Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 23., péntek

Besztercei Szilva Érlelt Gyümölcs Pálinka 2015.



789.

2015/0120


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Besztercei Szilva
  eperfával érlelve
 
 
 
 Az előző napunk eseményeinek hangulata a keddre is rányomta a bélyegét. Ott lopakodott elménk minden titkos zugában, és felszínre kívánt törni minden pillanatban. A szomorú hangulatot az még fokozta is, hogy beborult és ráeredt az eső, ha nem is nagy tempóban. A főzdébe sem hoznak munkát, bár próbálok szervezkedni, de nem egyszerű ennyi pénzért pálinkát készíteni. Persze azért nem unatkozom, hiszen el kell végezni az elmúlt hónap elszámolását a vámhivatal irányába. A tulajdonosnak német vendégei vannak, így rám sem hederít, hogy van-e munkám vagy sem, ennek ellenére kidolgozom a munkaidőmet, és csak utána megyek haza elvégezni a pincészetemnek az aktuális teendőit. A tegnap már bemutatott ital családomnak a második tagja következik, amely szokás szerint az érlelt kategória. Annyiban azonban ezúttal eltértem a megszokottól, miszerint minden gyümölcs pálinkát saját fájával érlelek, mert ezúttal inkább az eperfahordós érlelést választottam. Ehhez persze friss fáért meglátogattam a gyümölcsömet. Érdemes tudni, hogy a szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk. Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű. Hogy éppen melyiket vásároljuk, az főként a kínálattól függ. A hagyományos hazai fajták sokoldalúan felhasználhatók, de például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers fogyasztásra, a kisebb, aromás fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek vásároljuk. Persze a legjobb, ha magunk termeljük meg az alapanyagunkat. Kevés cukor és magas víztartalom jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket. Ezt az italomat ajánlom, azoknak, akik vízzel, vagy vízben dolgoznak.