Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. augusztus 2., vasárnap

Fertődi Málna Ágyas Gyümölcs Párlat 2015.



2015/08.02.
 


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


  Fertődi Málna
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Ahogy szokott a hétköznapi hat nap után elérkeztünk végre a vasárnaphoz is. A reggeli lustálkodást sajnos mellőznöm kellett, mert már korán a pincészetbe kellett mennem és ott kinyitnom, mert még a délelőtti szokásos szentmise előtt el kellett intéznem dolgokat. A mai napon elkészített italunk harmadik tagja a málna pálinka családunknak, még pedig annak is az ágyas változata. A tavalyi hasonló italunknak is igen nagy lett a sikere, így idén ebből egy kicsit többet is bevállaltam, mert biztos, hogy sokan szeretnék, majd megkóstolni, és több versenyen is el fogom indítani. Természetesen nem csak színében káprázatos ez az ital, hanem ízében és zamataiban is. Nem véletlen hát, hogy minden valamire való kereskedelmi főzde termék kínálatában megtalálni ezt a terméket. A gyümölcsöt nem aszalva, hanem nyersen helyezem bele, de azért érdemes tudni róla egy-két dolgot. A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik. Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találunk, erdők szélén, cserjésekben, és hegyoldalakban fordul elő nagy számban. Bogyója középnagy (3,4 g), gömbölyded, élénkvörös, fényes, tetszetős. Részterméskéi nagyok, jól tapadnak egymáshoz, szétmorzsolódásra nem hajlamosak. Kemény húsállományát és színét az érés folyamán, és a szedés után is sokáig megőrzi. Íze harmonikusan édesen-savanykás, határozott málna zamatú. A bogyók megjelenése egységes, tetszetős. Kitűnő minőségű, piacos termést ad. A bogyónagyság a vessző teljes hosszában közel azonos, aszályos években a túl hosszúra hagyott vesszők végén aprósodhat. Nagyon bőtermő, kedvező környezeti feltételek mellett, szakszerű termesztéssel a termésmennyisége a 18-20 t/ha-t is eléri. A guruló minőségű gyümölcs aránya meghaladja a 90 %-ot.  Régen a népi gyógyászatban a málna levelét és gyümölcsét lázas meghűlésekre alkalmazták, de ma is megtalálható a gyógynövények tárházában, hiszen a benne található kálium, foszfor, vas és fruktóz erősíti a szervezet. Ágyas pálinkájában minden megtalálható, amitől jó kedvre derülhetünk.