Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 18., vasárnap

Otello Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2015.



784.

2015/0115


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY


 
  Otello Szőlő
  akácfával érlelve
 
 
 
 A munkám a pálinkafőzdében továbbra is kitart, sőt e mellé még az időjárás is társul kitartásával. Ezekben a napokban bírálják az Ongai pálinkaversenyen a mintáinkat, így ez bizsergető érzéssel tölt el, és titokban, mint minden nevező magam is abban reménykedem, illetve bizakodom, hogy majd megcsörren a telefon hétfő körül, vagy megérkezik az email arról, hogy küldenem kell még másfél liternyit valamelyik mintából, mert champion lett, és további bírálatokon fog részt venni. Természetesen ez a megtiszteltetés ritkán és kevesekkel fordul elő, de azért kellemes érzés eljátszani ennek a gondolatával. E gondolatokon túl esve azért foglalkozni kell a jelen feladataival is, hiszen a jövőben éppen ezek lesznek majd azok az italok, amelyek esetleg a versenyeken indulnak. Az otelló törkölypálinka olyan ital, amely indulhat versenyen, ellenben az otelló borral, amely nem engedélyezett hivatalos borversenyeken. Az évek többségében szeptember végén, október elején szüretelhető. Elég bőtermő, rövid csapon is jól terem. Terhelésre kevésbé érzékeny, viszont zöldmunka igényes fajta. Fagytűrőképessége kifejezetten jó. Száraz, erősen meszes és kötött talajokon rosszul fejlődik. A filoxérát jól tűri, de kedvezőtlen adottságú termőhelyeken ellenállósága gyenge. Edzett, a gombás betegségekkel szemben kevésbé fogékony fajta. A peronoszpóra elleni védelme kedvező évjáratokban elhanyagolható, a lisztharmattal szemben azonban kissé érzékeny, ami ebben az évben gyakorlatilag meg is tizedelte a termését. A kénporozást nem tűri, levele ugyanis a fejlődő kén-dioxidtól könnyen perzselődhet. Bogyóinak rothadása legfeljebb szélsőségesen csapadékos években szembetűnő- Kocsánybénulási hajlama viszont kedvezőtlenül befolyásolja termelési biztonságát. Ettől függetlenül több szempontból akár „ideális” fajtának is tarthatnánk. Tapasztalataim szerint még kis terhelés és késői szüret esetén sem okvetlen éri el a 18 mustfokot. Rendszerint kemény bort ad: durva savérzetében gyakran a kocsánybénulás miatt betöppedt bogyói is ludasak. Borának élvezeti értékét igencsak lerontják kellemetlen, mással össze nem téveszthető aromaanyagai. Jellegzetes rókaízét az antranilsav etil és metilészterei okozzák. Borában egyébként az erjedést követően még a friss szamóca, vagy málnaíz az uralkodó, s csak később tolakodik elő a tipikus direkttermő mellékíz. Ezt az akácfás érlelése sem képes elfedni.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése