Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 14., hétfő

Zalagyöngye Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



550.

2014/0408


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Zalagyöngye szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A második munkanappal bele is vágunk a munkadandárjába. A szőlészetbe ezúttal nem indulunk ki, hanem teljes mellbedobással a főzdébe végzem a munkát. Igaz itt is kialakul némi kis kitérő, hiszen a tulajdonosok készülődőbe vannak Németországba és ilyenkor már túl nyomó részt az a feladat, hogy előkészítjük azt a hetet, amelyet majd nélkülük kell teljesítenünk. Nem mintha ez különösebb problémát okozhatna, de a főzdén kívül még hat ló és közel húsz mangalica is várja majd, hogy ráfigyeljek a gazdájuk helyett. Közben én, pedig már gőzerővel szervezgetem az első bátai pálinkaversenyt. Viszont ezen a napon még egy jó kis törkölypálinka elkészítése még vissza volt számomra. Ezúttal is fehér borszőlőből készítettem el az italomat, amelyet gondosan erjesztettem meg még az ősszel. Árnyalatnyi szépség hibája talán az lehet, hogy mivel kis mennyiségről volt szó igazából nem is bogyóztam le, csak úgy nagyjából, és hagytam, hogy egy kicsit több csuma is belekerüljön. A Zalagyöngye, mert erről a fehér szőlőről van szó, mindig gyermekkoromat idézi fel, hiszen a háztájikert szőlőjében az egyik kedvenc csemegénk volt. A keménybőrű szőlő jó évben igazi hagyományként viselkedhetett. Nagyanyám felfűzte egy madzagra és úgy el lehetett tárolni akár még karácsonyig is. Korai érésű, így már a nyári szünet utolsó napjaiban kóstolgathattuk, erős növekedésű, bőven termőfajta, amely 1970-ben kapta meg az állami elismerést. Hungarikumnak számít, hiszen magyarok állították elő név szerint Csizmadia József és Bereznai László, a Seyve Villard 12375 és a Csabagyöngye keresztezésével. Fekvés és talaj iránt nem igényes, a szárazságot közepesen tűri, fagytűrő, peronoszpóra ellen toleráns, lisztharmatra azonban érzékeny. Kevésbé rothad, zöldmunka igénye közepes. Fürtje ágas, laza, nagy, madárkásságra hajlamos. Bogyója megnyúlt, ovális, zöldes-fehér, közép nagy, ropogós. Bora jellegzetes illatú és zamatú, diszkréten illatos, viszonylag lágy, karakterű, többnyire asztali bor. Az utóbbi években jelentősége egyre inkább visszaszorult a direkttermő fajták szintjére. Nagyüzemi termesztése teljesen megszűnt, csupán a vidéki kiskerti szőlőkben található meg. Ennek okán mind bora, mind pálinkája egyre inkább különlegességnek, kuriózumnak számít, amit azonban a vidéki parasztemberek becsülnek sokra.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése