Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. április 9., szombat

Fehér Bikavér Seprőcefre 2010.



Fehér Bikavér Borseprő Cefre

2010.




Összetétele:



13 liter Zalagyöngye

10 liter Rizlingszilváni

10 liter Királyleányka

10 liter Chardonnay

7 liter Szürkebarát

50 liter összesen


Március 26. és 28. között végeztem el a fehér borszőlők esetében esedékes derítés utáni 14. napot követő tisztító fejtést. Az előző 2010. október 19 és November 16. között elvégzett fejtés óta elég jelentős idő telt el. Sajnos ez a fehér boraim esetében nyomott is hagyott azokon mind íz, mind illatanyagában. Ennek is köszönhető, hogy ezek a borok a pihentetés ideje alatt ugyan szépen letisztultak, de kén tartalmuk elég alacsonyra esett vissza ennek ellenére a derítés elvégzése után alkalmasnak találtam arra, azokat, hogy borversenyen megmérettethessem. A fejtés során nem keletkezett túlságosan sok alja a bornak, így nem is jött össze ennél a mennyiségnél több borseprő. Külön gyűjtöttem össze őket remélve, hogy külön kifőzve abból is lesz egy kis kóstoló pálinka. Mivel a fehér bor lényegesen másként készül, mint a vörös, így a két törköly és a két seprő között is lényeges íz, zamat, illatanyagbeli különbséget fedezhetők fel. Annak ellenére, hogy derítő fejtés utáni anyagról van szó remélhetőleg jó párlat várható mivel a derítőszer természetes anyag. Ennek ürügyén aztán össze is gyűjtöttem azokat és gondosan megszűrve előkészítettem azokat kifőzésre. A fenti összetételben került hát bekeverésre.


2011. április 8., péntek

Vörös Bikavér Törköly Pálinka 2010.



Vörös Bikavér Törköly Pálinka
2010.



Ősszel a szüretek befejeztével, amikor a kádakon a vörös borok leforrtak, lezajlott a préselés, és a hegy leve a hordókba került a visszamaradt törkölyök további sorsukra vártak. Szeptember 12.-én az oportó törköly került elsőként ekkor még nem a kádba, hanem egy zsákba, ahol légmentesen lezárva várta a többi törköly leforrását. Több, mint egy hónapot kellett erre várni, hiszen az oportó rozénak készült, így az korán leszedésre került. A Merlot törkölye készült el másodiknak október 20.-án. Ekkor azonban már beindultak a vörös törkölyök és egymás után kerültek kipréselésre. Harmadiknak a kékfrankos október 23.-án, majd másnap a bíborkadarka csatlakozott hozzá. Utolsónak október 30.-án a Cabernet franc készült el. Ekkor már a négyszáz literes kádban alaposan összekeverve beleöntöztem mind az öt fajta vörös szőlő törkölyét és alaposan letömörítettem, hogy az a minőségét garantáltan megőrizze. De az is fontos, akár csak a vörösborok esetében, hogy megfelelően összeérjen, ehhez pedig kell legalább fél évnek eltelnie. Ennek a cefrének az összetétele a következő lett:


cabernet franc 32 %
kékfrankos 24 %
merlot 17 %
portugeise 15 %
bíborkadarka 12 %
--------------------------------------------------
összesen: 100 %


A hordóban a letömörített, légtelenített törköly cefre nylonnal gondosan le lett takarva, majd vastag sóderágy került föléje, amely biztosította, hogy teljesen légmenetesen lezáródjon. A törkölyben még némi utóerjedési folyamatok lezajlottak. Minden fajta szőlő természetesen le volt bogyózva, így csak a héjak és a magok azok, amelyek belekerültek a hordóba. Október 30.-tól április 4.-ig ez a törköly felbontatlan volt, ekkor vettem le róla a sóderágyat és műanyag ballonokba merve vittem le a dunaszekcsői szeszfőzdébe, ahol azonnal megkezdődött annak főzése. A felbontott törkölycefre hibátlan, tökéletes állapotban maradt ebben a hat hónapban és mind illat, mind zamatában megőrizte a szőlő gyümölcsösségét. Cukortartalma megfelelő volt hiszen 100 kg törkölycefréből 9,8 liter 51% párlat keletkezett. Másnap április 5.-én történt meg a finomítása, így ezt a párlatot Ferreri Szent Vince oltalmába ajánlottam.

2011. április 7., csütörtök

Vörös Bikavér Borseprő Cefre 2010.


Vörös Bikavér Borseprő Cefre

2010.



Összetétele:


38 liter Cabernet fran

28 liter Kékfrankos

20 liter Merlot

8 liter Portugeise

6 liter Biborkadarka

90 liter összesen


Április 4. és 6. között végeztem el a vörös borszőlők esetében esedékes derítés utáni 14. napot követő tisztító fejtést. Az előző 2010. október 22-29 között elvégzett fejtés óta elég jelentős idő telt el. Sajnos ez a vörös boraim esetében nyomott is hagyott azokon mind íz, mind illatanyagában. Ennek is köszönhető, hogy ezek a borok a rossz évjárat mellett nem váltak alkalmassá erre az időre, arra, hogy azokat borversenyen megmérettethessem. Meg is lepődtem, amikor az első hordó fejtése után nagy mennyiségű borseprőt találtam abban. Mivel a derítőszer természetes anyag, így várhatóan főzhető ki belőle jó minőségű pálinka. Ennek ürügyén aztán össze is gyűjtöttem azokat és gondosan megszűrve előkészítettem azokat kifőzésre. A fenti összetételben került hát bekeverésre.


2011. április 6., szerda

Népi hiedelmek VIIL.



Népi hiedelmek

VIIL.


Április 6.


Eleink tisztelete, saját magunk megbecsülése. Ősi szokásaink, a múlt megismerése kincs, amelyből táplálkozhatunk. Őrizzük és védjük hagyományainkat, amit nem lehet elvenni egyetlen nemzettől sem. Mi a magyart őrizzük, tudjuk, ismerjük és - ha lehet - tanuljunk belőle. Ne veszítsük el a köteléket, nem kell feltétlen hinni bennük, megtartani, megmaradni segít a forgatagban. Ha múltunkat szokásaival elfogadjuk, magunkat fogadjuk el, s meghajolunk eleink évezredes tapasztalása előtt. Vilmos napját, hatodikán, sokfelé szemmel tartották a népi megfigyelők, s ha ezen a napon eső esett, abból bizony a babonát sem nélkülözve, szűk esztendőt jósoltak, mindezt a Szeremségben élő őregek tartották így megfigyeléseik alapján. Április a "hét tél, hét nyár" időszaka, amikor az időjárásban szinte minden előfordulhat: a tikkasztó forróság éppúgy, mint a virágszirmokat megdermesztő, hirtelen haragú hózápor, vagy a zsenge növényeket fenyegető, erősebb hajnali lehűlés. "Április esője elkergeti a fagyot" - mondogatták a gazdaemberek, és sokfelé a mennydörgésből is jó gabonatermésre következtettek.


2011. április 5., kedd

Népi hiedelmek VIIIL.



Népi hiedelmek

VIIIL.



Április 5.



Ferreri Szent Vince (1357–1419) dominikánus szerzetes. Híres szónok, aki Európa nyugati országaiban nagy hatással hirdette a bűnbánatot. Már 1458-ban szentté avatták. Különösen betegek fordultak hozzá gyógyulásért, vigasztalásért és kerestek enyhülést a Szent Vince vize néven emlegetett szentelményben (aqua Sancti Vincentii pro infirmis). Középkori hazai kultuszát homály borítja. Magától értetődik, hogy hírét a barokk időkben elsősorban a dominikánusok terjesztették. Füssy Pius rendtárs, aki főleg Vasvárott működött, két művével is szolgálja a Vince tiszteletét. Életrajzot ír róla (1749). Épületes szándékkal íródott a Ferrarius Szent Vintzéhez való hét pénteki ájtatosság is. Följegyezték Vincéről, hogy missziós körútjain főleg a végső dolgokat: halált, utolsó ítéletet, az örök evangéliumot prédikálta szívesen. Vácott a fehérek templomában, vagyis a hajdani dominikánus egyházban látható oltárképén (1782) rendi habitusban, de szárnyakkal, mintegy az Ítélet angyalaként, előhírnökeként tűnik föl. Bal kezében nyitott könyvet tart: TIMETE DEUM & DATE ILLI HONOREM. Magyarul a teljes bibliai mondat: Féljétek Istent és dicsőítsétek, mert eljött ítéletének órája. Imádjátok őt: az ég, a föld, a tenger és vízforrások alkotóját (Jel. 14, 7). Fölül angyal fújja a harsonát, alul halottak fekszenek. Az elkárhozottakat az ördög lándzsával döfi át, többen könyörögve Krisztus felé nyújtják karjukat. A vízszenteléssel, illetőleg szentelt vízzel való meghintéssel együttjáró Szent Vince-áldást dominikánusok kezdeményezték, illetőleg osztották. Tartalmazza a Rituale Romanum is. Jámborabb szombathelyi hívek még századunkban is vittek haza belőle.


2011. április 4., hétfő

XIV. Bátaszéki Térségi Hegyközség Borversenye 2011.


XIV. Bátaszéki Térségi Hegyközség

Borversenye

Bátaszék


2011. 04. 08.


A Muth Pálinka és Borpince nevezett borainak

listája:


Pincészeti

sorszáma

Minta

sorszáma

Bor

megnevezése

Bor

évjárata

Bor

típusa

Tulajdonos neve

Verseny

sorszáma

Alfa

1.

Fehér Házasítás

2010

száraz

Muthné

10

1.

2.

Királyleányka

2010

száraz

Muth J.

17

2.

3.

Kékfrankos rozé

2010

száraz

Muthné

11

4.

4.

Cabernet franc rozé

2010

édes

Muthné

12

7.

5.

Szürkebarát

2010

száraz

Muthné

13

10.

6.

Zalagyöngye

2010

száraz

Muthné

14

11.

7.

Rozé Házasítás

2010

félédes

Muthné

15

Omega

8.

Chardonnay

2010

száraz

Muthné

16









Kelt: Báta, 2011. április 3.


2011. április 3., vasárnap

Március havi készlet



Muth Pálinka és Borpince

2011. évi

Március havi leltára



Pálinka készlet csökkenés:


Fehér Bikavér Törkölypálinka – 2,5 liter

Beszterceiszilva-bikavér törkölypálinka barricolt – 0,5 liter

Viaszszilva-cserszegi fűszeres törkölypálinka eperfa– 1,5 liter

Cseresznyeszilva natúr pálinka – 0,0 liter

Cseresznyeszilva ágyas pálinka – 0,0 liter

Őszibarack natúr pálinka – 0,5 liter

Őszibarack eperhordós pálinka – 1,5 liter

Alma natúr pálinka – 0,0 liter

Királyleányka törköly eperfa – 1,5 liter

Vilmoskörte-bikavér natúr – 2,5 liter

Vilmoskörte-bikavér eperfa – 0,5 liter

Vilmoskörte-bikavér körte – 1,0 liter

Sárgabarack Pálinka – 0,5 liter

Vörös Bikavér Törköly natúr – 0,0 liter

Fehér Ágyas Eper Pálinka – 0,5 liter

Piros Ágyas Eper Pálinka 0,0 liter

Királyleányka törköly natúr – 1,0 liter

Viaszszilva-cserszegi fűszeres törkölypálinka natúr - 2,5 liter

Beszterceiszilva-bikavér törkölypálinka natúr – 1,0 liter

Galagonya Ágyas pálinka – 1,0 liter

Összesen: 18,5 liter



Bor készlet csökkenés:


Merlot Rozé 2009 – 11,00 liter

Királyleányka Fehér 2009 – 3,75 liter.

Bikavér Vörös 2009 – 20,25 liter.

Szürkebarát Rozé 2009 – 0,00 liter.

Szürkebarát Fehér 2010 – 2,00 liter

Vörös Cuvée 2009 – 0,00 liter.

Vörös Cuvée 2010 – 2,0 liter

Oportó Rozé 2009 – 1,5 liter.

Merlot Siller 2009 – 0,00 liter.

Merlot Siller 2010 – 2,0 liter

Fehér Cuvée 2010 – 2,0 liter

Kékfrankos Rozé 2010 – 2,0 liter

Cabernet Rozé 2010 – 2,0 liter

Kékfrankos Vörös 2010 – 0,00 liter.

Kékfrankos Rozé 2009 – 0,00 liter.

Cabernet Vörös 2010 – 0,00 liter.

Chardonnay Fehér 2010 – 12,0 liter.

Zalagyöngye Fehér 2010 – 0,0 liter.

Rizlingszilváni Fehér 2010 – 2,0 liter.

Oportó Rozé 2010 – 2,0 liter

Királyleányka Fehér 2010 – 2,0 liter

Bikavér Vörös 2010 – 2,0 liter

Rozé Cuvée 2010 – 2,0 liter

Merlot Vörös 2010 – 2,0 liter

Összesen: 72,50



Gyümölcsborok készlet csökkenése:


Almabor – 0,0 liter

Összesen: 0,0 liter



Gyógylikőrök készlet csökkenése:

Galagonya likőr 2010 – 0,5 liter