Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 22., szombat

Mézes Fűszeres Cigány Meggy Likőr 2013. bírálati lapja




Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
neve:
Fajta
Kategória:
22
Mézes Fűszeres Cigány Meggy Likőr 2013.
38%
Muth
József
Likőr
PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között
Már a színével is meglepetést okoz, mert áttetsző rózsaszínbe játszó piros. Első szippantásra a fahéj uralja.
2,9
Illat karakter
0-5 pont határok között
Második szippantásra már felbukkan a fűszerek mögött meglapuló meggy maggal marcipánossága.
4,7
Íz tisztaság
0-3 pont határok között
Az első korty után nagyon sima, gördülékeny fűszeresség jellemzi, amelyek jól egymásba kapaszkodnak.
2,8
Íz karakter
0-5 pont határok között
A második korty után alig bukkan fel az alkohol, amely teljesen megbújik a meggy, és a méz zamatai mögött.
4,7
Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között
Összességében mind illatában, mind ízében egy igen karakteres, de egyedi italunk van. Jól sikerült.
3,6
Összes pont:
Aranytérmes
18,7
Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













2013. augusztus 14.-én készítettük el ezt a likőrünket, ami azt jelenti, hogy 190 napos italról kell véleményt kialakítanunk. Az ital alapja cigánymeggyből készült gyümölcs pálinka, amelynek ágyazására nem gyümölcsöt használtunk fel, hanem fűszereket, amelyek között a fahéj, a vanília, és a gyömbér vitte a prímeket. Persze, hogy ne legyen ilyen szimpla a dolog, még akácmézzel is megbolondítottuk egy kicsit. Biztosan sokan fogyasztottak már házilag készített mézes párlatot, amelynek állaga sűrű, és opálos volt. Nos a korrektül elkészített mézes párlat nem opálos, és nem uralkodik az ital zamatain, hanem kiegészíti azokat. A hosszú érlelést, és a megfelelő visszagyengítése az alkoholtartalomnak megtette a hatását, így az italunk kellemes, sima italúvá vált, megőrizve a gyümölcs, a fűszerek, és a méz alkotóelemeinek zamatait, összerakva azokat egy közös itallá. Ez egy kész ital.



Báta, 2014. március 22. szombat Anconai Szent Benvenútusz ünnepén 


Springcrest Őszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



532.

2014/0320


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Springcrest Őszibarack
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Igen nagy megkönnyebbülés minden aktívan dolgozó ember számára, amikor elérkezik a péntek. Ez a nap egyébként is fontos határidőt tartogatott számunkra pálinkakészítők számára, hiszen elérkezett a Gyulai Nemzetközi Világkupa nevezésének határideje. A Sabeikow és társa KFT szeszüzemében előállított párlatok közül csupán a tulajdonos Dieter Hartig, és a Muth Pálinka és Borpince indított pálinkákat a versenyre. Előbbi őt itallal indult, míg mi 4 verseny terméket állítottunk csatasorba. Természetesen odahaza közben folytattam a tegnap megkezdett pálinka készítését, ezúttal az eperfával való érleléssel. Az őszibarack pálinka is, azon italok közé tartozik, amelyeknek egyensúlya rendkívül érzékeny. Ennek okán a hordós érlelés többnyire egyáltalán nem javasolt, hiszen a labilis illat és zamat anyagok, a sok oxigén hatására nagyon gyorsan megöregszenek, elvesznek. Így viszont felértékelődik a chippel történő érlelés, amely során a pálinka megőrzi frissességét, aromáit, zamatait, pedig fel tudjuk erősíteni a faanyagából beleoldódó természetes anyagokkal. Fája erős növekedésű, ami miatt a metszési műveletek elvégzése felértékelődik. Próbáltuk már a saját fával történő érlelést is, de nem igazán tudtunk plusz értékeket belecsempészni az italunkba. Mégis, amennyiben e fa ültetésébe fogunk bele tudnunk kell néhány alapvető dolgot, mint például, hogy hidegigénye közepes ez 700 órát jelenthet. Levélmirigyei kerülékesek.
Virága rózsa alakú, korán virágzik. Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége közepes vagy jó. Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony. Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelhalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza. Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasoljuk. Héja alig vagy közepes mértékben molyhos, de éppen ezért a gyümölcs mosása elengedhetetlen. A gyümölcs húsa a mag körül vörös, szilárd állományú, magvaváló, jó ízű. Roncsolása szintén fontos a cefrekészítésekor. Nagyon tiszta, kezdetben visszafogott, majd egyre jobban kinyíló, lédús őszi illatú ital.
 
 

Springcrest Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



531.

2014/0320


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Springcrest Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Ragyogóan folytatódik a nap, immár a hajnali hidegek is megszűntek, és valóban jól eső érzéssel tud az ember a szőlészetben és a gyümölcsösben dolgozni. A madarak, a rovarok minden a természetben, ami él és mozog, sőt még a felhők is az égen, és a szél is az északi féltekről minden a tavasz csodáját hirdették. A metszőolló pengéje alatt már megcsordul a szőlővessző leve, ami jelzi, hogy beindult a vegetáció visszafordíthatatlanul. Mégis kicsit úgy éreztem magam, mint egy hegymászó, aki felért a csúcsra megállt, körül nézett, kifújta magát, és a másik oldalon elindul lefelé. A főzdében is dolgozom, mégpedig egy őszibarack pálinka előállításán, amely nem könnyű. Érdekesség, hogy akár a kajszi és az őszibarack termesztésének több évszázados hagyománya van Magyarországon annak ellenére, hogy egyik sem őshonos ezen a területen. Származásuk és elterjedésük sok hasonlóságot mutat, ami azt jelzi, hogy környezeti igényeik is hasonlóak. A fajtaösszetétel és a termőhelyek nem kellő gondossággal történt megválasztása miatt a kajszi- és őszibarack-termesztés legfontosabb kockázatát ma Magyarországon a téli és tavaszi fagykárok jelentik. Gyakori a terméskiesés, és szinte lehetetlen a termésmennyiséget megbízhatóan előre jelezni, ami a piacon nagyfokú bizonytalanságot okoz. Idén már várhatóan ilyen problémákkal nem kell szembe néznünk. A springcrest őszibarackból immár évek óta készítek pálinkákat a kategória választékunk teljes spektrumában a natúrtól egészen mézes likőrig. Származása és elterjedése V. E. Prince Fort Valleyban (Georgia, USA) az FV 89-14 = (Fireglow x Hiley) x Fireglow és a Springtime keresztezésének köszönhető. Kereskedelmi forgalomba 1969-ben került. Érése 24 nappal előzi a Redhaven fajtáét. Gyümölcse kicsi-közepes méretű, átlagos tömege 100 g. Enyhén lapított gömb alakú, bibepontja bemélyedt. Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét 70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja. Húsa sárga, a csúcsnál pirosan erezett. Húsállománya szilárd, kiváló savas, zamatos ízzel rendelkezik. Éretten félig magvaváló, ami miatt elég nehezen magozható, de ezt mindenképpen meg kell tennünk. Magja közepesen kicsi (4,5 g), gömb alakú. Mély, fűszeres, tartalma ital készülhet belőle.