Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. április 8., péntek

Vörös Bikavér Törköly Pálinka 2010.



Vörös Bikavér Törköly Pálinka
2010.



Ősszel a szüretek befejeztével, amikor a kádakon a vörös borok leforrtak, lezajlott a préselés, és a hegy leve a hordókba került a visszamaradt törkölyök további sorsukra vártak. Szeptember 12.-én az oportó törköly került elsőként ekkor még nem a kádba, hanem egy zsákba, ahol légmentesen lezárva várta a többi törköly leforrását. Több, mint egy hónapot kellett erre várni, hiszen az oportó rozénak készült, így az korán leszedésre került. A Merlot törkölye készült el másodiknak október 20.-án. Ekkor azonban már beindultak a vörös törkölyök és egymás után kerültek kipréselésre. Harmadiknak a kékfrankos október 23.-án, majd másnap a bíborkadarka csatlakozott hozzá. Utolsónak október 30.-án a Cabernet franc készült el. Ekkor már a négyszáz literes kádban alaposan összekeverve beleöntöztem mind az öt fajta vörös szőlő törkölyét és alaposan letömörítettem, hogy az a minőségét garantáltan megőrizze. De az is fontos, akár csak a vörösborok esetében, hogy megfelelően összeérjen, ehhez pedig kell legalább fél évnek eltelnie. Ennek a cefrének az összetétele a következő lett:


cabernet franc 32 %
kékfrankos 24 %
merlot 17 %
portugeise 15 %
bíborkadarka 12 %
--------------------------------------------------
összesen: 100 %


A hordóban a letömörített, légtelenített törköly cefre nylonnal gondosan le lett takarva, majd vastag sóderágy került föléje, amely biztosította, hogy teljesen légmenetesen lezáródjon. A törkölyben még némi utóerjedési folyamatok lezajlottak. Minden fajta szőlő természetesen le volt bogyózva, így csak a héjak és a magok azok, amelyek belekerültek a hordóba. Október 30.-tól április 4.-ig ez a törköly felbontatlan volt, ekkor vettem le róla a sóderágyat és műanyag ballonokba merve vittem le a dunaszekcsői szeszfőzdébe, ahol azonnal megkezdődött annak főzése. A felbontott törkölycefre hibátlan, tökéletes állapotban maradt ebben a hat hónapban és mind illat, mind zamatában megőrizte a szőlő gyümölcsösségét. Cukortartalma megfelelő volt hiszen 100 kg törkölycefréből 9,8 liter 51% párlat keletkezett. Másnap április 5.-én történt meg a finomítása, így ezt a párlatot Ferreri Szent Vince oltalmába ajánlottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése