Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 18., péntek

I. Tiszamenti Pálinkaverseny 2014. Zenta



Összesített nevezési lap
az
I. Tiszamenti Pálinkaversenyre



Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 6 db



Versenypálinkák:


Nevezett pálinkák
száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Nevező

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1.
431.
Birsalma Natúr
Gyümölcs
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013.
44%
Sabeikow és Társa KFT.
2.

Merlot Szőlő Natúr Borseprő
Muthné Katona Mária
2013

44%
Sabeikow és Társa KFT.
3.
451.
Golden Alma Ágyas
Gyümölcs
Muthné Katona Mária
2013

37%
Sabeikow és Társa KFT.
4.
454.
Rajnai Rizling Ágyas Törköly
Muthné Katona Mária
2013
40%
Sabeikow és Társa KFT
5.
433.
Vilmoskörte Érlelt Gyümölcs
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013

42%
Sabeikow és Társa KFT
6.
428.
Mézes Fűszeres Besztercei Szilva Likőr
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
38%
Sabeikow és Társa KFT


Beküldési határidő: 2014. április 19.



Dátum: Báta, 2014. április 17.


Muth József
………………………
Aláírás




2014. április 17., csütörtök

Magyar Frankos Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



553.

2014/0411


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Magyar frankos szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A mai napon bemutatni kívánt italomat még mindig a törköly félék családjából veszem, csak ezúttal nem a fehér borszőlők közül készítettem el, hanem a vörös borszőlők közül vettem. Több különlegesség is kapcsolódik ehhez a fajtához, illetve ennek az italunknak az elkészítéséhez. Felhagyva eddigi szokásainkkal is ebből a fajta törkölypálinkából nem készítettem családot, hanem csupán egyedül a natúr változatot hagytam meg. A jó rendszer lényege, hogy jól tudja kezelni a kivételeket is, amelyek erősítik a szabályt. E törkölynek a szőlője Baranya megyéből való, de Duna fölötti magaslaton termett észak-déli tájolással. Korlátozott termeléssel, tőkénként 4 kg-mal, gondosan válogatva, hogy melyik fürt maradjon meg az érési idő végéig. Egy újdonsült, de kedves barátommal, partneremmel közösen készítettük el. Ő megtermelte a szőlőt, én pedig feldolgoztam a számára bornak, illetve pálinkának. Most már elárulhatom, hogy a szőlő fajtája a Magyar frankos. Sokan nem is tudják, hogy a kékfrankos borszőlő árnyékában több rokonfajta is megtalálható, mint például a Pannon frankos, Rubintos, illetve az általunk most bemutatásra kerülő Magyar frankos. Ez a szőlőfajta ugyan több termőhelyen is előfordul néhány négyszögölön pl. a Mátrai, a Szekszárdi, a Balatonboglári, a Tolnai, a Kunsági borvidéken, területe még nem számottevő. Kozma Pál és Tusnádi József nemesítette 1953-ban, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy nem egy újdonsült szőlőről van szó. Ez a fajtahibrid a Muscat Bouschet és a Kékfrankos fajták keresztezésével jött létre. Erős növekedésű, akár a Kékfrankos, de sokkal sűrűbb lombozatú. Fürtje szintén középnagy, vállas, tömött, a bogyói kicsik és vékonyhéjúak, ami miatt érzékenyebb a rothadásra. A fagyot sem tűri úgy, mint az őse. Néhány nappal korábban érik és valamelyest nagyobb mustfokkal, mint a Kékfrankos. Bora kiváló minőségű a színe igen szép, tetszetős, de cseranyagban gazdag és kemény karakterű. És ez a tény nem könnyítette meg a tavalyi évben az ebből való borkészítést, hiszen több mint fél éve elkészült, de savai még mindig brutálisak. Ezzel szemben pálinkája talán éppen szép savai miatt, igen határozottan markáns. Valódi férfias ital, amely még bogyózottan is annyira karakteres, hogy töltött káposzta után ajánlom fogyasztani.
 
 

2014. április 16., szerda

Zalagyöngye Szőlő Ágyas Törköly Párlat 2014.



552.

2014/0410


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Zalagyöngye szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Egy kiváló este, egy átmulatott éjszaka után, amelyet a Polányi polgármester, és a mernyei plébános társaságában töltöttünk el, amelynek végén a polgármester úr ragaszkodott hozzá, hogy a vendégei legyünk, és itt töltsük a hajnalt is a szálloda vendégeként. Nem állítom, hogy kipihenve indultunk reggel haza felé feleségemmel, hiszen a virágvasárnapi szentmisén már nekem is fontos szerepem volt. Délutánra aztán már regenerálódtam egy kicsit, legalábbis annyira, hogy édesapám pincészetünk tagjának a születésnapi ünnepségén vegyünk részt. Kaja ismét volt bőven, de természetesen minden alkoholos ital fogyasztásától tartózkodtam ezúttal. Így aztán elég hamar haza is tértünk, ahol el is készítettem aktuális napi italomat a zalagyöngye szőlő törköly ágyas változatát, hogy így immár a család teljes legyen a harmadik tagjával is. Magáról a szőlőről is néhány gondolat még, hogy felismerjük, ha találkozunk vele. Közepes méretű, alig tagolt (3-5 karéjú), gyakran ép. Vállöble zárt, oldalöblei, ha vannak sekélyek. A levéllemez aszimmetrikus, a középső főér nem felezi a levéllemezt. Erős szövetű, haragoszöld, néha szürkés-zöld színű, felülete enyhén hólyagos. Fonáka serteszőrös. A levél széle ritkán bemetszett, fűrészes-csipkés fogazású. A levélerek, a levélnyél és a hajtás szártagja vöröses-zöld. A kacs pirosas árnyalatú. Nagy, vállas vagy ágas, (fürt átlagtömege a 200 g-ot is meghaladhatja), laza, hosszú fürtnyelű, emiatt könnyen szüretelhető. Közepesek, olykor nagyok, megnyúlt gömbölyűek, oválisak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásodóak, ropogósak, kissé lészegények, vékony, nem rágós héjúak. Rövid tenyészidejű, korán érő, augusztusban már fogyasztható fajta. Növekedési erélye közepes, nem nevel sűrű lombot. Kifejezetten bőtermő fajta, hektáronkénti termésmennyisége gyakran meghaladja a 15 tonnát. Jelentős a másodtermés képzése, ami előnyös tulajdonsága, mert októberre a másodfürtök is képesek beérni. A termés cukortartalma kedvező, még nagyon nagy termésmennyiség esetén is eléri a 17 magyar mustfokot, de mérsékeltebb termés mellett e feletti is lehet. A must savtartalma kissé alacsony, 7-8 g/l körüli. A harmonikus ízek-zamatok eléréséhez fontos a szüreti időpont helyes megválasztása. A termés íze-zamata kellemes, kissé a muskotályos ízhez hasonló. Az ágyazással éppen ezt a hatást szeretnénk felfokozni.