Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 29., szombat

Dombovári Vasutas Borverseny 2014.



A
MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
BEMUTATJA


A
DOMBOVÁRI VASUTAS BORVERSENYRE


nevezett borainak sorát:


1./
Fehér Házasítás 2013.
Muth József


2./
Háztáji Vegyes Fehér 2012.
Muthné Katona Mária


3./
Rozé Cuvée 2013.
Muthné Katona Mária


4./
Vörös Házasítás 2013.
Muth József
 


2014. március 27., csütörtök

Besztercei Szilva Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



537.

2014/0326


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Besztercei szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Mindig a szerda és a péntek a legkedvesebb napon a munkanapok sorában, az előbbi azért, mert ettől kezdve a hétvége felé lejt az idő, utóbbit, pedig azért, mert elértük a hétvégét. Rendkívül hideg hajnalra ébredtünk Baján mínusz 4 fokot rögzítettek, de nálunk is éppen nulla fok alá süllyedt a higany. A dér belepte a szőlő alját, a táj kicsit ősziesre emlékeztetett. Sok teendő várt ránk, úgy, hogy a metszés mellett már az oszloppótlások feltérképezését is végeztem. Majd ezt követően a főzdében folytattam a munkámat. A folytatásban a besztercei szilvapálinka család harmadik, egyben befejező tagját szeretném felmutatni az érdeklődők számára. Aki nyomon követi írásaimat az jól tudja, hogy ilyenkor az ágyas párlat szokott következni és ilyenkor nem is téved nagyon. Az ágyazást aszalt szilva ágyon végeztem el. Az aszalt szilva elkészítésével kapcsolatban van egy nagyon fontos tényező, amely a többi aszalvánnyal kapcsolatban éppen ellentétesen van. A szilvát soha nem mossuk meg, csak töröljük. Csak és kizárólag egészséges gyümölccsel dolgozunk, ami mentes betegségektől, kártevőktől, sérülésektől. Nagyobb szemeket felezve, a kisebbeket egészben aszaljuk. Amikor úgy látjuk, hogy kellően megaszalódott – a gyümölcs húsa elvesztette eredeti állagát, megnyomva nem enged lét, nyomásra még rugalmas, nem száraz –, akkor készen vagyunk. Az aszalt szilva gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van. A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához. Van miért tehát okunk ebből az italból olykor egy kupicával lehajtanunk.
 
 

III. Gyulai Pálinka Világkupa 2014.



III. Gyulai Pálinka Világkupa 2014.


A Pálinka Fővárosában, Gyulán, a D-Hotelben elkezdődött a III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa, Gyula-Budapest verseny érzékszervi bírálata, Lovassy György versenyigazgató irányításával.
A 24 tagú zsűri 2 napig végzi el a beérkezett 631 minta bírálatát.
Lovász Sándor főszervező elmondta, hogy az ország legjobb bírálói ma Gyulán vannak, hogy szakmai hitelességükkel végezzék el a munkát, a 2013. december 21-én kiírt versenyszabályzatnak megfelelően.

Eredményhirdetés a Pálinkafesztiválon, április 19-én, szombaton. Azon a hétvégén, amikor Gyula az ország legrégebbi, legnagyobb és legjelentősebb pálinkás eseményén megkapja a főváros kulcsát, így április 18-21 között joggal viselheti a Pálinka Fővárosa címet. Az ideiglenes városnév táblákat a Békéscsaba, illetve Románia felől érkezők április 25-től már láthatják.


2014. március 26., szerda

Besztercei Szilva Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



536.

2014/0325


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Besztercei szilva
  szilvafával érlelve
 
 
 
 
Az egyre hűvösödő reggelek némi aggodalommal töltenek el gondolom nemcsak engem, hanem mindenkit, akinek gyümölcsfa áll az udvarán, vagy a birtokán. A szőlészetben még szerencsére nem tenne nagy kárt, mert annak életnedvei éppen hogy beindultak, viszont a rengeteg csonthéjás gyümölcsfa már teljes virágba van borulva. Az őszibarackok rózsaszín virággal, a japán cseresznye lilavirággal, a kökény egyszerűségében is szép hófehér virággal pompázik. A hétvégén a polgármester asszonnyal folytatott megbeszélés alapján az idei bátai falunapra pálinkaversenyt is szerveznénk, így ezen a napon megkezdtem ennek az előkészületeit. Ami mellett persze azért az üstben is rotyogtattam egy-két hordó cefrét. Ma pedig, amikor gyümölcsoltó boldogasszony ünnepét is üljük folytatom a tegnap elkezdet szilva pálinka család bemutatását még pedig a saját fájával érlelt változattal. Természetesen nagyon sokan kérdezik tőlem, amikor egy-egy érmezett párlatomról beszámolok, hogy a fahordós érlelést hogyan végzem el. Nem is kicsit lepődnek meg akkor, amikor megtudják, hogy nem is fahordóban, hanem üvegben történik az érlelés, és fa chip, amely az érlelést végzi. Szilvafa esetében igazán könnyű a dolgunk, mert a fája rendkívül gyorsan és határozottan kontaktusba lép az alkohollal, és szinte napok alatt megfesti a natúr pálinkát vörösessárga színével. Ilyenkor mindig elmondom azt is, hogy mindig élő ágat alkalmazzunk chip készítéshez, amelynek mérete akkora legyen, hogy a pálinkába elmerülhessen. Első lépésként a kéreget, vagy úgy is nevezhetnénk, hogy a parakambiumot eltávolítjuk. Ahogyan a növény első évében tápanyagszállító sejteket tartalmazó felbőrt is, amelyet a következő évtől paraszövet vált fel. Az érleléshez a szijácsra sincsen szükségünk, így azt is eltávolítjuk egészen a kambiumig. A kambium: az évgyűrűhalmaz legkülső rétege; közvetlenül a háncsrétegtől kezdődően évente fejlődő, osztódó szövetréteg (az új évgyűrű). A tél végétől, a nedvkeringés megindulásától kezd osztódni, fejlődni és ez a folyamat az ősz végéig tart. Fejlődése nem egyenletes. Csapadéktól, talajnedvességtől függő. Tavasszal a legintenzívebb, nyáron lelassuló és a novemberi fagyok beköszöntével lassan leáll. Ebből látható, hogy ilyenkor a legjobb a fával történő érlelést elvégezni, csak az idejét kell figyelemmel követni, nehogy túlzott legyen a fa anyaga a párlatunkban.
 
 

2014. március 25., kedd

Besztercei Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



535.

2014/0324


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Besztercei szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Alig kezdődött el a hétvége és máris véget ért, és ilyenkor, ami jönni szokott az nem más, mint a hétfő. Esőt jósolt a meteorológia, de hajnal elvonultak a esőfelhők, így hát ki is vonulunk a szőlészetbe, még pedig az kékoportó metszését kezdtük meg. A csapat teljes, és be is indul a munka, én közben meg már az oszlopozást készítem elő azzal, hogy feltérképezem a hiányokat az ültetvényekben. Sajnos a tegnapi ünnepség kicsit megviselte a gyomromat, így elég rossz kedvűen dolgozgatom. Hamarosan aztán a főzdébe is megyek, hogy ott folytassam a múlt héten abba hagyott munkámat. A pincészetünkben a mai napon egy új pálinkacsalád bemutatását fogom elkezdeni, még pedig egy elég régen elkészített gyümölcs pálinka a besztercei szilva alapanyagából elkészítetett. Ennek a cefréjét is persze még tavaly készítettem el, de elég erős volt ahhoz, hogy elálljon idáig. Mivel elég régen mutattam be szilvapálinkát, így néhány gondolatot közre adnák ezzel a gyümölccsel kapcsolatban, amely talán a legközismertebb az emberek előtt. A szilva említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz "zölden" pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy kétezer fajtája ismert. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart. A szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk. Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű. Hogy éppen melyiket vásároljuk, az főként a kínálattól függ. A hagyományos hazai fajták sokoldalúan felhasználhatók, de például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers fogyasztásra, a kisebb, aromás fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek vásároljuk, vagy éppen pálinkát készíthetünk belőle, amelyből kedvünkre kortyolgathatunk.