Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. május 28., szombat

Népi hiedelmek LXIX.


Népi hiedelmek

LXIX.

Május 28.


Emil napja van naptárainkban, akiknek védőszentje Szardiniai Szent Emil, aki két társával együtt szenvedett vértanúhalált. Nálunk Magyarországon a népi kalendáriumokban különös képen emlékeztek meg erről a napról. A Muravidéken például ettől a naptól kezdve nem volt szabad kendert vetni, pedig a kenderre mindig és minden földműves háztartásban nagy szükség volt. Nemcsak vásznat szőttek belőle, a vászonból pedig ruhaneműt, asztalneműt és mást készítettek, hanem gyógyírként is szolgált embernek, állatnak. Doroszlón például kendermagot etettek a gilisztás gyerekkel, lóval, ettől a kendermagtól remélve, hogy elmegy a szervezetükből a giliszta. A lónál igen hatásosnak bizonyult, ha a kendermagot rozsdával keverték és úgy adták be neki.


2011. május 27., péntek

Erdei Szamóca Ágyas Pálinka 2011. - 2.


Néri Szent Fülöp

Erdei Szamóca Ágyas Pálinka

(Fragaria vesca)

2011.


Most már ismerjük, hogy mi is a legfőbb összetevője ennek a párlatunknak. Mégis elhelyezkedése szempontjából a Mellurarcum Cellarium Rendszerben a következő helyen található ez az ital. Legfőbb meghatározója, hogy 2011. évi Ágyas Pálinka kategóriában található, azon belül is a Vegyes Pálinkák alcsoportjába került besorolásra, mert az alap ital Fehér Bikavér Borseprő Párlat, amelynek egy része ráadásul gyümölcsborok seprőjéből keletkezett. Bizton állíthatom, hogy ehhez hasonló itallal még egészen véletlenül sem találkozhatnak sehol. Az igaz azonban, hogy szamóca ágyas pálinka több főzde termékei között is szerepel, de ebben a különleges házasításban biztosan nem lelhető fel, tehát teljesen egyedi és utánozhatatlan termékről beszélhetünk. Mint minden Ágyas Párlat ez is 20%-ban tartalmazza a friss gyümölcsöt. Másik fontos momentuma, hogy az érlelés üvegedényekben történik, sőt az érlelés során jól végig követhető a szín anyagok kioldódása a párlatba, és ahogy a kívánatos szamóca szemek kifakulnak, a párlat ezzel párhuzamosan egyre inkább veszi fel annak színét, íz és illat anyagait. Egy hatalmas tál földieper illata a fejben, kora nyári édes aromák szétáradása a testben. Csak néhány érzés a számtalanból, ami e pohárka párlat-különlegesség kóstolása közben átmelegíti az embert, és megborzongatatja minden érzékszervét. A három hónapos érlelést követően kerül az alkohol fok beállításra 42%-os szintre, majd következik a palackozása.


Minden cseppje kincs!
Igazi ritkaság!

Fogyasszuk mértékkel!


2011. május 26., csütörtök

Erdei Szamóca Ágyas Pálinka 2011. - 1.


Néri Szent Fülöp

Erdei Szamóca Ágyas Pálinka

(Fragaria vesca)

2011.



A gyermekeim legkedvesebb csemegéje a szamóca, amely évtizedek óta megtalálható kertjeinkben, gyümölcsöseinkben. Nemcsak azért kedvelik nagyon, mert valóban finom és ízletes, hanem azért is, mert amikor terem már tudják, hogy hamarosan vége az iskolának és jön végre a tíz hónapja várt nyári szünet. A feleségem számára is igen kedves gyümölcs, hiszen előkelő helyen szerepel a sütemények felhasználásánál, de önmagában is gyakran fogyasztjuk. Jómagam ittam már olyan párlatot, amely ebből a gyümölcsből készült és őszintén megvallva ízlett, de az igazsághoz az is hozzá tartózik, hogy nekem azért egy kicsit túl illatos. E kis bevezető után szólnék konkrétan magáról a gyümölcsről, mert igen csak sok félreértés tárgyát képezi világunkban. A kutatók Kelet-Ázsiát tartják a szamóca őshazájának. Azonban a görög kultúra időszakából már találunk leírásokat a szamócáról. Európában eleinte díszítő növényként használták a francia kastélykertekben. A nagy gyümölcsű fajtákat az 1700-as években Észak-Amerikából Európába hozott skarlátszamócából és a Dél-Amerikai chilei szamócából származtatják. Ebből is láthatjuk, hogy a korszerű szamócatermesztés szempontjából jelentős fajok Amerikában keletkeztek, ezek keresztezéséből jött létre a napjainkban is ismert termő faj. A szamócát idehaza sokan földiepernek nevezik. Ez az elnevezés majdnem helyes, de mégsem, még akkor sem, ha a szamócát tartjuk a földieper ősének. Érdekességként érdemes tudni, hogy a vadon élő szamócafajok valószínűleg már a jégkorszak vége óta megtalálhatóak Európa, Ázsia és Amerika erdeiben, így egyike lehetett az ősember kedvenc csemegéinek. A szemek mérete, színe, alakja fajtánként eltérő. Általában elmondható, hogy a termés gömbölyded, kúpos, szív alakú. Színe a halvány sárgától a világos bordóig terjed, és felületén apró magocskák helyezkednek el. A gyümölcshús zamatos, édes, olykor vaníliás mellékízzel. Az egyes fajták között természetesen ízben is jelentős eltérések mutatkoznak. Sok ezer fajtája ismert világszerte, mely sok ezer éves történetének és folyamatos nemesítésének köszönhető. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, erdők szélen, bokros helyeken, tisztásokon élő, ízletes gyümölcsű, évelő növény. Május-júniusban virágzik. A szamóca gyümölcse valójában nem termés. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. Alapvető két csoportja a vad és nemesített fajták, melyek további csoportokra bontható. Legismertebb vadon növő faj a Fraises des bois (erdei szamóca), a nemesítettek közül a Cambridge kedvence, az Elsant, az Elvira, a Gorella a legkedveltebbek és legelterjedtebbek. Amennyiben nem úgy termeljük meg magunknak a szamócát, akkor mindig csak szárastól vásároljunk, hiszen azon jól láthatjuk, hogy mennyire friss a gyümölcs. Miután a földieper igen hamar megromlik csak a legfrissebb szemeket, melyek szára élénk zöld, friss válasszuk. Amennyiben mi magunk termeljünk akkor is ügyeljünk arra, hogy termését csak éretten érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése. A szemek legyenek továbbá hibátlanok, sérülésektől, vágásoktól mentesek, kellemes, lágy illatúak. Tanácsos a szamócát legfeljebb egy nappal a vásárlás után elfogyasztani, ha mégis hosszabb tárolásra van szükség, akkor lefóliázott edényben leghosszabb, 2-3 napig hűtőszekrényben tárolhatjuk. A gyümölcsöt mindig közvetlenül fogyasztás előtt, különös alapossággal mossuk meg. Miután a szárak ehetetlenek, azokat egyesével távolítsuk el, és már fogyaszthatjuk is e pompás, a világon legjobban kedvelt gyümölcsöt. Fenséges ízének köszönhetően ritkán használjuk más ételekkel. Leginkább magában, tejszínhabbal, nyersen fogyasztjuk. Ennek ellenére készíthető belőle fagylalt, különböző desszertek, krémek és parfék. Jó azonban azt is tudni, hogy íze mellett milyen más beltartalmi értékekkel bír. A szamócát nem csak kitűnő íze, hanem kedvező beltartalmi jellemzői miatt is joggal fogyaszthatjuk. Rengeteg A, B, C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, fluort és vasat tartalmaz. A növény levele cserzőanyagokat (ellagitanninokat), illóolajat, kávésav származékokat, flavonoidokat (kvercetint), tartalmaz. Ebből kifolyólag élettani hatásai jótékonyak az emberi szervezetre. A szamóca nagyon értékes gyümölcsünk, többek között azért, mert szinte elsőként jutunk hozzá a téli vitaminhiány után. Csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcs, a szamóca is vértisztító és baktériumölő hatású. Fogyókúrák remek és ajánlott gyümölcse. A növény gyökeréből is készíthető tea, de ebben az esetben fele mennyiségű porított gyökeret használjunk. Gyomor- és bélbántalmakra adható. Cukortartalma révén fáradtságűző hatású. Kiváló vértisztító, étvágyjavító, idegerősítő. A májbajok ellen is jó, mert feltehetően csökkenti a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. Arról sem feledkezhetünk el, hogy mivel a szamóca aprómagvas gyümölcs, ezért csalánkiütést idézhet elő. Ez a jelenség elsősorban csecsemőknél és azoknál tapasztalható akik nagyon ritkán fogyasztanak belőle. Általában azonban ez nem valódi allergiás reakció, hanem a gyümölcsben lévő speciális anyagokra a szervezet viszkető csalánkiütések formájában reagál. Az erre való hajlam a legtöbb esetben pár év múlva önmagától elmúlik. A kisgyerekeknek (1 éves kortól) alaposan átmosva, a szamóca szőrös, magvas felső rétegét lehámozva adhatjuk ezt az ízletes gyümölcsöt. A szamócát joggal nevezik a "gyümölcsök királynőjének". Finom, illatos, lédús gyümölcsünk, amit szinte mindenki szeret. Ugyanilyen finom, ízletes pálinka is főzhető belőle és ezzel már meg is érkeztünk ahhoz a témához, amiért egyáltalán beszélni kezdtünk erről a gyümölcsről.


