Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. július 15., csütörtök

A Faeperpálinka elkészítése


Régi idők közkedvelt gyümölcse, gyerekek nagy kedvence mind a fehér, mind pedig fekete változata. A XX. században szinte teljesen kipusztult, hiszen a selyemhernyó környezetünkben az eperfa levelét kedvelte nagyon, így le is csupaszították az 1900-as évek elején még a szilva után második legnagyobb példányszámmal rendelkező gyümölcsfáinkat, ma már nem található gyümölcsös, kis kertekben fordul elő néhány példány belőle. Mindig a gyengémnek tartottam az eperpálinka finom jellegzetes izét, amelyre elég, ha rágondoltam már is éreztem a torkomban. Pár évvel ezelőtt már tettem egy gyenge kísérletet a készítésére, de akkor akkora mennyiséget nem tudtam szedni belőle, hogy önálló pálinkaként kifőzessem. A társításban kiadta az ízét és zamatát, de valahogyan még sem volt képes hozni azt, amit egyszer Szabó Péter keresztapámnál kóstoltam.

Idén elhatároztam, hogy ismét neki rugaszkodok ennek a nem kis feladatnak és úgy egy hónappal ezelőtt meg is kezdtem az eper begyűjtését az érésével párhuzamosan. Fóliát terítettem minden esetben a fa alá és a finoman megrázott fáról mindig az érett, egészséges gyümölcsöket gyűjtöttem be.

Csak kézzel átválogatott gondosan átvizsgált, levelétől megtisztított epret használta, fel az előállításához. Az öregek hagyománya szerint a piros eperből bort készítettek, a fehérből pedig pálinkát. Ezen esetben én mindkét féle gyümölcsöt felhasználtam annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiség összejöjjön. Sok száz friss kiló gyümölcs szükséges ahhoz, hogy néhány liter pálinkát állíthassunk elő belőle. Nekem 250 kg gyümölcsöt sikerült három tartályban megérlelnem, hogy a gyűjtés után egy hónappal kifőzésre alkalmasnak ítéljem a cefrét. Hagyományos kisüsti eljárással, a Sabeikow szeszfőzdében készül faeperpálinkám. Pálinkája markáns olajos. Azoknak ajánljuk, akik ismerik az eper markáns ízét. Ennek a nemes italnak kezdetben gyenge illata van, amely a raktározási idő növelésével egyre erősebbé válik. A gyümölcs íze egyértelműen érződik a pálinkában. Amikor a kiöntés után az erjesztő tartályokat elmostam még utána is sokáig éreztem benne az eper illatát. Csak kevés pálinkafőző mer belefogni az előállításába. Alaposan meg is beszéltük a kifőzés menetét, hogy a végén tökéletes párlatot kapjunk. Mivel csak érett gyümölcsöket használtam fel várhatóan húsz liter körüli pálinka mennyiséget várok a cefrétől. Fűszeres ételek után, zárásképen ajánljuk. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C. A főzés után legalább kéthónapos eperfa hordóban érlelés következik, majd utána a palackozás, amelyet 45% alkoholtartalommal végzem majd el. A híres pálinkafőzdék termékeként l liter ára akár a 11.000.-ft is elérheti. Mivel pálinka-családom fantázia nevét mindig a főzés napjának egyházi ünnepe után kapta, így ezúttal sem fogok kivételt tenni, így Kármel-hegyi Boldogasszony Eperpálinka nevet fogja kapni.