Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 29., szombat

Chardonnay Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


212.
 
2012/0927
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Chardonnay szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A most bemutatásra kerülő új párlatom szintén az Aquavinicum Párlat Rendszer Natúr Pálinkáinak Gyümölcs osztályába sorolható be és az ilyenkor szüret tájékán közismert Chardonnay szőlő párlatáról van szó. A múltkori pálinkánál már említettem, hogy lesz egy sor olyan új párlat, amely évről-évre visszatér a választékomba és ilyen a Chardonnay is, amely szőlőnek készítettem már borából, borseprőjéből, törkölyéből is pálinkát. Hogy ne menjek nagyon vissza a múltba az I. Nógrád-megyei Palóc Pálinka és Párlatversenyre neveztem be a Chardonnay Borpárlatot, amely 17 pontot ért el és ezzel ezüstérmet kapott, de nem járt messze az aranytól sem. Vagy a nyáron lezajlott Vas-megyei Pálinkaversenyen a Chardonnay törkölypálinkám szintén 17 ponttal ezüstérmet kapott. Mindezek arra utalnak, hogy valóban rendkívüli szőlőfajtáról van szó, amelynek olyan illat és zamat anyagai vannak, amelyek meghálálják a velük való gondos foglalkozást. A szőlő pálinkának még az is fontos tulajdonsága, hogy a szőlő minden része benne található a párlatban, és ez által olyan anyagok is felelhetők benne, amelyek az egészségünkre jelentős hatással vannak. A szervezetünkben káros anyagok a szabadgyökök amelyek a sejthártya átjárhatóságát jelentősen fokozzák, ennek következtében hatékonyan képesek károsítani a sejteket, így jelentős mértékben felelősek a korai öregedésért. Ezen kívül reakcióba lépnek a DNS-sel, a sejtek örökítő anyagával, így az egészséges sejtek újraképződése lehetetlenné válik. Ezek a folyamatok az idő előtti öregedésért és a daganatképződésért felelősek. A szabadgyökök képesek feltöredezni a kötőszöveti rostokat a szervezet különböző szerveiben, pl. a bőrben, amely ennek következtében rugalmatlanná és csökkent víztartalmúvá válik, durva és ráncos lesz. Ezek a folyamatok éppen ezért ugyancsak a szöveti elfajulás (degeneráció) és sejtkárosodás irányába terelik a szervezetet. Ami a legfontosabb, és amely egyedivé teszi a piacon az, hogy olyan összetételű telítetlen zsírsav van benne (Omega3, Omega6, Omega9), amely képes átjutni az agyi vérgáton! Ezért az agynak egy nagyon erős védelmi rendszert ad, a többi táplálék kiegészítővel szemben. Mindezt pedig a szőlőnek és annak magjának köszönhetjük, így kis mennyiségben valóban gyógyszert veszünk magunkhoz ezekkel a párlatokkal.
 

I. Nógrád-megyei Palóc Pálinka és Párlatverseny 2012.


I. Nógrád-megyei Palóc Pálinka és Párlatverseny
2012.
Nagykeresztúr


Ismét visszakanyarodom ezen írásommal a legutóbbi pálinkaverseny történéseire. Ennek az adott apropót, hogy pár nappal ezelőtt megérkeztek azok az értékelő cédulák, amelyek a nem nyertes pálinkáinkhoz tartoztak. Ennek úgy-e nagyobb a jelentősége, mint a díjnyertesekének, mert ezekből tudhatjuk meg, hogy esetleg milyen hibákat véltek felfedezni ezen italainkban. Ezt már akkor is hiányoltam, illetve azt, hogy ezeket az információkat nyilvánossá kellett volna tenni minden párlattal kapcsolatban, minden versenyző számára, hogy láthassuk, hogy ki miért és milyen eredményt, vagy eredménytelenséget ért el. Amennyiben ez nyilvános lenne, akkor teljesülne a teljes nyilvánosság és tisztaság elve. Ezért is én is nyilvánosságra hozom ezeket az adatokat, amelyek a Sabeikow és Társa KFT. főzdéjében készültek.


Nevezési
sorszám
Minta
sorszám
Párlat
megnevezése
Tulajdonos
neve

Alkohol
%
Nevezési
kategória
Pontszám
Díjazás
Össz-
pont
1.
534
Pomelo Narancs Ágyas
Muthné Katona Mária
42%
Ágyas
16
ezüst
5
2.
451
Chardonnay Borpárlat
Muthné Katona Mária
46%
Egyéb
17
ezüst
5
3.
475
Fehér Furmint Törköly
Muthné Katona Mária
46%
Törköly
18
arany
8
4.
461
Merlot Borseprő
Muthné Katona Mária
48%
Párlat
14
bronz
3
5.
427
Rizlingszilváni Szőlő
Muthné Katona Mária
46%
Szőlő
14
bronz
3
6.
360
Vörös Áfonya Ágyas
Muthné Katona Mária
42%
Bogyós
10
-
0
7.
511
Vadgyümölcsök vegyes
Muthné Katona Mária
46%
Vadgyümölcsök
10
-
0
8.
548
Bodzás Alma
Muth Walter
48%
Almatermésűek
8
-
0
9.
238
Meggy
Muth Walter
48%
Csonthéjas
6
-
0
10.
477
Cseresznye
Németh József
50%
Csonthéjas
13
-
1
Összesítés:
126
-
25
 
 
Annyit azért még hozzáfűznék, hogy a Fehér Furmint Törköly pálinkám aranyát végül is visszavonták ezüstre, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy én továbbra is úgy gondolok erre a pálinkámra, mint aranyérmesre. A másik végletben található pálinkám a Meggy, amelyet alaposan lehúztak a bírálók, ezt nem igazán értem, mert ha nem is sokat, de azért valamit én is értek a pálinkákhoz, és egyet nem tudok elfogadni, hogy azon nem érezhető a meggy meggyessége, de hát itt egy friss pálinkáról van szó és bízom benne, hogy lesz még alkalma másik versenyen is bizonyítani.
Végül a Muth Pálinka és Borpince nevében, valamint a Sabeikow és Társa KFT. nevében is szeretném megköszönni a szervezőknek, a rendezőknek a színvonalas versenyt és ünnepet, bízunk abban, hogy lesz folytatása ennek, amelyen majd mi is indulhatunk ismét. Köszönjük!
 

2012. szeptember 28., péntek

Cserszegi fűszeres Szőlő Gyümölcs Pálinka 2012.


211.
 
2012/0926
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Cserszegi fűszeres szőlő
  üvegben érlelve
 
 

Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban könnyen lehet, hogy ismételni fogom kicsit magamat, és olvasóimnak is deja vu érzése támadhat. Az új idény már ami a pálinkakészítést illeti már javában zajlik és ahogy évről évre a bor készítésben is, ugyanazokat a kedvenc fajtákat készítem el, úgy a pálinkáim és párlataim között is akadnak kedvencek, amelyeket évről-évre elkészítek. Most is egy ilyen párlatról lesz, amelyet ezúttal a feleségem születésnapjára terveztem elkészíteni. Őszintén megvallva az is motivált az újbóli elkészítésben, hogy a tavalyi valamilyen oknál fogva és ez leginkább a kései szüret volt nem sikerült ez a párlat tökéletesre. Most már elárulhatom, hogy a Cserszegi fűszeres szőlő pálinkájáról van szó. Sok helyen, sok jó ilyen pálinkát kóstoltam már, ezért is ragaszkodom mereven a saját párlatom elkészítéséhez. Idén úgy tűnik, hogy a múlt hibáiból tanulva egy korai szüretelésű cserszegi fűszerest sikerült szereznem borász mentorom Sőrés András segítségével. Nincs az a borászat, amelynek kínálatában ne szerepelne ez a fajta, és ugyan ez elmondható a jelentősebb kereskedelmi főzdék ajánlatáról is. Legjobbnak a kunságon termett cserszegi tartják annak ellenére, hogy a Bakonyban nemesítették ki. A mi hegyközségünk a Duna völgye fölött található, síkságra néz, de dombsági lejtőkön terül el, éghajlata, pedig igazán mediterrán jellegű. A cserszegi egyik legnagyobb előnye, hogy úgy tud lendületes és illatos lenni, hogy közben szép egyensúlyban marad a párlata, amely leginkább egy gyönyörű mezei virágokból összerakott csokorra hasonlít. Beleillatozva olyan felejthetetlen élményben lesz részünk, amelyet sohasem fogunk elfelejteni, sodorjon az élet bennünket bárhová, ha lehunyjuk szemünket, újra és újra érezni fogjuk ezt az illatot, amely egyedül a Cserszegi fűszeres szőlő pálinkájának az egyedisége. Sokan leginkább női italnak tekintik, illat kavalkádja miatt, de ismerek olyan férfiakat, akik nem is annyira isszák ezt a párlatot, mint napról-napra illatozzák csupán. Ez a fűszeres fehér szőlő pálinka típus a magyar közízlésnek nagyszerűen megfelel, étkezési szokásainkhoz csodálatosan illeszthető. Hideg sültek, saláták, grill ételek, ragulevesek, hideg halakhoz, pástétomokhoz kiváló. Örömmel és szeretettel ajánlom feleségemnek születésnapja alkalmából.

2012. szeptember 27., csütörtök

Chardonnay szőlő


Chardonnay szőlő


Immár egy új szezon kezdetén vagyunk, már, ami a gyümölcsökből való pálinkakészítést illeti. Néhány hónappal ezelőtt a 2011-es Chardonnay szőlő pálinkám ezüstérmes minősítést nyert el, és ma már a 2012-es Chardonnay szőlő pálinkám készítésén munkálkodom. Ha vissza emlékezünk e két évjáratra és az akkori éghajlati viszonyokra, akkor szembetűnő a különbség. A túlsóháti dűlőben termő szőlő, hagyományos egyfüggönyös rendszerben termesztett, észak-déli fekvéssel. Akár borként, akár pálinkaként ejtjük ki e szőlőnek a nevét mindenkiben, ébreszt valamiféle emlékeket, mert a Chardonnay szőlő kiemelkedik a többi szőlőfajta közül! Olyan mélyen ereszt ugyanis gyökeret a talajba, hogy elérhetővé válnak azok a mikro- és makroelemek, amelyek a talaj felső rétegéből vagy hiányoznak, vagy már szennyezettek. A legértékesebb hatóanyagokat a szőlő magja és héja tartalmazza. A magban nagy mennyiségű ásványi só (pl Kálium) és nyomelem, illetve fontos antioxidánsok pl OPC (oligomer – proantocianidin) és az egyik leghatékonyabb bioflavonoid, a resveratrol található. Ezen kívül még a magban megfigyelhető a maghéj alatt a szőlőmagolaj és fehérjék, és egyéb nyomelemek, valamint C vitamin, és más bioflavonoidok. A szőlőmagban található antioxidánsok hatását már 1969 óta tanulmányozzák Európában és az USA-ban. Megállapítást nyert, hogy a szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok, köztük a resveratrol az egyik leghatékonyabb vegyület, amely ártalmatlanná képes tenni a  szabadgyököket. És mindezt honnan kaptuk? Egyes kutatók szerint a fajta egy ősi francia szőlő a Gouais Blanc és a Pinot keresztezése. Az egyik szülőről annyit tudni, amely éppen a Gouais Blanc, hogy Horvátországból származik, és a rómaiak vitték magukkal Franciaországba. Világhódító fajta - melynek elterjedtsége az egész világban példátlan - hazája Burgundia, és eme ősi borvidék fehérborainak ma is szinte kizárólagos szőlőfajtája. A legjobb borok itt, Kaliforniában és Champagne-ban (itt készítik a champagne-i pezsgőt) teremnek. Észak-Olaszországban is kitűnő chardonnay-t állítanak elő. Alapbora a pezsgő spumante-nak is, amelyet Dél-Tirolban és Trentinóban "Talento"-nak neveznek. Ausztriában és Németországban pedig, a fűszeres borok örvendenek nagy népszerűségnek. A chardonnay tulajdonképpen Európában éppúgy mindenütt jelen van, mint az Újvilágban, és ezzel mintegy Franciaország legfontosabb szőlészeti exportcikke. Elterjedése azonban nem ismer határokat. Magát a chardonnay nevet egy kis francia faluról kapta, Chardonnay-ról, amely egy burgundiai falvacska.  A fajta első írásos említése 1330-ból való, egy cisztercita szerzetes említi először. Ők tették az első chardonnay szőlőtőt a talajba. Nem is sejthették, hogy több száz év múlva mennyien fognak rajongani ezért a fajtáért. A chardonnay-t nevezik még Aubaine, Beaunois, Melon Blanc-nak is. A világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik, tehát „világ" fajtának tekinthető. Magyarországon már a reformkor idején ismerték, de nem termesztették, mert az akkori termesztési eljárások azt nem tették lehetővé. Hazai elterjedése az elmúlt 2-3 évtizedre tehető és szinte minden borvidéken jelen van. Magyarországon 3099 ha-on terem. Természetesen mi sem panaszkodhatunk e szőlőből készült italaink minőségére, ezen belül is szűkebb hazánk a Szekszárdi Borvidéken termett gyümölcsre. A Chardonnay korai szüretben reduktív technikával zöldalmás, citrusos illatot, könnyed testet és savhangsúlyos bort ad, amelyet gyorsan desztillálva átmenthető minden, amiért érdemes párlatot készíteni belőle.