2011. május 25., szerda

Népi hiedelmek LXVIII.


Népi hiedelmek

LXVIII.


Május 25.


Orbán (május 25.), akinek a nevéhez szintén sok-sok népi bölcsesség kötődik. Római főnemes család ivadéka. Szevérus császár üldözése idején papjaival a katakombákban rejtőzött, majd fölfedezése után a vallatók előtt hősiesen megvallotta hitét, a börtönben több embert megtérített. Sok kínzás után lefejezték. Középkori hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját (patena) aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni. Az orvosokon kívül a szőlősgazdák is figyelték az Orbán-napi időjárást. A kádárok, kocsmárosok, szőlőtermesztők védőszentje. Egyes nézetek szerint Orbán tisztelete a római Bacchus-kultusz helyére lépett, az összefüggés azonban nehezen tisztázható. Az Orbán napjára annyira jellemző, könyörgő célzatú körmenetek, szőlőbe vonulások ünnepi hangulatában, kedvezőtlen időjárás esetén a szent megszégyenítésének mozzanata is jelentkezik, hogy ezzel is kényszerítsék patrónusi kötelességeinek teljesítésére. A néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt leginkább, ezért sokféle szobrot emeltek számára, és ezen a napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle. Ha szépen sütött a nap, a gazdák gazdag bortermésre számíthattak; ha azonban borús volt az ég, szűkös mennyiség ígérkezett. Hazánkban is ismerték azt az elzászi szokást, hogy Orbán szobrát előbbi esetben ünnepség keretében megkoszorúzták, utóbbi esetben azonban sárban húzták mintegy büntetésképpen. "Az Orbán napja körül elhűvösödő időjárás az éppen virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni: segítsen tehát hívein. Szegedi öreg parasztok ezért szokták tréfás-bosszúsan mondogatni, hogy azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba. Egy Szőregen följegyzett hagyomány szerint, amikor a kalendáriumot csinálták és a szenteket belerakták, Orbán a kocsmában mulatott. A zalai Kéthely faluban még a századforduló táján is úgy vélték, hogy Orbán után már nem kell a fagytól tartani. A füst ugyanis egyenesen emelkedik fölfelé, mert Orbán eltávozott a tűzhelyről. Igaz ugyan, hogy nem jószántából, mert amelyik házban csak öregasszony volt, az mindenütt seprőt ragadott e napon, hogy Orbánt elűzze. Először a tűzhelyről verte le, azután a konyhából kergette ki, és az utcaajtóig űzte, folytonosan ütvén a seprővel a földet. Miután kiűzte, boldogan dicsekedett a házbeliek előtt: na gyerekek, Orbánt kiseprőztem, nem lesz többé hideg. Hasonló szándékkal söpörte le a tűzhelyet a kaposvári gazdasszony is.
Göcsejben úgy tartják, hogy amíg Orbán a kemence hátán ül, a nadrágot nem szabad elhagyni, levetni. A kiskanizsaiak szerint Orbán löki le a macskát a kályháról: most már jön a meleg idő. Pölöskefői mondás: ha Orbán le nem száll a tűzhelyről, akkor lelökik, vagyis hogy már jöjjön a jó idő, Gutorföldi tréfás hiedelem szerint ő ereszti ki zsákjából a legyeket. Nemeshetésiek szerint a dongókat. Ha ezen a napon szép az idő, akkor Tamási népe ezt mondogatja: Orbán leszállt a tűzhelyről. Így vélekedik egyébként Németpróna német népe is. A zamárdiak szerint, amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz is. Nyitraújlak szlovák–magyar népe körmenetben szokta fölkeresni a szőlőkben álló Orbán-szobrot. Ha az idő jó, akkor megkoszorúzzák, felvirágozzák, ha pedig nem, kövekkel is megdobálják. Nagykér magyar népe szintén körmenettel tiszteli meg a szőlőhegy tövében álló Urbánka szobrát. A kezében tartott edénybe frissen ért cseresznyét raknak. Visszaindulóban a szőlőcsőszök lövöldözni szoktak. Ennek gonoszűző célzata kétségtelen. Mór német szőlősgazdái Orbán szobrát borral szokták megöntözni, ha napján szép az idő. Ha azonban esik, akkor leköpködik. Tréfás helyi hagyomány szerint Orbán szobrát a jászberényiek megpálcázták, botjukkal ütlegelték, amikor egyszer a nevenapjára fagyot hozott. Csátalja német népe még századunk elején is a dávodi út mentén álló Orbán-szobrot körmenetben, fúvós zenekar kíséretében szokta fölkeresni. Ha Fagyosszentek táján nem érte fagy a szőlőket és Orbán napján is kedvezett az idő, akkor zengett a muzsika, szólt a nóta, a szobrot pedig a magukkal hozott színborral bőségesen megöntözték. Ha azonban hűvös volt, vagy a szőlő már elfagyott, akkor drink Urban, drink Urban kiáltozással a feneküket verték a szobor felé. Ha Orbán napján esett az eső, a régi csongrádiak borosüvegeiket ezzel az esővízzel töltötték meg, hogy szüretkor is megteljenek. Ha pedig meleg van, akkor bábolnai tanács szerint a vincellérrel ne állj szóba. Nyilván azért, mert a kedvező szüreti előjel miatt fönnhordja az orrát. Régi szólásunkról: amikor azt mondták, hogy ’föltette az Orbán süvegét’, azaz felöntött a garatra, ez a süveges szent napján ivott áldomással függ össze."

2011. május 22., vasárnap

Vad Bodzavirág Párlat 2011.



Vad Bodzavirág Párlat

(Medicinum Sambucus Nigra)

2011.


A Vad Bodza május-júniusban virágzik. Szedésekor több dologra is figyelnünk kell, mert ezek a dolgok alapvetően befolyásolják későbbi minőségét. Soha ne az országutak mentén, forgalmas helyeken gyűjtsük a virágokat, hanem mindig olyan helyen, ahol biztosak lehetünk abban, hogy nem szennyeződött a gépjárművek ólomjával, vagy a kultur területek vegyszereivel, így biztosíthatjuk, hogy a virágok valóban biológiailag tiszták maradnak. A gyűjtését a virágoknak kizárólag száraz időben, a harmat felszáradása után végezzük el. Szedéskor ügyeljünk arra is, hogy a fát ne sértsük, ne tördeljük össze, hanem az ernyős virágokat egy metszőollóval vágjuk le. Lehetőleg ne zsákba, egymással összetörve rakjuk, hanem ládákba terítsük szét. Odahaza a szedetteket lehetőleg azonnal dolgozzuk fel még pedig úgy, hogy mosni nem szabad, tehát igyekezzük nem beszennyezni a virágjainkat. Lehetőleg egyenként szintén metszőollóval vágjuk le a kocsányról a virágokat és abba az üvegedénybe gyűjtsük össze, amelyben majd a párlatot beleöntjük. Természetesen a leszedett virágokat mérjük is meg, mert minden liter szeszhez, vagy pálinkához legalább tíz deka virágot rakjunk. Fontos, hogy üvegedénybe végezzük a párlat érlelését, amely legalább három hónapig tartson, bár vannak, akik már két hét után alkalmasnak találják feldolgozásra. Én három hónapig üvegedényben tartom gondosan lezárva, de olykor megrázva, és ez alatt az idő alatt a virágporok mind beleépülnek a párlatunkba. A párlat az én esetemben nem pálinka, hanem 96 % -os tiszta szesz, ez azért jobb, mert intenzívebben oldja ki a hatóanyagokat a virágból. Három hónap után a párlat barricolt tölgyfahordóba kerül újabb három hónapos érlelésre. Amikor ez az időszak is eltelt, akkor a párlat alkohol tartalma visszagyengítésre kerül 40 %-ra és palackozásra kerül. Természetesen ízlés szerint lehet házasítani különböző pálinkákkal is, de akkor már vegyes párlatról beszélünk. Én ezt azért nem javaslom, mert Vad Bodzavirág Párlatnak annyira jellegzetes, erőteljes, intenzív illat és aroma anyaga van, hogy az a házasítás során minden más elnyom, maga mögé utasít. Gyógyhatása igen erőteljes, de élvezeti fogyasztása is különleges élménnyel gazdagítja az ember kultúráját. Azt különösen hangsúlyoznom sem kell, hogy fogyasztását csak kis mennyiségben ajánlom, de lefekvés előtt mindig jótékony hatással lesz az emberi szervezetre.