő

Bátai Galagonyabor


Bátai Egybibés Galagonyabor


Elkészítése:

Nyilvánvalóan, aki már megpróbált galagonyát szedni annak pontosan van fogalma arról, hogy milyen feladatra is vállalkozott. Addig, amíg almából, vagy körtéből viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet bort készíteni, addig ebből az apró bogyós gyümölcsből már nem is olyan egyszerű. A normál borkészítési eljárás ebben az esetben nem működik, mert egy mázsát ebből összeszedni elég elvetélt vállalkozás. Idén pedig azért is nehéz, mert a kedvezőtlen májusi időjárás környékünkön nem kedvezett sem a galagonyának, sem a kökénynek. A másik hátráltató ok a rendkívül szúrós növény, védekező mechanizmusa. Így elsőként én is kis mennyiségben próbáltam meg ezt az alkotást. Lényeges elem nála, hogy november közepén, dércsípte idő után szedjük le a bogyókat lehetőleg szárastól. Otthon aztán alaposan átválogatva, szárától megfosztva, megmossuk a bogyókat. A következő lépésben levágjuk a szőrös alját és a magját is eltávolítjuk, így csak a húsa marad meg a bogyónak. 1 kg ilyen gyümölcsre levetítve 4 liter 60 fokos vizet öntünk, majd 2 napig előerjesztjük, úgy, hogy a lébe pektinbontó enzimet öntünk, amely segít a sejtfal lebontásában, így a húsban található íz, szín és alkotó anyagok is beoldódnak a folyadékba. A két nap eltelte után kipréseljük a cefrénket, majd az így nyert musthoz 0,75 kg cukrot adunk hozzá langyosítás közben. Ilyenkor is kerüljük a felforralást. Amikor kéz meleg állapotban van ( 20 C fok) hozzáadjuk a fajélesztőt és a tápsót. Zárható, légmentes edényben megkezdjük a must erjesztését, amelynek végén bort fogunk kapni. 10-14 nap után, amikor már leállt forrása lefejtjük az aljáról és még 14 napig üveg edényben hagyjuk tisztulni. Ha szemmel láthatóan a gyümölcsborunk letisztult, kénes vízzel kimosott üvegpalackokba töltjük és légmentesen lezárjuk. Ettől kezdve fogyasztható. Fontos tudni azonban róla, hogy várandós kismamák és gyermekek ne fogyasszák, de komolyabb mennyiség senkinek sem ajánlott belőle, mert a szívműködésre gyakorolt intenzív hatása ezt nem teszi lehetővé. Kismértékben való rendszeres fogyasztása azonban rendkívül jó hatással van szív és keringési rendszerre mind megelőző, mind pedig utókezelés esetén is.

Az ősi germánok, akik szerint a galagonya a villámból keletkezett, a halotti máglyákra ezt rakták, hogy a halott lelke a mennybe juthasson. Ezért én is ezt a gyümölcsbort a villámláshoz ajánlom, hogy legalább olyan gyorsan hasson a beteg szervezetben, amilyen gyorsan a villám hasítja végig az eget és ér el a földbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése