Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 16., vasárnap

Irsai Olivér Szőlő Natúr Borpárlat 2014.



527.

2014/0316


AQUAVINICUM

NATÚR

BOR



  Irsai Olivér szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 
Na mondhatnánk, hogy ma végre vasárnap van, és akkor kipihenhetjük a hét fáradalmait, ahogy annak idején a Teremtő is megállapította, hogy a hetedik nap a pihenésé. Szeles, borult, esős idő még kedvezne is a pihenésnek, ha nem volna elmaradva egy csomó papírmunkám, amelynek aztán neki veselkedhetem. A harmadik Irsai Olivér natúr szőlő párlatom is az előző kettőnek a méltó folytatása. Kicsit érdekes, úgy írnom róla, hogy már tudom, hogy bizonyított, hiszen két versenyre is felneveztem már, és mind a két versenyen aranyérmet hoztam el vele. De még néhány gondolat erejéig visszatérnék a szőlő történetére, elnevezésére. Az új szőlőfajtát tehát a kölcsönös tisztelet és barátság alapján nevezték el a kisgyermek Irsai M. Olivérről, édesapja, és annak üzlettársa Bohn József. A névadó Irsai M. Olivér huszonegy éves volt, amikor munkaszolgálatba kényszerült. Az államapparátus ’51-ben a család minden vagyonát elbitorolta. A róla nevezett szőlőfajta a kitelepítés után nemcsak büszkeséggel, de nyűggel is járt. Egyre gyakrabban jelentek meg a valóságot hamis színben feltüntető írások, ám a família ezekről nem tudott, s az elnehezült politikai légkör miatt nem is tiltakozhatott. Elhunyt édesapjának családi ereklyéit ifjabbik Irsai Olivér örökölte meg, a megsárgult dokumentumok fennmaradtak – bizonyítékául annak, hogy a szőlőfajta és az ember toldott-foldott legendája orvosolható. Három szőlőfajta, amelyek gyümölcsös aromáikat pálinka formájában is képesek a legjobban megőrizni, ezek, pedig nem mások, mint az irsai olivér, cserszegi fűszeres és sárgamuskotály szőlő. A ma bemutatott párlat a szőlő borából készült. Természetesen teljesen reduktív technológiával, az oxigén teljes kizárásával végeztük el. A lepárlás kisüsti technológiával végeztük el. Alkoholtartalma nem volt túl magasnak nevezhető, de illat és zamat anyagai annál kifinomultabbak, annál gazdagabbak és élvezhetőbbek voltak. Az Irsai Olivér fajta egyedi és utánozhatatlan illatvilágát, jellegzetes szőlő zamatát esszenciaként élvezhetjük ebben a pálinkában. Kóstolva alkohol tartalma ellenére friss, könnyed, már-már játékos, ugyanakkor tekintélyt parancsoló is egyszerre. Büszkék vagyunk arra, hogy
ez a magyar nemesítésű szőlőfajta, amely borként igen közkedvelt,
már pálinkaként is remekelhet pincészetünkben.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése