Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 27., szombat

Narancsos Mutsu Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



765.

2014/1227


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
Narancsos Mutsu Alma 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ez egy igen alkalmas nap volt arra, hogy egy kicsit az ünnepeket levezetve munkába vágjam magam. Ennek eredményeként nem nagy italok elkészítésére akartam az időt szánni, hanem sokkal inkább kisebb, de kicsit különlegesebb italok bemutatására. Az is érdekes, hogy az eddigi decemberi napokkal szemben, ezen a napon csak egyetlen egyszer készítettem italt. Ennek szellemében aztán könnyen találtam védőszentet is italomhoz. Az időjárás kicsit szigorúbbra fordult, de a havazás még váratott magára, így minden adva volt ahhoz, hogy jó munkát végezhessek. Mivel úgy tűnt, hogy a tél, majd még ezután érkezik, úgy gondoltam jobb lesz egy kis vitamin bomba italt elkészítenem. Ehhez elővettem a jól bevált régi módszert egy mutsu almapálinka képében, amely alapul szolgált egy narancsos ágyazásnak. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat. A narancsot talán még ennyire sem kell bemutatni. Bizonyítanunk sem kell, hogy mennyire jótékony van hatással az ember téli leépülő szervezetére. Az almaházasítással talán még jobb illat anyagokat kaptunk, mint a narancsnál önmagában.