Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 22., szombat

Springcrest Őszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



532.

2014/0320


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Springcrest Őszibarack
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Igen nagy megkönnyebbülés minden aktívan dolgozó ember számára, amikor elérkezik a péntek. Ez a nap egyébként is fontos határidőt tartogatott számunkra pálinkakészítők számára, hiszen elérkezett a Gyulai Nemzetközi Világkupa nevezésének határideje. A Sabeikow és társa KFT szeszüzemében előállított párlatok közül csupán a tulajdonos Dieter Hartig, és a Muth Pálinka és Borpince indított pálinkákat a versenyre. Előbbi őt itallal indult, míg mi 4 verseny terméket állítottunk csatasorba. Természetesen odahaza közben folytattam a tegnap megkezdett pálinka készítését, ezúttal az eperfával való érleléssel. Az őszibarack pálinka is, azon italok közé tartozik, amelyeknek egyensúlya rendkívül érzékeny. Ennek okán a hordós érlelés többnyire egyáltalán nem javasolt, hiszen a labilis illat és zamat anyagok, a sok oxigén hatására nagyon gyorsan megöregszenek, elvesznek. Így viszont felértékelődik a chippel történő érlelés, amely során a pálinka megőrzi frissességét, aromáit, zamatait, pedig fel tudjuk erősíteni a faanyagából beleoldódó természetes anyagokkal. Fája erős növekedésű, ami miatt a metszési műveletek elvégzése felértékelődik. Próbáltuk már a saját fával történő érlelést is, de nem igazán tudtunk plusz értékeket belecsempészni az italunkba. Mégis, amennyiben e fa ültetésébe fogunk bele tudnunk kell néhány alapvető dolgot, mint például, hogy hidegigénye közepes ez 700 órát jelenthet. Levélmirigyei kerülékesek.
Virága rózsa alakú, korán virágzik. Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége közepes vagy jó. Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony. Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelhalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza. Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasoljuk. Héja alig vagy közepes mértékben molyhos, de éppen ezért a gyümölcs mosása elengedhetetlen. A gyümölcs húsa a mag körül vörös, szilárd állományú, magvaváló, jó ízű. Roncsolása szintén fontos a cefrekészítésekor. Nagyon tiszta, kezdetben visszafogott, majd egyre jobban kinyíló, lédús őszi illatú ital.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése