Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 31., kedd

Fehér 4 Cuvée Natúr Törkölypálinka 2012.


120.

2012/0131

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Szürkebarát - Muscat Ottonel fehér cuvée Pálinka
Üvegben érlelve



Különböző Ágyas és Érlelt Párlatok közötti kalandozásunk után ismét visszatérünk egy párlat erejéig a törkölypálinkák világába. Ezen belül is a fehér szőlők törkölyei közé érkezünk meg. A cuvée, amelyet a két párlatból összeraktam első tagja a szürkebarát. Ez a szőlő az, amelyiknek bora egyike a kedvenceimnek. Azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy egy alapvetően badacsonyi borfajta, de a szekszárdi borvidéken is fellelhető, ám azt nem mindenki tudja, hogy honnan kapta a nevét ez az ízletes fehér szőlő? Mi köze van a szerzetesrendeknek ehhez az értékes nedűhöz? Valaki egyszer úgy jellemezte ezt a kitűnő zamatú, félédes badacsonyi borfajtát, hogy a tűz és a méz keveréke. Különös neve valószínűleg nem régi, bár maga a "szürke barát" fogalma népünk körében már a 14. század óta ismeretes. Cseri barátoknak vagy szürke barátoknak a ferences szerzetesrendnek azt a szigorúbb irányú ágát nevezték, amely 1368 után települt be Boszniából Magyarországra. A szürke barátok nevüket a Temes megyei, ma már nem létező Cseri nevű helységről, illetve szürke ruhájukról kapták. Első zárdáik egyike is Cseriben volt. De vajon miért éppen ettől a szigorú szerzettől kapta nevét a badacsonyi szürkebarát? A régi szerzetesrendek köztudottan valamikor a betegápolásnak is egy-egy központját alkották, a mai kórházakat helyettesítették. Gyógyító eljárásaikban jelentős szerepe volt a különböző gyógyfüvekkel ízesített boroknak, gyümölcsszeszeknek is. Ezért vált szokásossá a bor- és szeszesital-kereskedelemben régi szerzetesrendekről nevezni el egy-egy jellemző zamatú, aromájú italt. Ennek a szokásnak emlékeként kerül ünnepi asztalainkra az a borfajta, amelynek címkéjén a szürkebarát elnevezés olvasható. A cuvée második tagja a Muscat Ottonel. Illata intenzíven parfümös (narancsvirág), a közhiedelemmel ellentétben kiváló savakkal bír. Ottonellel nagyon gondosan kell bánni. Már a metszésnél figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelve a tőke, mert akkor az illat és zamatanyagok nagyon meggyengülhetnek. Nagyon kell ügyelni a szüret helyes megválasztására, majd a kezelésre. Persze megéri a gondosság, mert nagyon finom ital, a szó valódi értelmében élvezeti cikk lesz a végeredmény. A jó Muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként, párlatként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése