Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 30., péntek

Cigánymeggy Mézes Fűszeres Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



405.

2013/0814
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Fűszeres Cigánymeggy 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon bemutatásra felajánlott párlat tulajdonképpen már nem is igazán párlat, sokkal inkább gyógylikőr kategóriába tartózik, mert a beleágyazott gyümölcsök mellett, több féle fűszer, sőt még méz is található. Ennek következtében az alkohol tartalmát is lejjebb tudjuk csökkenteni, és édes íze következtében a hölgyek kedvencévé válik. Természetesen ilyenkor sokan mondhatják, vagy gondolhatják, hogy vajon ezeket az ízeket vajon meddig lehet még fokozni, meddig lehet még újabb és újabb variációkat kitalálni? E kérdésekre, e gondolatokra, úgy gondolom, hogy az a válasz, hogy a végtelenségig. De itt persze nem a számszerűség annyira a lényeges, ahogy az italoknál sem a belőlük fellelhető mennyiség, sokkal inkább a minőség. Egyébként is a mai modern nyugati, fogyasztói társadalom érzéketlen, lelketlen világával szemben, egyetlen használható tiltakozás, ellenszert találhat a vidéki, parasztember, és ez az egyedi kézműves termékek elkészítése, megismételhetetlen, művészi fokon. Könnyű, vagyis szerencsés esetben vagyunk, amikor mindezt éppen egy meggyből készült termékkel kívánjuk megtenni, mert a meggy olyan gyümölcs, amely tökéletes alanya mindenféle kísérletnek, próbálkozásnak. Itt azért mindenképpen meg kell említenünk, hogy a pálinkatörvényünk nem kímélte a mézes pálinka elnevezést: ilyen egyszerűen nem létezik. Ezért is én inkább, ha muszály a gyógylikőr elnevezést használom. Az aszaltmeggynek nagyon fontos szerepe van ebben a párlatban. A gyümölcshéj adta zamatok mellett jól él a mag íz is. Az akácméz édességétől végül mégis igazi desszertes karakter kerekedik felül. Ennek következtében a szánkban savanykás is, és édes is egyszerre. Igazából olyan, mint egy meg nem valósult női kaland, könnyű is, rafinált is. Enyhén hízelgő. Nem, nem a nőkről beszélünk, róluk majd ezután. A meggypálinkára jellemző íz és illatjegyeket hordozza magában italunk, melyet az akácméz íze tesz kellemesen édessé. A gyengébb alkoholtartalomra vágyok számára is megadja a pálinka fogyasztás élvezetét ez a harmonikusan lágyabbá tett italkülönlegesség. Az ital lágy színében a gyümölcságy tónusa tükröződik, kellemes illatában és ízében pedig az érett meggy zamata. Intenzitását a friss gyümölcságyon való érlelésnek, harmóniáját pedig a hozzáadott, kiváló minőségű virágméznek köszönheti. A fűszerek kavalkádja pedig a torkunk mélyén robban, felejthetetlenül.
 

2013. augusztus 29., csütörtök

Cigánymeggy Meggyfával Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



404.

2013/0813
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Cigánymeggy 
  meggyfával érlelve
 
 
 Ezzel a pálinkánkkal is a szokásos eljárást hajtottuk végre, vagyis háromfelé osztottuk el, hogy ez által három különféle pálinkához jussunk, hiszen számunkra nem a mennyiség a lényeges, hanem sokkal inkább a mennyiség. A tavalyi év folyamán már kipróbáltam és nagyszerűen bevált a meggypálinka meggyfával történő érlelése, így igazából nem követtem el nagy vakmerőséget, amikor idén ezzel a fajta meggypálinkával is elvégeztem ugyanezt, hogy saját fájának ízeit, zamatait loptam bele az italba. Régen, amikor még Magyarországon nem a fogyasztói társadalom, nem a nyugati orvostudomány irányította az emberek életét, akkor ezt az országot még átszőtte egy fajta spirituális szellemiség. Persze lehet, hogy sokan most megmosolyognak, és kicsit hibbantnak tartanak, pedig ez a dolog egykor nagyon is valóságos volt, nagyon is tudatosan benne élt a vidéki, parasztemberek mindennapjaiban. Így hát pontosan tudták, hogy a környezetükben fel lelhető növények, gyümölcsök, vagy kövek, fák, bokrok mire valók. Azt is pontosan tudták, hogy mindennek meg van a maga helye, a maga jelentősége az élet hatalmas és végtelen körforgásában. Tudták a meggyről, mint gyümölcsről, hogy annak milyen gyógyító hatása van, azt is tudták, hogy a vékony friss ágacskái elősegítik a vérkeringést és tisztítják a vért, hogy ha azt apróra törik és vízzel felforralva teaként mézzel ízesítve fogyasztják. Annak is tudatában voltak, hogy a meggyfa kérgéből készült tea epekőoldó, harmonizálja az epe működését. Ma már ezeket a dolgokat nem tudják, nem ismerik, nem használják az emberek. Az emberi lélek, amely azelőtt összhangban élt a természettel, ma már teljesen elszakadt attól. A sokak által csak befőzésre, lekvárkészítésre használt meggy valóságos gyógyszer. Napi 20 szem meggy már csillapítja az ízületi gyulladást és a köszvény tüneteit, csökkenti a vesekőképződés veszélyét, és karbantartja a szívet. Népi megfigyelésen alapul a gyümölcskocsány vesekő elleni hatása. Kozmetikumok és gyógyszerek összetevője a meggymag olaj, amelyet velünk általában eldobatnak, mondván, hogy ciánt tartalmaz. A meggymag kivonat (10 és 30 mg/kg) szignifikánsan javítja szív funkcióit, és csökkenti az infarktus kockázatát. A meggymaggal töltött párna jól szellőzik, így nyugtató hatással bír. Allergiásoknak rendkívül ajánlott. Ezentúl csodálatos színt is ad pálinkánknak.
 

2013. augusztus 28., szerda

Cigánymeggy Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



403.

2013/0812
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

  Cigánymeggy 
  üvegben érlelve
 
 
 Tavaly bizony igen emlékezetes év volt, főként a meggy, mint gyümölcscefre szemszögéből nézve. Régóta szenvedélyesen vágytam már akkor arra, hogy csinálhassak meggypálinkát, hiszen a cseresznyéből már sikerült megvalósítanom. Akkor teljesen váratlanul egy gyümölcs felvásárló lepet meg több, mint egy tonna meggyel, amely kissé a nyakán maradt és a melegben már nem volt piacképes. Ekkora tömegű gyümölcsöt feldolgozni ilyen rövid idő alatt nem kis feladat, de örömmel végeztem el. Idén ugyanez a feladat már nem fenyegetett, mert senki sem kínált fel komolyabb mennyiségű meggyet, de két mázsát azért sikerült mégis egy kereskedőtől viszonylag elfogadható áron vásárolnom, amelyhez még sikerült nekem is hozzá szednem közel egy mázsát, így ha kisebb mennyiségben is, de ebben az évben is lett meggy cefrém. Az általam szedett meggy cigánymeggy volt, így azt külön is cefréztem és külön is desztilláltam le, hogy ezáltal két féle meggypálinkám születhessen. A vadmeggy, csepleszmeggy, sajmeggy vagy törökmeggy mind más jellemzőkkel ruházzák fel nemes meggyfajtáinkat, míg a cigánymeggy pedig önmagában is valódi hungarikum. A Kárpát-medence síkságain és hegyvidékén sokféle gyümölcstermő növény él vadon. Ilyenek például az erdei és a mezei szamóca, a málna, a szeder, a som, a kökény, a vadrózsa, a berkenye, a bodza. Sok örömet szereznek a vidéket járó és ott dolgozó embereknek a vadkörte, a vadalma és a vadcseresznye érett, zamatos gyümölcsei is. Ebbe a növénycsoportba tartozik a vadmeggy (Cerasus vulgaris) is, amely elhullatott, érett gyümölcsének a magjából kelnek ki azok a magoncok, amelyek - kedvező körülmények között - gyümölcsöt érlelő fákká terebélyesednek. Különösen a biotermelés szempontjából érdemel figyelmet egy "félvad" meggyfajta, a cigánymeggy, amelynek a gyümölcse szabályos, kissé nyomott gömb alakú, sötét-bíborpiros, festőlevű, jellegzetes meggyzamatú, nagy sav- és szárazanyag tartalommal rendelkezik, ezért üdítőital és szörpgyártására kiválóan alkalmas. Fája edzett, ellenálló, betegségekre nem fogékony. Érése elhúzódó, puha húsú, festőlevű, érett gyümölcse sokáig a fán hagyható, a kiskert használói hetekig rájárhatnak csemegézni a kellemes zamatú gyümölcsét. Egyes klónjai egy időben virágoznak a Pándy-meggyel és annak virágait meg is termékenyítik.
 

II. Nógrád megyei Pálinkaverseny díjátadó ünnepélye





A rendezvény programja

8.00       Főzőverseny – Palóc ételek és Gaszronómiai bemutató
Zsűrizés időpontja:        12.30 óra

9.30       Helikopter bemutató, sétarepülés – egész nap, folyamatosan
Helyszín: tavak fölötti fennsík. Gyümölcsháztól 1 km-re.
Sétarepülés a rendezvény helyszínei és a környező vidék fölött.

9.30       Kisfaludi lovas tanya, lovas programok – egész nap, folyamatosan
Helyszín: Gyümölcsház és a lovas tanya közötti terület, lovas tanya.
Sétakocsikázás, kantárszáras lovagolási lehetőség.

9.30       Repülőgép, hajómodell bemutató vízen és levegőben – egész nap, folyamatosan
Helyszín: kis tó

9.30       Pálinkás sátrak nyitása, pálinkakóstolás
Etesi - Bulyáki - Csalló - Demeter - Cruxx Gemina - Márkházi - Szicsek pálinkák

10.00     Hivatalos megnyitó

10.05     Műsorok a színpadon 14.00-ig.
Maconka Táncegyüttes
Palóc Folklór bemutató
Pajtakörös Aszonyok - Egyházasgergei hagyományőrzők
Free Soul Hip-Hop Dance - Pásztó
Gyermekműsorok:
Bűvész Show
Kalandpark vetélkedő
Humoros hétpróba játék Micimackó és a Tigris társaságában
13.30 Posztobányi László koncertje

14.00     Főzőverseny eredményhirdetése, díjatadó
Sztárvendég: A TV paprikából ismert Magos Zoltán mesterszakács.
A Legjobb Palóc Étel I.-II.-III. díj átadása.

14.15     Pálinka Lovagok bevonulása, a pálinka- és párlatverseny értékelése
Műsorvezető: Kéri István a Focus rádiótól.
Megnyitót mond Becskereki Tamás versenyigazgató.
Pálinka Lovagrend képviselője – köszöntő.
Panyik Gáborné dr. zsűrielnök – köszöntő, értékelés.

14.45     Posztobányi László - Pálinkadal
15.00     A Pálinka- és párlatverseny eredményhirdetése
Műsorvezető: Kéri István a Focus rádiótól.
Érmek, különdíjak, champion díjak átadása.

16.30     Erdei Sándor (leánykori nevén Rokker Zsoltti) - humor, stand up comedy
17.00     Kodály Táncegyüttes – néptánc, népdal
17.30     Nógrád Táncegyüttes – néptánc, népdal
Zene: Folt zenekar
18.00     Zenei időutazás
18.30     UNIQUE élő koncert
20.00     Pálinkabál a Pikk Dáma Zenekarral
23.00     Zárás

Óránként TOMBOLASORSOLÁS, értékes nyereményekkel – Fődíj: 1db LCD televízió.

