Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 27., csütörtök

Cabernet franc Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



735.

2014/1127


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY


 
  Cabernet franc szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 A tegnapi napon bemutatott italunk bevezetőjében a napokkal kapcsolatos képzettársításokat feszegettük. Amennyiben ezt a sort szeretném folytatni, akkor igazán bajba kerülhetek, mert a csütörtöki nap az, amelyhez igazán nem tudok semmi olyan jellegzetességet társítani, ami csak erre lenne egyedül jellemző. Ha csak az nem, hogy ezzel a nappal a hétvége kapujába kerülünk. És bizony csütörtök este belegondolni már nem is annyira a munkába szoktunk, hanem abba, hogy a hétvégén milyen programjaink, milyen feladataink várnak ránk. Ilyenkor ádvent előtt, Katalin nap után, jellegzetesen beindulnak a disznóölések, így, aki a hétvégén erre adja a fejét az bizony, már ilyenkor javában készülhet a ráváró feladatokra. Ha, pedig már a disznóöléseknél tartunk legalább is gondolatban, akkor nem árt, ha az ahhoz társítható pálinkák is az eszünkbe jutnak. Akinek nincsen saját itala, de szeretne a sertésöléshez a böllérnek ezzel kedveskedni, akkor annak kifejezetten a mai napra ajánlott italomat tudom ajánlani. A Cabernet franc szőlő törkölyéből készült pálinka a hideg, fagyos reggelek tökéletes itala. Kevés olyan ital van, amely úgy fel tudja melegíteni az ember testét, mint egy ötven százalékos cabernet franc törkölypálinka. A törköly természetesen nem szárazra préselt bogyók halmazát jelenti, hanem olyan anyagot, amelyben némi bort is hagytunk, hogy az italunk sokkal gyümölcsösebb, illatosabb legyen a hagyományos törkölynél. A vörös törköly esetében, amely a borral együtt erjed viszonylag könnyű dolgunk van a cefrézésig, viszont ilyen leveses törkölyt nem igazán lehet légmentesen tömöríteni, így túl sokáig nem lehet várakozni a desztillálásig. Ha mégis várnunk kell, akkor mindenképpen az állag megőrzés érdekében teljesen légmentes állapotban kell lezárnunk cefrénket, hogy azt károsodás ne érhesse. Az ilyen cefrének az üstbe juttatása sem egyszerű feladat, de minden esetben alaposan fel kell vizeznünk, hogy az nehogy véletlenül is odaragadjon az üst falához. Akkor pedig, amikor komoly mennyiségű bor is társul a törkölyhöz figyelnünk kell a felhabzás lehetőségére is. A hagyományos kisüsti technológiával, kétszeri lepárlással előállított italunk immár tradicionális, hiszen minden évben elkészítjük azt rendszeresen. Nem is kevés sikerrel, hiszen minden évben sok érmet tudunk vele nyerni a pálinkaversenyeken. A lényeg azonban nem ez, hanem az, amikor a barátainkkal koccinthatunk vele.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése