Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 25., csütörtök

Vörös Házasítás Natúr Törkölypálinka 2014.



763.

2014/1225


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY


 
Vörös Házasítás 
  üvegben érlelve
 
 
 
 A munka után, még az ünnep is képes arra, hogy teljesen lekösse, lefárassza az embert. Sajnos mi olyanok vagyunk, hogy még pihenést is igazán aktívan tudjuk elképzelni. Az éjféli misén is megjelentünk szokásunkhoz híven, amely igazából nem is éjfélkor, hanem tíz órakor kezdődött, mivel az atyának több településen is meg kell ezt tartania. Ezúttal nem is autóval, hanem gyalog sétáltunk fel a kivilágított klastrom-hegyre, ahol ilyenkor sokan megjelennek, akik egyébként a templom tájékára sem jönnek. Aztán még otthon tévében a vatikáni éjféli misét is megnéztük, így aztán elég későn kerültünk ágyba. Korán nem is akartunk kelni, de aztán ismét a templomba vettük utunkat, ahol előbb a pásztorjátékot tekintettük meg, majd az ünnepi szentmisét. Aztán az ebédet készítettük, így délután már másra nem nagyon maradt időm, mint arra, hogy összerakjak egy házasított törkölypálinkát, három fajta tiszta pálinkából, remélve, hogy így egy új talán még jobb italt alkothattam meg. A törkölypálinkák készítésekor gyakran megkérdezik tőlem előre, hogy mennyi pálinka várható a cefréjükből. A fehér szőlő törkölye esetén: A törkölytől a mustot azonnal elválasztják és a törkölyt kétszer-háromszor kisajtolják. Ez az a törköly, amit ki kell erjeszteni. Majdan a kierjesztett törkölyt az említett módon kezelni. Ennél az eljárásnál számíthatunk 15-20 % törkölyre. A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége kézi sajtolás után, ha a must: 12-16 cukorfokos 5-7 liter, 18-22 cukorfokos 8-10 liter, 24-28 cukorfokos 11-13 liter 50 %-os pálinka/ 100 kg. Hidraulikus sajtoláskor kevesebb, kb. ennek az 50-60 %-a. Igazi vörösbort csak úgy lehet készíteni, ha a bort törkölyön erjesztik ki. Követelmény a szőlő bogyózása. Kierjedés után a törkölykalap az erjesztőhorda aljára száll, ekkor a bor, a hordóba fejthető a törköly kipréselhető. Itt az a kérdés, hogy a törkölyt mi módon sajtolják. A puskapor szárazra sajtolt vörösbor törkölyből aligha nyersz ki jelentős mennyiségű párlatot. Viszont az igen lazán, jó levesesre sajtolttal érdemes foglalkozni. Ez azonnal főzhető, mert már kierjedt. Vörös törkölyt mindezért nemigen főzögetik, eltekintve az utóbbi évektől, amikortól is ennek is divatja kezdet lenni, főként a fajta tisztára válogatott szőlőfajták esetén. Így aztán kiváló, férfias italok születnek, amelyekért érdemes naponta dolgozni, verejtékezni.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése