Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 29., szombat

Földicseresznyés Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



737.

2014/1129


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Földicseresznyés Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
Hogy továbbra is stílusos maradjak, akkor folytatom azzal is kép játékkal, hogy az egyes napokhoz bizonyos eseményeket társítok. Ha rossz májú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a szombat a másnaposság napja, de én inkább azt mondanám, hogy a szombat a bevásárlás napja. Hétköznap nem igazán van időnk, és módunk erre a tevékenységre, de hát ezt is el kell végezni. Így történt ez ezen a napon is, de bizony a tegnap este fantasztikusan jól sikerült pálinkakóstoló után nem volt egyszerű feladat a boltokat járni. A betervezett 12 pálinka mellett még további nyolc italt is megkóstoltunk, és persze megállapodtunk a folytatásban is. Visszakanyarodva a bevásárlásra sikerült ismét egy különleges gyümölcsöt beszereznem, amellyel minden nap nem találkozik az ember. A földicseresznye, vagy más néven ehető zsidócseresznye a nálunk is fellelhető lampionvirág, azaz  zsidócseresznye rokona, ám azzal ellentétben nem mérgező. Fontos tudni, hogy mérgező minden hasonló külsejű növény, ami nálunk erdőn-mezőn megterem, így ha ilyesmit látnak valahol vadon, ne eszegessék, mert csúnya vége lehet. A nevét állítólag onnan kapta, hogy amikor megérik, a termés lepottyan a földre. Ha ilyesmit növesztenének otthon - magról elvileg palántázható -, ne szedjék le a növényről, mert amíg fent van, éretlen. Mint annyi más Dél-Amerikából származó növény, így a földicseresznye is hittérítők és felfedezők révén került Európába. A szalmasárga, csúcsban végződő felfúvódott burok élénksárga, csillogó héjú bogyót rejt. A gyümölcs mérete megegyezik a meggyével vagy a cseresznyéével, míg a belsejében sok apró, sárgásfehér mag ágyazódik a gyümölcshúsba. A bogyó íze édes és "trópusi" illatot áraszt. Amikor először kóstoltam fura volt, hogy a várakozásommal ellentétben ez nem egy édes lédús gyümölcs, hanem egy egyszerre fanyar, de közben kesernyésen aromás érdekesség. Roppanós a héja, és tele van apró, ehető kis magokkal. Olyan mintha apró szezámmagok lennének benne. Teljesen érett állapotában az ízét úgy szokták jellemezni, hogy az ananász és a paradicsom között félúton. A húsa nagyon puha, olyan mintha már elve gyümölcspüré lenne a roppanós vékony héj alatt. Gondoltam egy próbát ez a gyümölcs is megér, így hát a megszokott receptet követve alma pálinkába ágyaztam, és izgatottan várjuk a száz nap elteltét.
 
 

Pálinkakóstolás és bírálat 2014.11.28.



Pálinkakóstolás és bírálat
2014.11.28.

Szent András ünnepére


Bírálat végeredménye:

1. Magyar Kajszibarack Érlelt = 17,79 pont
2. Chardonnay Törköly Érlelt = 17,64 pont
3. Fekete Szeder Fűszeres Likőr = 16,88 pont
4. Cabernet Sauvignon Törköly Natúr = 16,87 pont
5. Cabernet franc Borseprő Natúr = 16,86 pont
6. Cabernet franc Törköly Natúr = 16,79 pont
 7. Vadőszibarack Erdei Natúr = 16,21 pont
8. Redhaven Öszibarack Natúr = 16,14 pont
9. Vaníliás Fahéjas Szilva Likőr = 15,90 pont
10. Mirabollán Szilva Ágyas = 15,50 pont
11. Pinot Noir Borpárlat Natúr = 15,29 pont
12. Conference Körte Ágyas = 15,28 pont