Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. augusztus 1., vasárnap

Augusztus 1. vasárnap



Pálinka leltár

A mai napot kicsit arra használtam fel, hogy ne a munka fizikai részével foglalkozzam, hanem helyette kicsit az nézzem meg, hogy hogyan is áll a pincémbe a pálinka készlet. Természetesen a legutóbb kifőzött Faeper pálinkából van a legtöbb, hiszen ebből csupán fél liternyit használtunk fel kóstolásra.


A pálinkák név, fajta, és dátum szerint:


Bátai Államalapítás Pálinka - Körte, szilva, alma vegyes gyümölcs - 2006.08.20. = 1 liter
Bátai Keresztelő János Pálinka - Sárgabarack, édesalma, szilva vegyes gyümölcs - 2008.08.29. = 0,5 liter
Bátai Világ Királynője Pálinka - Sárgabarack, szilva vegyes gyümölcs - 2009.08.22. = 0,5 liter
Bátai Halottak Napi Pálinka - Szilva, körte, alma vegyes gyümölcs - 2009.11.02. = 2,5 liter
Adventi Királyleányka Pálinka - Királyleányka törköly - 2009.11.27. = 9 liter
Vízkereszti Körte Pálinka - Téli körtéből - 2010. 01.06. = 9 liter
Kármel-hegyi Boldogasszony Pálinka - Erdei faeper - 2010.07.16. = 17,5 liter


Ez mindösszesen: 40 liter

A 2008. évben kifőzésre került vegyes gyümölcs pálinkából nem maradt mutatóban sem még egy deci sem. Ez a vegyes gyümölcs eper-körte-barack-szilva összeállítású volt, de a kifőzés során hiba történt és a pálinka opálos, vodkás színezetű lett. E hiba miatt döntöttünk úgy ebből nem hagyunk meg semmit, mert nem volt igazán méltó arra, hogy a jövőkor számára fent maradjon. Az elmúlt három bér kifőzés alkalmával már törekedtem arra, hogy a fajtákat külön válasszam és egyenként főzessem ki remélve, hogy így ízre és illatra is még egyedibb és még jobb párlatokat tudok produkálni. A mennyiségekből látszik, hogy nálunk nem a mennyiség, hanem sokkal inkább a minőség dominál. A jövőben még inkább ennek a finomítására kell törekednünk, hogy ha idén még nem is, de jövőre mindenképpen pálinka versenyeken tudjuk megmérettetni magunkat. Addig azonban még inkább növelnünk kell a cefre előállítás technológiai fegyelmét, illetve a hozzá szükséges minőségibb eszközök beszerzését. Továbbá hosszú távon a megfelelő érlelésre és palackozásra is komolyabb hangsúlyt szeretnénk fordítani. Ezeknek az irányelveknek a tükrében merem úgy gondolni, hogy mostantól új fejezet nyílik pálinka készítésünk történelmében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése