Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 26., péntek

Vörös Házasítás Érlelt Törkölypálinka 2014.



764.

2014/1226


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY


 
Vörös Házasítás 
  akávfával érlelve
 
 
 
 Fantasztikusak ezek a napok. Az ünnep, a család, a rokonok, a barátok az egymás jó kívánságokkal való elhalmozásával, olyan, mintha kicsit az idő is lelassult volna, mintha egy burkot vontunk volna magunk köré, amelyen át ilyenkor csak a jó és pozitív dolgok juthatnak át. A szeretet ünnepe életünk legszebb napja, és a legjobb benne, hogy minden évben elérkezik és megünnepelhetjük azt. Nincs munka, kiléptünk a megszokott taposómalomból. Együtt reggelizik a család, majd együtt megyünk szentmisére, aztán közösen készítjük el az ebédet, vagy éppen valamelyik barátunkhoz, vagy rokonunkhoz megyünk vendégségbe. Ezúttal idősebbik húgom meghívásának tettünk eleget, de vittem is magammal bort és pálinkát bőségesen. Este hazaérkezve annyi időm azért volt, hogy aktuális erre a napra készített italomat elkészítsem. Azért, persze úgy alakítottam ki a napjaimat, hogy ilyenkor azért ne kelljen desztillálnom. A Vörös házasítás törkölypárlatomat ezúttal a viszonylag kicsit magas savtartalma miatt akácfával kezdtem el érlelni. A törkölypárlatok érdekessége, hogy nemcsak hazánkban készítenek ilyeneket, hanem az Európai Unióban nyolc ország rendelkezik eredetvédett törkölypárlatokkal. Az Unión belül a törkölypárlatokat 100%-ban törkölyből, valamint az ezt kiegészítő borseprőből kell erjeszteni, illetve lehet erjeszteni, tehát más hagyományos párlatokhoz hasonlóan ennek is tilos bármilyen módon például hozzáadott cukorral megnövelni a kihozatalát. A legtöbb törkölypárlatot érlelés és színezés nélkül palackozzák ezekben az országokban. Görögországban Cipúrónak nevezik, Krétán Cikudiának, Olaszországban Grappának, Franciaországban Marcnak, Portugáliában aguardente bagaceira-nak, a volt Jugoszlávia utódállamaiban Komovicának, Bulgáriában Dzsibrovának, Grúziában Csacsának, Cipruson Zivaniának, végül Spanyolországban Orujonak, Szlovéniában Tropinovecnek nevezik. A házasított törkölypálinkám, portugieser, merlot, kékfrankos és cabernet fajtaházasítása. Letisztult, jellegzetes vörös szőlőtörköly íz harmónia, leheletnyi mogyoró illattal, kellemes szőlőmust utóízzel. Kevesen tudják, hogy a francia Provence-ben 1520-as években pusztító járványok ellen a pestis-doktorként is ismert Nostradamus vörösborral gyógyított és fertőtlenített. Ezt figyelembe véve aperitifként ajánlom, de önmagában is különleges élményt nyújt.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése