Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. július 30., péntek

Július 31. szombat



Bátai Viaszszilva Pálinka


Az elmúlt pár napban a szabad időm szinte teljes kapacitását ennek a pálinkának a cefréjének az elkészítésének szenteltem. A gyümölcsök begyűjtése az esős idő ellenére jól sikerült. Igaz, hogy a sok csapadék következtében a túlérett gyümölcsök elkezdtek megrepedezni, így valóban igyekeznem kellett, ha megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcsöt akartam begyűjteni. A kézi szedés módszerét fel kellett váltanom a rázás módszerével. Szerencsére a fa alatt nagy és sűrű hegyi sás nőtt, amelyet gondosan letaposva és arra fóliát fektetve a leesett gyümölcsök nem ütötték nagyon meg magukat. Amelyek azonban mégis azokat természetesen gondosan kiválogatva ki is dobtam a többi közül nehogy túl korán elinduljon az erjedés folyamata. Ezenfelül ilyenkor persze sok levél, ágdarab is belekerül a gyümölcsök közé, így ezeknek a kiszedése is elég macerás, de elengedhetetlen feladat. A gyümölcsök megmosása is ilyen szedés esetén sokkal alaposabb kell, hogy legyen. Mindenesetre minden elénk háruló nehézséget sikerült leküzdeni és mára a cefre mennyiség 95% begyűjteni. Az első hordók természetesen már gőz erővel forrnak és annak illatát megszagolva már előre érezhető, hogy milyen pompás ital van készülőben. A cefrék állaga, mint valami gyümölcs zseléé rendkívül gusztusos. Az erjesztés elején nem megfelelő edények híján kénytelen vagyok oxidatív módon megindítani az erjesztés, de ahogy a zajos forrás túl jutott a csúcsán az edényeket azonnal légmentesen lezárom és a további finom forrás már reduktív módon zajlik le a hordóban, így sokkal több illatanyagot megőrizve a leendő pálinka számára. Nagyon sokat várok ettől a gyümölcscefrétől, mert valóban 100% kiváló gyümölcsöket tettünk bele és olyan összetételben, amely minden okot megad a bizakodásra. Az utolsó hordó lezárása várhatóan hétfőn fog befejeződni, így a teljes és pontos összetételt akkor tudom majd megadni. Addig még van egy kis munkánk vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése