Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 12., kedd

Mázes Kajszibarack Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



414.

2013/1025
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 Ezzel a párlattal immár el is érkeztünk a triónk harmadik tagjához, amikor is a párlatunkat gyümölcsökkel ágyaztuk be. Ezen esetben nyilvánvalóan már nem is igazán jöhetett szóba, mint a maga a kajszibarack. Előbb azonban még befejezésül néhány gondolattal kitérnék a mézre, mint a párlat egyik összetevőjére. Az apiterápia fontos gyógyító terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nem csak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatású. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Az enzim tartalma adja a legértékesebb részét a méznek! Visszatérve a gyümölcsre sikerült szerezni egy Roxanna nevezetű kajszibarackot, amelynek érés ideje július dereka. Eredetileg Afganisztánból származik, de hozzánk Bulgárián és a volt Jugoszláv utódállamain keresztül került. Gyümölcsei nagyok vagy igen nagy méretűek és nagyon színesek, tetszetősek. Virágrügyei és virágai kissé fagyérzékenyek, ezért csak védett helyre ajánlott ültetni. Intenzív növényvédelemmel extra minőségű frissáru előállítására alkalmas. Nálunk pár éve honosították. Remek szín anyagot ad a párlatnak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése