Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. augusztus 3., kedd

Augusztus 3. kedd



Red Haven Őszibarack Pálinka


Kánikulai napra sikerült már hajnalban felébrednie a szőlőmunkásoknak és emellett olyan köd fogadott a határban bennünket, mint máskor szeptember közepén. Tegnap sikeresen befejeztem Viaszszilva Pálinkám cefre készítését, így ma már neki is állhattam a következő cefre csomag elkészítésének. A holnapra megrendelt őszibarack mellé természetesen más gyümölcsöket is szeretnék rakni, így azoknak a gyűjtését már meg is kezdtem. A Viaszszilva utolsó cefrés hordójából kifutott egy kis anyag lenyomva annak a tetejét, de sikerült a problémát gyorsan megoldanom. Még a Viaszszilvánál maradva maradt 15 kg gyümölcs, amelyet magas cukortartalma miatt az őszibarackhoz szeretnék társítani és melléje még szintén 10 kg Blue Frey szilvát is sikerült begyűjtenem és a hordóba magozni. Ennek elkészítése mellett a holnapi Cseresznyeszilva cefrének a lehordását is tervezgetem már a főzdébe, hogy azt csütörtök hajnalban kilehessen gond nélkül főzni. A pálinka tárolására kiszemelt ballont is sikerült tisztára mosni és előkészíteni. A főzéssel kapcsolatos utolsó kétségeket az elfogadott új pálinka törvény okozza, mert most már végképpen senki nem tudja, hogy mikortól is kell azt érvényesíteni.
Az tűnik biztosnak, hogy augusztus 6.-án az országgyűlés alelnöke Lezsák Sándor aláfogja írni a törvényt, majd várhatóan utána Schmidt Pál Köztársasági Elnök is aláfogja valamikor írni és utána ha a közlönyben is megjelent, akkor 45 nap múlva fog hatályosan életbe lépni. Ezeket a számokat így összeadva lesz ebből még október 1. is.


2010. augusztus 2., hétfő

Augusztus 2. hétfő



Viaszszilva Pálinka


A mai kánikulai nap folyamán sikerül begyűjtenem az utolsó pár kilogramm gyümölcsöt is, amely még szükséges volt a negyed tonna cefréhez, amelyből majd a pálinka kifőzésre kerül. A teljes mennyiség 100 liternyi vízben került úsztatásra. A pálinka összetevői a következők lettek:

Viaszszilva: 200 kg
Cseresznyeszilva: 20 kg
Csacsanszka szilva: 20 kg
Árpával érő körte: 5 kg
Fekete faeper: 5 kg
--------------------------------------------
mindösszesen: 250 kg


A másik érdekessége, hogy a viaszszilva mennyiséget egyetlen fáról sikerült begyűjtenem, amely jelzi azt is, hogy mekkora mennyiségű termést tudott hozni. A cefre forrása javában folyik és fenséges illat anyagok keletkeznek a hordókban. Az egyik lezárt hordóban annyi gáz keletkezett, hogy a hordó szabályosan el deformálódott, és mi után kiengedtem belőle a gázt is csak nagy nehezen állt vissza eredeti állapotába. Így az utolsó hordó lezárásával még várok is egy kicsit, hiszen a zajos forrás ott még teljesen vissza van.

Közben már erőteljesen készülődök a következő gyümölcscefre összeállítására, amelynek fő komponense az őszibarack lesz, de természetesen kis százalékban ahhoz is kerül még másik fajta gyümölcs is, hogy érdekes alap aromát nyerhessünk és egyben teljesen egyedi pálinkát készíthessek. Közben remélhetőleg a főzés körüli törvényi hercehurcák is le rendeződnek és a gazdálkodó ember végre pontosan tisztában lesz azzal, hogy mit is tehet és mit is nem, mert úgy tűnik, hogy a politikusaink már végképp nem tudják, hogy mit tesz a jobb kéz és mit tesz a bal kéz.


2010. augusztus 1., vasárnap

Augusztus 1. vasárnap



Pálinka leltár

A mai napot kicsit arra használtam fel, hogy ne a munka fizikai részével foglalkozzam, hanem helyette kicsit az nézzem meg, hogy hogyan is áll a pincémbe a pálinka készlet. Természetesen a legutóbb kifőzött Faeper pálinkából van a legtöbb, hiszen ebből csupán fél liternyit használtunk fel kóstolásra.


A pálinkák név, fajta, és dátum szerint:


Bátai Államalapítás Pálinka - Körte, szilva, alma vegyes gyümölcs - 2006.08.20. = 1 liter
Bátai Keresztelő János Pálinka - Sárgabarack, édesalma, szilva vegyes gyümölcs - 2008.08.29. = 0,5 liter
Bátai Világ Királynője Pálinka - Sárgabarack, szilva vegyes gyümölcs - 2009.08.22. = 0,5 liter
Bátai Halottak Napi Pálinka - Szilva, körte, alma vegyes gyümölcs - 2009.11.02. = 2,5 liter
Adventi Királyleányka Pálinka - Királyleányka törköly - 2009.11.27. = 9 liter
Vízkereszti Körte Pálinka - Téli körtéből - 2010. 01.06. = 9 liter
Kármel-hegyi Boldogasszony Pálinka - Erdei faeper - 2010.07.16. = 17,5 liter


Ez mindösszesen: 40 liter

A 2008. évben kifőzésre került vegyes gyümölcs pálinkából nem maradt mutatóban sem még egy deci sem. Ez a vegyes gyümölcs eper-körte-barack-szilva összeállítású volt, de a kifőzés során hiba történt és a pálinka opálos, vodkás színezetű lett. E hiba miatt döntöttünk úgy ebből nem hagyunk meg semmit, mert nem volt igazán méltó arra, hogy a jövőkor számára fent maradjon. Az elmúlt három bér kifőzés alkalmával már törekedtem arra, hogy a fajtákat külön válasszam és egyenként főzessem ki remélve, hogy így ízre és illatra is még egyedibb és még jobb párlatokat tudok produkálni. A mennyiségekből látszik, hogy nálunk nem a mennyiség, hanem sokkal inkább a minőség dominál. A jövőben még inkább ennek a finomítására kell törekednünk, hogy ha idén még nem is, de jövőre mindenképpen pálinka versenyeken tudjuk megmérettetni magunkat. Addig azonban még inkább növelnünk kell a cefre előállítás technológiai fegyelmét, illetve a hozzá szükséges minőségibb eszközök beszerzését. Továbbá hosszú távon a megfelelő érlelésre és palackozásra is komolyabb hangsúlyt szeretnénk fordítani. Ezeknek az irányelveknek a tükrében merem úgy gondolni, hogy mostantól új fejezet nyílik pálinka készítésünk történelmében.