Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 10., vasárnap

Mézes Kajszibarack Érlelt Gyümölcs Párlat 2013.




413.

2013/1024
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Kajszibarack 
  barackfával érlelve
 


Ahogyan azt már előzőleg be is harangoztam a folytatásban is a mézzel cefrézet kajszibarack bemutatását folytatom azzal a különbséggel, hogy ezúttal a párlatot kajszibarack fa érlelésnek vetettem alá, hogy ezáltal mind színben, mind illatban és ízben is közeledjen a barack párlat irányába. Egy kicsit azonban még szeretnék visszakanyarodni a cefre kisebbik összetevőjéhez, a mézhez, és ezzel kapcsolatban néhány tévhitet szeretnék eloszlatni. Az a jó méz, mely folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor, vagyis a glükóz, valamint a gyümölcscukor más néven fruktóz aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik, hogy a méhész cukrot tett a mézbe. Ezért is inkább akácmézet használjunk mind cefrénkhez, mind pedig pálinkánk ízesítéséhez. Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Sokszor az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig. Tévedés, ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni. A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, könnyen kezelhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait. A 17. században az új világítóanyagok az olaj, paraffin, és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. Így aztán ismét felfedeztük a pálinka ízesítésében is ismételten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése