Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 15., kedd

Zalagyöngye Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2014.



551.

2014/0409


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Zalagyöngye szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Az aktuális versenyre leadtuk a mintákat Igalon egy jó kis autózást követően. Próbáltunk olyan utat bejárni, amerre még nem jártunk, így kicsit ismerkedhettünk is szűkebb hazánkkal Tolnától Somogy megyéig. Ezen a napon szintén a nagy szél miatt nem jártam a szőlészetben, hiszen ilyenkor oszlopnak valókat kivágni nem könnyű feladat. Marad tehát a szeszfőzde, ahol azért még akad bőségesen munka. A tulajdonos éppen haza Németországba igyekszik, így várhatóan egy héten át teljesen az én vállamon fog nyugodni az egész gazdaságának a működése. De visszakanyarodva a pálinkák világához folytatom a tegnap megkezdett törkölypálinkának a bemutatását, amelyet ezúttal az érlelt változattal szeretném a kedves olvasóim, illetve hallgatóim figyelmébe ajánlani. Törkölypálinka esetében többnyire inkább az eperfa és az akácfás érlelést szoktam elő szeretettel alkalmazni, és ettől ebben az esetben sem kanyarodtam el. A fa kiválasztásánál fontos, hogy milyen pálinkába szeretnénk azt beletenni. A fehér törkölyök, főleg, ha azok elég illatosak, akkor mindig óvatosan kell bánni a faérleléssel, nehogy elnyomjuk a pálinka eredeti kiváló zamatait, aromáit. A faeper fája nemcsak színében, hanem zamataiban is kicsit édeskés irányba tolja el a pálinka harmóniáját. Ezzel szemben az akác inkább a vadabb, savasabb irányba tereli az aromákat az érlelés során. A zalagyöngye esetében, így inkább a faeper mellett döntöttem, annak karakteréhez ez illik jobban. A zalagyöngye eredeti neve az állami elismerés előtt az Egri csillagok 24 volt.  Az 1970-ben elnyert állami elismerés után kapta meg az új nevet és indult el felfelé karrierje a hazai ültetvényekben. A nagyszámú hazai újabb nemesítésű szőlőfajták közül az egyik leggyorsabban terjedő szőlőfajtává vált. Megtalálható a legtöbb házi kertben, de több tíz hektáros árutermelő ültetvényeket is létesítettek belőle. Terjedéséhez hozzájárult kedvező fürtfelépítése, kellemes íze, zamata, amely szerint étkezési célra kiválóan alkalmassá vált, különösen kisebb termésmennyiség mellett. Sajnos a 80-as évek végére karrierje megtört, és helyébe új divatosabb fajták kerültek telepítésre. Ma már kifejezetten kettős hasznosítású fajta, a házi kertek kedvence. Pálinkája fajtajelleges, általában enyhén illatos, sokoldalúan felhasználható emellett még pezsgőalapanyagnak is.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése