Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 14., csütörtök

VI. Keceli Pálinka Ünnep 2013.



Országos Téli Gazdaesték      VI. Keceli Pálinka Ünnep
Pálinka- törkölypálinka- és párlatverseny
Dél-alföldi régió kajszibarack pálinkaverseny
Bor- és pálinka- szépségverseny
2013. november 25-29-30.


Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 11 db
Versenypálinkák:

Nevezett pálinkák száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1
Germersdorfi Cseresznye
Ágyas
2012
38%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
2
Cigány meggy
Érlelt
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
3
Magyar Kajszibarack
Érlelt
2013
45%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
4
Pamuk Alma

2012.
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
5
Erdei Faeper
Érlelt
2013.
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
6
Arabitka körte
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
7
Cserszegi fűszeres szőlő
2013
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
8
Irsai Olivér törköly
2013
43%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
9
Merlot Borseprő
2013
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
10
Rizlingszilváni bor
2013.
40%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
11
Fekete Szedres Alma
Ágyas
2012
40%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.


Beküldési határidő: 2013. november 15.



Dátum: Báta, 2013. november 14.



Muth József
………………………
Aláírás




2013. november 12., kedd

IV. Karcagi Szent Miklós-napi disznótor- és házi pálinka verseny



IV. Karcagi Szent Miklós-napi disznótor- és házi pálinka verseny

A karcagi Szent Miklós-napi disznótoros- és házi pálinka versenyen mindenki megmutathatja, hogy övé a legfinomabb hurka és a legjobb pálinka. A kóstolni vágyók pedig remek gasztronómiai élmény részesei lehetnek. Mindenkit szeretettel várnak Karcagra!
 
Hagyományos disznótoros verseny:
3-10 fős csapatok, családi, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák versenye, ahol a feladat egy 100-200 kg-os sertés helyszínen történő, hagyományos módon történő feldolgozása. A rendezvényre látogatók a csapatok elkészült disznótoros ételeit megkóstolhatják.
 
Szent Miklós-napi házi pálinkák versenye:
A Szent Miklós-napi házi pálinkák versenyén kizárólag valódi gyümölcspárlatok vesznek részt.A versenyben résztvevő pálinkákat a látogatók megkóstolhatják. 
 
A disznótoros és pálinkakóstolók árát és az adagokat a versenyzők határozzák meg, és az adagok méretét és árát jól láthatóan kifüggesztik.
 
A versenyek menete:
06.00 Gyülekező
007.00 Ünnepélyes megnyitó
07.15 IV. Házi disznótoros verseny résztvevői a malacokat a helyszínen vágják le, és a feldolgozás helyben történik. A feladat, valamilyen hagyományos disznótoros étel elkészítése. Az elkészült ételeket folyamatosan kell a zsűri részére kínálni. Az utolsó ételt legkésőbb 14 órára kell tálalva bemutatni.
 
Kóstolható ételek:
Hagymás vér
Frissen sültek (tüdős hurka, véres hurka, kolbász, pecsenye, tepertő stb. kivéve májas hurka)
Húsleves
Káposztás ételek
Tészta ételek
Májas hurka
 
 
Pontos helyszín:
Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium udvara
 
Belépő:
Nincs információ.
 
Információ:
Nagy Melinda
30/571-1876
sales@biohotelnimrod.hu
 
Ifj.Hubai Imre
30/915-3174
Honlap: www.biohotelnimrod.hu
időpont: 
2013-12-06 - 2013-12-07
 

Mázes Kajszibarack Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



414.

2013/1025
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 Ezzel a párlattal immár el is érkeztünk a triónk harmadik tagjához, amikor is a párlatunkat gyümölcsökkel ágyaztuk be. Ezen esetben nyilvánvalóan már nem is igazán jöhetett szóba, mint a maga a kajszibarack. Előbb azonban még befejezésül néhány gondolattal kitérnék a mézre, mint a párlat egyik összetevőjére. Az apiterápia fontos gyógyító terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nem csak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatású. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Az enzim tartalma adja a legértékesebb részét a méznek! Visszatérve a gyümölcsre sikerült szerezni egy Roxanna nevezetű kajszibarackot, amelynek érés ideje július dereka. Eredetileg Afganisztánból származik, de hozzánk Bulgárián és a volt Jugoszláv utódállamain keresztül került. Gyümölcsei nagyok vagy igen nagy méretűek és nagyon színesek, tetszetősek. Virágrügyei és virágai kissé fagyérzékenyek, ezért csak védett helyre ajánlott ültetni. Intenzív növényvédelemmel extra minőségű frissáru előállítására alkalmas. Nálunk pár éve honosították. Remek szín anyagot ad a párlatnak.
 

2013. november 10., vasárnap

Mézes Kajszibarack Érlelt Gyümölcs Párlat 2013.




413.

2013/1024
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Kajszibarack 
  barackfával érlelve
 


Ahogyan azt már előzőleg be is harangoztam a folytatásban is a mézzel cefrézet kajszibarack bemutatását folytatom azzal a különbséggel, hogy ezúttal a párlatot kajszibarack fa érlelésnek vetettem alá, hogy ezáltal mind színben, mind illatban és ízben is közeledjen a barack párlat irányába. Egy kicsit azonban még szeretnék visszakanyarodni a cefre kisebbik összetevőjéhez, a mézhez, és ezzel kapcsolatban néhány tévhitet szeretnék eloszlatni. Az a jó méz, mely folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor, vagyis a glükóz, valamint a gyümölcscukor más néven fruktóz aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik, hogy a méhész cukrot tett a mézbe. Ezért is inkább akácmézet használjunk mind cefrénkhez, mind pedig pálinkánk ízesítéséhez. Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Sokszor az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig. Tévedés, ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni. A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, könnyen kezelhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait. A 17. században az új világítóanyagok az olaj, paraffin, és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. Így aztán ismét felfedeztük a pálinka ízesítésében is ismételten.

Vilmos körte



Vilmos körte

 

A most bemutatásra szánt körtefajta nálunk is széleskörűen elterjedt, közkedvelt, nagyon finom nyárvégi körtefajta. Napjainkban főként a cefrekészítők, és pálinka fogyasztok körében lett igen népszerű fajta, amelyből igazából nagyon nehéz valóban finom és fajta jelleges párlatot készíteni, de mindenképpen kihívás annak, aki belevág, és, akinek sikerül annak pincéjének valódi ékessége lesz. Nem véletlen tehát, hogy a Vilmos körte a világ legelterjedtebb körtefajtája. Az Angliai Aldermastonban már 1770-ben ismerték, ahol is Williams nevezetű úr terjesztette el. Innen vette eredeti nevét: Williams, Bon-chrétien Williams, Williams Christbirne. 1797-ben átkerül Észak-Amerikában, ahol a legelterjedtebb, Bartlett néven ismerik. Érdekessége, hogy csak miután az újvilágot meghódította, 1817-ben kezdik telepíteni az öreg kontinensen. Magyar elnevezése egy régi, helytelen, de meggyökeresedett fordításnak lett az eredménye. Hazánkban a 'Bosc kobak' után a legnagyobb arányban termesztik. Fája hamar kiöregedő, így idősödve, a termés súlya alatt, mivel bőtermőfajta, szétterülő lesz. Ifjításra szorul. Birsalanyon és vad alanyon egyaránt megél. Ültetési ideje szabadgyökerű gyümölcsfa esetén március-április, illetve október-november, de konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig is ültethető. Körtefa jellemzői, hogy közepes növekedés, kúp alakú korona, korán termőre fordul, rendszeresen terem, hazánk téli lehűléseit jól viseli, varasodásra kevésbé érzékeny. Önmeddő fajta; feltétlenül idegen beporzást kíván; a Vilmos ültetvények terméketlensége folytán jöttek rá annak idején a porzófajták szükségességére. Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Conference, Packham’s Triumph. Levelei alakjukban és méretükben egyaránt változatosak: tojásdad és kerülékesek, válluk szívesedő, kerekded, vagy hegyesszögű, majdhogynem nyélrefutó, rövid hengerek, és fűrészes élűek. A Vilmos körte augusztus végén, szeptember elején érik, gyümölcse középnagy, vagy nagy, 160-220 gr.-os, szabályos körte alak, kúpos vagy tojás alakú, átlagosan 100mm hosszú és 65-70 mm átmérőjű. Mindemellett nagyon változó és szabálytalan alakú, csészemélyedésének tájéka lehet egyenetlenül talpasodó, vagy gömbölyödő és bordázott, csúcs felőli része is többnyire buckós és enyhe hajlattal, nyakasodással szűkül, de nem hegyesedik ki, hanem keskenyen lapossá-gödrössé alakul. Általában féloldalas. Héja viaszos, és sima, homályos fényű, de éretten szép héjszín jellemzi, amely hamvaszöldes sárga színnel indul, azután citromsárga, majd mézsárga, helyenként világos szalmasárga foltokkal, a nap érte részen halványpiros lehelettel. Pontozata szembetűnő, de egyenetlen eloszlású: hol sűrűbbek a dohánybarna paraszemölcsök, hol ritkábbak és kisebbek. Nem ritkák a szürkészöldes barna, vékony rozsdafoltok sem. Szára 48-50 mm; közepes hosszúságú, de lehet rövidebb is, és közepes a vastagsága is, tapadási töve szélesebb, csúcsa csak némelykor duzzadtabb, lehet egyenes állású, de szinte mindig ívelt. Szármélyedése keskeny, sekélyes, vagy kisebb, mélyebb gödörke, nagyon dudoros és rozsdafoltos. Csészemélyedése ezzel szemben nagyon változó alakulású, és többé-kevésbé sugarasan bordázott, lehet szélesebb vagy keskenyebb válacska alakú, de némelykor hiányozhat is. Csészéje általában közepes nagyságú, de lehet kisebb és nagyobb is, és nyitott vagy félig nyitott, a csészelevelek rövidek, szélállók vagy félrehajlók. Csésze alatti ürege viszont tölcsérszerűen, közepesen tágas, de többnyire mély. Vacoköble hagyma alakú vagy tojásdad-orsó alakú, a közepesnél kisebb, gyengén elhatárolt. Tüszője kicsi és zárt, fala vékony, gyenge, gyakran elnyálkásodik. Vékony héjú, húsa fehér, majd sárgásfehér, finom szövetű, kősejtek ritkán képződnek benne, olvadó, bőlevű, illatos, fűszeres, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú íze elsőrendű asztali fajtává teszi. Magvai kicsinyek, rövidcsőrűek, sötét gesztenyebarnák, nem ritka a léha mag. Tengelye vékony, laza kötelékű, tüszőtáján keskeny hasítéka van. Gyümölcse 2 hétig eltartható, konzerv céljára kedvelik fehér húsát. A Vilmos körte árugyümölcsöseink egyik legfontosabb korai fajtája, üzemi ültetvényeink 6%-át teszi ki, jelenlegi közszaporításunkban 8%-kal szerepel. Körtefa permetezése téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július. Körtefa metszése ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban. Leginkább friss fogyasztásra, befőttnek, pálinkának használják, legértékesebb étkezési és konzervipari fajta, mert a feldolgozása során szép világos marad a gyümölcshús színe.