Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 4., szombat

Golden Alma Érlelt Pálinka 2010.


25.

2010/1120

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Golden Delicious Alma Pálinka
barrick tölgyfa hordóban érlelve



Az igazság az, hogy évek óta minden téli estén lefekvés előtt egy órával elfogyasztok egy golden almát. Bármikor, ha lehunyom, a szemem érzem a számban ennek az almának a felejthetetlen ízét. A belőle készült pálinkával is hasonlóképpen vagyok, zamatát, ízvilágát sohasem fogom elfelejteni. Az első komolyabb pálinkáim közé tartozott, de nagyon jól sikerült, abban a 2010-es esztendőben, amelyet mind a gyümölcstermesztők, mind a szőlészek, mind a borászok, vagy pálinkakészítő szakemberek igyekeznek elfelejteni. Persze azt sem felejtem el, hogy milyen komoly munka és elszántság kellett ahhoz, hogy véghezvigyem, amit elkezdtem és bebizonyítsam, hogy valóban itt ezen a szinten is lehet csúcs minőséget alkotni. Tulajdonképpen ez a pálinka nemcsak a keceli verseny bronzérmét hozta el, hanem azt is, hogy felfigyeltek rám, és azóta, már egy bérfőzde főzőmestereként dolgozom főállásban, és adom szinte naponta a cefrézési tanácsokat a pálinkát szerető emberek számára. Tudom, hogy a köztudatban a barricolás kicsit úgy szerepel, mint úri sznobizmus, amely igazán a felső tízezer kedvtelése. Jómagam is hosszas gondolkodás és régódás után határoztam el, hogy kipróbálom ennek a Golden Alma Pálinkának egy részével. Így egy évvel később azonban bátran állíthatom, hogy nem bántam meg ezt a próbálkozást, bár legtöbben a natúr pálinkát részesítik előnyben én azonban, ha csak rátekintek ennek a párlatnak a világos aranysárga színére, a benne sejtelmesen felsejlő füstös illat anyagokra, akkor még libabőrös is leszek. Csodálatos párlat született belőle, de ehhez egy évnek is el kellett telnie, hogy az eredmény beérjen. Ez a pálinka odarakható a világ bármely calvadosa mellé és nem vall szégyent, és ami a legfontosabb ebben azaz, hogy ezt nem nagyüzemek, híres italkészítők hozták életre, hanem egy egyszerű kis ember. Akkor pedig erre bármelyik másik kis ember is képes lehet, ha igazán elkötelezett a valódi magyar hungarikum készítése és mértékletes fogyasztása mellett.

Vörös Bikavér Érlelt Borseprő Párlat 2012.


124.

2012/0204

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORSEPRŐ

Vörös Bikavér Borseprő Párlat
akácfa hordóban érlelve



Magyarországon az egri és a szekszárdi borvidéken állítanak elő bikavért. A „bikavér” elnevezés Garay János szekszárdi költő alkotása. Az 1846-ban írt Szegszárdi bordalában először a bort még a bika véréhez hasonlítja, majd pedig főnévként is használja:

…'

Töltsd pohárba, és csodát látsz!

Színe mint a bikavér,

S mégis a gyöngy, mely belőle

Fölragyog, mint hó, fehér.

…'

…'

Ide hát, te bazsarózsa!

Poharunkba, bikavér!

Hadd igyuk az áldomást meg,

Legelőbb is magadér!

A modern, magas minőségű Szekszárdi bikavér mély rubin színű, közepesen magas savtartalommal, közepes-magas csersavtartalommal és magas alkoholtartalommal (tipikusan 14-15%) rendelkezik, aromájában fekete bogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztet. Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra. Kiváló kísérője lehet nehezebb ételeknek, például pörkölt, marhasteak, pecsenye, stb. Bár a Bátai szőlőterület a Szekszárdinak része itt mégis kevesen készítenek Bikavér bort, ennek leginkább, azaz oka, hogy csak egy-két gazda rendelkezik Kadarka területtel. Nekem van szerencsém olyan helyen dolgozni, ahol Kadarka is van. A bor a vörös borok csúcsa, így a belőle visszamaradó seprőből a legjobb seprőpálinka készíthető, amely kitűnően visszaadja a bor minden kiváló tulajdonságát, amelyet ezúttal az akácfa hordós érleléssel még selymesebbé tudunk tenni.

2012. február 3., péntek

Vörös Bikavér Natúr Borseprő Párlat 2012.


123.

2012/0203

AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ

Vörös Bikavér Borseprő Párlat
üvegben érlelve



A bikavért adó szőlőfajtákat felsoroló legkorábbi adatok 1912-ből származnak. Ezek a kadarka mellett a nagyburgundit, a cabernet-t és a merlo-t említik. Az 1958-ban kiadott Mezőgazdasági Lexikon szerint kadarkából, nagyburgundiból, oportóból, cabernet-ből és medoc noirból áll. Pommen-Matuska kötete úgy véli, hogy 70% kadarkából, 15-20% nagyburgundiból és 10-15% medoc noirból állítják elő. Csizmazia József szerint a bikavér "alapbora" a kadarka, körülbelül 60 térfogatszázalék erejéig. Mivel a bikavér mustját és törkölyét több, meghatározott szőlőfajtából kellett összeállítani, ezért ennek készítésére a múltban csakis nagyobb szőlőbirtokos vállalkozhatott. De egyben a sokféle összetevőben rejlett a magyarázata annak is, hogy nem minden esztendőben lehetett kifogástalan minőségű bikavért készíteni, hiszen ha például a medoc noir nem hozott elegendő termést mind mennyiségre, mind minőségre, már felborult a bor kidolgozott s megszokott egyensúlya. Különösen a bogyók festéktartalma volt döntő, ugyanis nem minden esztendőben fejlődött ki a bogyókban annyi színanyag, hogy megfelelő színű bikavért lehetett volna előállítani. Az egri bikavér általában a második évben érte el igazi ízét és zamatát. Egyéves bikavért ezért általában nem hoztak forgalomba.
Az egri bikavér mindig igen keresett borféleség volt, de éppen igényes készítési módja miatt sokat sohasem készítettek belőle még a minőségi bortermelők sem. A fejtések, borkezelések során visszamaradt borseprőt összegyűjtve viszonylag nagy mennyiségű, és jó minőségű anyag maradt hátra, amelyből mind zamat, mind illat anyagában kiváló párlat hívható életre. Az élettanilag igen fontos vörösbor legdúsabb, legvastagabb része marad benne ebben a seprőben, amelyből a biológiai ember számára nem is gyógyszer, hanem sokkal inkább egyfajta varázsszer készíthető, amelynek fogyasztásával kis mennyiségben természetesen az életünket hosszabbíthatjuk meg.


2012. február 2., csütörtök

Őszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2011.


122.

2012/0202

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Red Haven Őszibarack Pálinka
Barackfa hordóban érlelve



Tulajdonképpen ott szeretném folytatni, ahol abba hagytam az előző pálinkánál. Elkezdtem bemutatni magát a gyümölcsöt, mert annak ismerete nélkül nem tudjuk, hogy mit is, és miért is kóstolunk, fogyasztunk. A pálinka fogyasztása pedig sohasem lehet öncélú, vagy pusztán a lerészegedés reménye. A pálinka fogyasztása mindig szertartás kell, hogy legyen, misztifikum, amellyel az elpusztult gyümölcs lelkét magukhoz vesszük, és ezzel a tökéletes természet apró harmóniáját vesszük magunkhoz. Konkretizálva így jellemezhetnénk: Gyümölcse, az őszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kalcium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére. Tudom, hogy sokan úgy vélik, hogy ha betegek, gyógyszert szednek, akkor alkoholt nem fogyaszthatnak. Ez azonban nem teljesen így van, a fentiek a párlatban is megtalálhatóak és ez bizony kis mennyiségben valóban a gyógyszerekkel vetekedik. Ezen esetben pedig a barackfával való érlelése nem csak színben, nem csak illatban, de zamatokban is újdonságot ad párlatunknak.

2012. február 1., szerda

Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2011.


121.

2012/0201

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Red Haven Őszibarack Pálinka
Üvegben érlelve



Mindenekelőtt le kell szögeznem előre, hogy a legkedvesebb gyümölcsömről és így a legkedvesebb pálinkámról van szó ma. Már évek óta elkészítem belőle az az évi párlatomat. A tavalyival sikerült a keceli pálinka versenyen ezüstérmet nyernem, remélem, hogy az idei még ennél is kiválóbbra sikerül. Kicsit azért bemutatnám magát az alapanyagot is. A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertek. Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából. az USA tagállamaiból (Illinois, Texas) és Kanadából) származnak. Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is. Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében (malum persicum) is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le. Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Kizárólag csak érett, kézzel válogatott őszibarackokat használunk fel, amelyet szigorúan kimagozva rakunk a cefrébe. Ennek következtében illatában szépen visszaadja a gyümölcs illatát, aromáit. Ízében is erősen emlékeztet a friss őszibarackra. A pálinka kedvelői igazán értékelni tudják ezt a kissé nehezen lefőzhető gyümölcsöt.

2012. január 31., kedd

Fehér 4 Cuvée Natúr Törkölypálinka 2012.


120.

2012/0131

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Szürkebarát - Muscat Ottonel fehér cuvée Pálinka
Üvegben érlelve



Különböző Ágyas és Érlelt Párlatok közötti kalandozásunk után ismét visszatérünk egy párlat erejéig a törkölypálinkák világába. Ezen belül is a fehér szőlők törkölyei közé érkezünk meg. A cuvée, amelyet a két párlatból összeraktam első tagja a szürkebarát. Ez a szőlő az, amelyiknek bora egyike a kedvenceimnek. Azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy egy alapvetően badacsonyi borfajta, de a szekszárdi borvidéken is fellelhető, ám azt nem mindenki tudja, hogy honnan kapta a nevét ez az ízletes fehér szőlő? Mi köze van a szerzetesrendeknek ehhez az értékes nedűhöz? Valaki egyszer úgy jellemezte ezt a kitűnő zamatú, félédes badacsonyi borfajtát, hogy a tűz és a méz keveréke. Különös neve valószínűleg nem régi, bár maga a "szürke barát" fogalma népünk körében már a 14. század óta ismeretes. Cseri barátoknak vagy szürke barátoknak a ferences szerzetesrendnek azt a szigorúbb irányú ágát nevezték, amely 1368 után települt be Boszniából Magyarországra. A szürke barátok nevüket a Temes megyei, ma már nem létező Cseri nevű helységről, illetve szürke ruhájukról kapták. Első zárdáik egyike is Cseriben volt. De vajon miért éppen ettől a szigorú szerzettől kapta nevét a badacsonyi szürkebarát? A régi szerzetesrendek köztudottan valamikor a betegápolásnak is egy-egy központját alkották, a mai kórházakat helyettesítették. Gyógyító eljárásaikban jelentős szerepe volt a különböző gyógyfüvekkel ízesített boroknak, gyümölcsszeszeknek is. Ezért vált szokásossá a bor- és szeszesital-kereskedelemben régi szerzetesrendekről nevezni el egy-egy jellemző zamatú, aromájú italt. Ennek a szokásnak emlékeként kerül ünnepi asztalainkra az a borfajta, amelynek címkéjén a szürkebarát elnevezés olvasható. A cuvée második tagja a Muscat Ottonel. Illata intenzíven parfümös (narancsvirág), a közhiedelemmel ellentétben kiváló savakkal bír. Ottonellel nagyon gondosan kell bánni. Már a metszésnél figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelve a tőke, mert akkor az illat és zamatanyagok nagyon meggyengülhetnek. Nagyon kell ügyelni a szüret helyes megválasztására, majd a kezelésre. Persze megéri a gondosság, mert nagyon finom ital, a szó valódi értelmében élvezeti cikk lesz a végeredmény. A jó Muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként, párlatként.


2012. január 30., hétfő

Mandarin Ágyas Vegyes Gyümölcs Párlat 2012.


119.

2012/0130

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Mandarin - Vegyes gyümölcs Párlat
Üvegben érlelve



Újabb kísérletnek lehetünk alanyai a most bemutatásra kerülő párlattal. Az Aquavinicum Párlat Rendszer Ágyas Vegyes Párlat csoportjának legújabb tagja egy újabb déli gyümölcs, amely nem is igazán déli sokkal inkább délkeleti. A téli hónapok egyik legnépszerűbb gyümölcse a mandarin. Jótékony hatása és édeskés íze miatt szívesen gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre. A mandarin (Citrus reticulata) egy citrusgyümölcs. Dél-Kínából származik, Európába csak a 19. században kezdték beszállítani, ezt követően pedig az Egyesült Államokba. Rómában a bőség és a jólét szimbólumaként tisztelték. A mandarinfa kicsi és örökzöld. Levelei lándzsaszerűek. Az ágakon elvétve kisebb tövisek vannak. A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, valamint könnyebben hámozható. Számtalan élettani hatását ismerjük: Emésztést elősegítő hatása a legközismertebb, de hörghurut és asztma gyógyítására is használják, köptető hatása miatt. Hasmenés és vérhas esetén is hatásos a mandarin leve, ahogyan láz esetén is a leve segít, hogy a szervezet ne száradjon ki. A mandarin héjának főzete csökkenti a vércukorszintet. C-vitamin tartalma révén jótékony hatású meghűlés ellen. A mandarinban lévő C-vitamin hozzásegít az általános erőnléthez. A-vitaminja pedig a gyulladások maradványait küzdi le.
A bioflvonoidoknak köszönhetően hatásos baktérium- és vírusölő, valamint eredményesen gátolja testünkben a vérrögképződést. Immunerősítő és természetes antioxidáns. A benne található fitoösztrégennek köszönhetően meggátolja, illetve késlelteti a szervezetünkben kialakuló hormonelégtelenséget. A mandarin további jótékony hatása a koleszterinszint-csökkentés, de segít a vér és a máj megtisztításában is. Vérzéscsillapító hatása is van. Mindezeket a tulajdonságokat sikeresen át tudjuk vinni Ágyas Párlatunkba, így jó egészséggel tudjuk ajánlani fogyasztását.


2012. január 29., vasárnap

Faeper Érlelt Erdei Gyümölcs Pálinka 2011.


118.

2012/0129

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Faeper Pálinka
Eperfa hordóban érlelve



A faeper Nyugat-Ázsiában őshonos növény, melyet már az ókori görögök is ismertek. Nyugat-Európában a selyemhernyó tenyésztéssel került át. Napjainkban már nem túl gyakori fafajta. Vadon termő gyümölcsének nemesítésére nem fordítottak túl nagy gondot, annak ellenére, hogy a századforduló idején nagy becsülete volt. Akkoriban szinte minden új út mellé eperfákat telepítettek. A faeper a vándorlók eledele, az országutakat szegélyező eperfasorok sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet. Sajnos mára zömében kiirtották ezeket a fákat. Szegény ember pedig azóta is sok van. Csakhogy a technika, a fejlődés nevében az embereket a műtáplálékokra szoktatták rá, hogy azok a nagy külföldi bevásárló központoktól függjenek, miközben a környezetünkben ingyen megtalálhatók bizonyos eledelek, amelyekben nincs tartósítószer, nem génmanipulált, nem vegyszerezett. Nem könnyű a faeperhez ma hozzájutni. Ismerni kell környezetünket, a járatlan, elhagyott utakat, bozótosokat, és ott megtalálható ez a fa is. Meglehetősen magas fán teremnek a leginkább szederhez hasonlítható, savanykás-édes, fekete vagy fakó bordó színű gyümölcsök. Igazán kedves növényről van szó, hiszen az érett szemek érintetlenül a földre hullanak, így könnyítve meg dolgunkat a szüreteléssel. Festékanyaguk veszélyes, ugyanis bármit véglegesen megfog, amivel csak érintkezésbe kerül. A népi hagyomány azonban úgy tartja, hogy az éretlen gyümölcs képes a érett szemek által ejtett foltot eltávolítani. A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kalcium-, foszfor-, kálium-tartalma említésre méltó. Az anyapárlattal együtt érleltem és csak most raktam eperfa hordóba, hogy annak színanyaga megfesse a színtelen pálinkát és aranyló sárgává varázsolja azt. Így amikor azt a poharunkba töltjük, finoman megpörgetjük nemcsak illatában, ízében, hanem színében is páratlan élménnyel gazdagodunk, gondolva arra, milyen nehézségeket kell leküzdenünk minden egyes cseppjéért.