Egyéb látnivalók, kísérő programok:

Ugrálóvár
Jet-Ski, helyszín: nagy tó.
Katasztrófavédelem folyamatos bemutatója. Bemutatott eszközök: 1 db tűzoltó szerkocsi + tartozékok, ruhák, sisakok stb.
Egyházasgergei Pajtakör - hagyományőrző asszonyok - krumplilaska, csörögefánk sütés.
NAV jogszabályi tájékoztató
Traktor, kombájn, mezőgazdasági munkagép bemutató.
Hagyó Kft., Ruszkai Kft. pálinkafőző berendezések bemutatója.
Vöröskereszt vérnyomás és vércukormérés.
Kürtőskalács.
Pálinka kóstoltatás a jelenlévő főzdék részéről.
Hennafestés, arcfestés.
Lufihajtogatók.
Tombola, óránkénti sorsolással - Értékes nyereményekkel.
Népi játszóház.
Karancs mentőszolgálat bemutatója.
Honda szimulátor – városi rendőrség.
Panoráma traktorjárat a helikopter leszállóhely és a rendezvény területe között.
Kézműves standok.


Belépés -  regisztráció

A bejáratoknál felállított regisztrációs sátorban.
Látogatói karszalag ajándék tombolajeggyel: 800.- Ft.
12. év alatt a belépés ingyenes.
A karszalagokat a Lehoczki Biztonsági Szolgálat ellenőrzi a rendezvény ideje alatt.

A pálinkaverseny nevezőinek részére postán és e-mailben küldjük ki a meghívókat a verseny bírálatát követően.
Nevezőink részére 2 db ingyenes VIP belépőt biztosítunk, mely a rendezvényen való részvételre, valamint a VIP sátor használatára jogosít.
A belépőket a rendezvény főbejáratánál vehetik át, a regisztrációs pultnál.

Tombola

Egyedi tombola: 200.- Ft

Parkolás

Ingyenes. A rendezők irányítják az érkezőket.

Biztonsági intézkedések

A rendezvény nyugalmáért a Lehoczki Biztonsági Szolgálat felel.

Egészségügyi ellátás

Egészségügyi pont és Vöröskeresztes sátor. Ingyenes vérnyomás-, vércukor mérés.

Biztosítás

A rendezvény biztosítója - K & H Bank és biztosítás.

Média, hirdetés

Kizárólagos médiatámogató: Nógrád Megyei Hírlap.

2013. augusztus 27., kedd

II. Nógrád megyei Pálinkaverseny 2013.



A holnapi nap folyamán megkezdődik a II. Nógrád megyei Pálinkaversenyre nevezett tételek zsűrizése, amelynek Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke: Panyik Gáborné dr. egyetemi adjunktus. De természetesen a bírálók névsorában is igencsak jól csengő nevek szerepelnek, amely garantálja a szakmaiságot.


A végleges bírálói névsor:
01. Béli Géza

02. Blahó Péter

03. Bóni László

04. Borbáth Gabriella

05. Bukolyi Marcell

06. Bulyáki József

07. Csalló Gergő

08. Csalló Jenő

09. Gyenesei István

10. Hornung József

11. Hornung Zoltán

12. Kaizer Gábor

13. Kovács Attila

14. Kovács József
15. Krausz Frigyes
16. Krizl Edit
17. Ladi Csaba
18. Mecser Péter
19. Pifka József
20. Simon Miklós
21. Szicsek János
22. ifj. Szicsek János
23. Szelei Sándor
24. Tőzsér Csaba
25. Vasas Beáta

Mézes Fahéjjal Ágyas Pamuk Alma Párlat 2013.



402.

2013/0811
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Fahéjas Pamuk Alma 
  üvegben érlelve
 
 
 Ma egy olyan kedvenc gyümölcsömből készült pálinkát fogok bemutatni, amely kezdetektől fogva pincészetünk kínálati palettáján meglelhető. Sajnálatos módon tavaly a kései fagyok miatt nem sikerült belőle gyümölcsöt gyűjteni, de idén annál inkább bőségesen termett, tehát ismét készíthetünk belőle párlatot. Mivel a teljes mennyiséget még nem desztilláltam le, így most nem a szokásos natúr változattal kezdem a bemutatást, hanem egy ágyas, de már szinte likőr változatot készítettem el. Elsőként azért néhány gondolatot újfent ejtenék magáról az almáról is. Elődeink a teremtettség tudatában, tiszteletben tartották az őket bőséggel ellátó környezetet. Ez a felfogás rendkívül alakgazdag gyümölcsfajta szerkezetet és gyümölcstermesztést hozott létre és tartott fenn. Ez a sokszínűség ismét megerősítette tudatukban a létezés csodáját, így a tárgyi és szellemi világ kölcsönösen táplálta egymást. Ma - mindezt spontán evolúciós eredménynek tekintve, a tisztelet hiányában - az emberi önzés és felelőtlenség egyforma veszélyként fenyegeti. A biodiverzitás beszűkítésének veszélye ma már a termesztett gyümölcsfajtákra is kiterjed. A pamuk alma egyike a legkorábban érő gyümölcseinknek, ezért is szokták elődeink korai nyári vad almának, más nevén zabérő almának, azaz nyár közepén, a zabbal együtt érik be. Gyümölcse nemesített társaihoz képest kicsi, éretten kevésbé leveses, puha. Régen a vándorok és a földeken dolgozók számára adott nagy melegben zamatos harapnivalót. BERECZKI 1896-ban Pamut alma név alatt írt. A Pécs környéki adatközlők következetesen Pamuk néven említették. A „Pamut” az eredeti táji megnevezés értelmező átnevezésének tekinthető. A népi névváltozatot ő maga is ismerteti, mint társnevet. A BERECZKI általa Pécs környékinek tartott fajta a mai napig fellelhető a Dráva mentén, az Ormánságban. Bár népszokáshoz nem köthető közvetlenül a fajta de ismert a piros fedő színű almák erős kulturális kötődése a táj hagyományaihoz. A déli szláv etnikumokkal szomszédos, aprófalvas településszerkezetű vidék életében kiemelkedő jelentőségű volt a leányvásár intézménye és ebben a piros alma, mint párválasztó jelkép. Termesztési értéke, hogy nagyon korai érésű fajta. Egyedi, kellemes zamata mai napig élénk él a táj lakóinak emlékezetében. Apró gyümölcsmérete és puha húsállománya miatt csak házikertekbe javasolható. Különleges igénye hogy, vízben gazdag helyet szereti.
 

2013. augusztus 26., hétfő

Főzdelátogatás





A hétvégén ismét Szerbiai vendégek látogattak el a Pálinkafőzdébe, és mivel már visszatérő vendégek, így remek hangulatban zajlott le a találkozó. A régi ismerősök mellett természetesen újabbak is érkeztek, akik kíváncsian hallgatták végig az idegenvezetésemet a lepárlóüzemben. Annyit azért tudni kell ezekről a vendégekről, hogy a Zentai Pálinkabarátok Köréből kerülnek ki, akiket időről-időre dr. Rózsa Péter irányít el a mi kis falunkba. Ilyenkor természetesen fontos és kevésbé fontos szakmai kérdések is felmerülnek, amelyet igyekszünk alaposan kivesézni. Náluk Szerbiában lényegesen szabadabban, odahaza főzhetnek és ebben mindegyiküknek van némi gyakorlata, így némi túlzással ugyan, de elmondható, hogy kollégákról van szók, akik egy kicsit tanulni jönnek át hozzánk. Az eszmecsere után természetesen nemcsak az ismereteket cseréljük ki, hanem a legfrissebben lefőzött termékeinket is. Ennek szellemében megismerhettük dr. Rózsa Péter világhírűségre jelölt cseresznye pálinkáját, amely valójában nagyon finom, ha még nyers is egy kicsit. Természetesen a főzde tulajdonosa Herr Dieter Hartigot sem kell félteni, mert ő pedig előhúzza a tarsolyából a közel egy éve ledesztillált féltve őrzött bodzapálinkáját, amelyet én készítettem el számára a szedéstől a lepárlásig. A hangulat emelkedéséhez én még annyival járultam hozzá ezen a péntek délutánon, hogy ha nem is pálinkát főztem a kedves barátainknak, de legalább egy finom bátai halászlében részesítettem őket. A hat kilónyi pontyot szinte teljesen elfogyasztottuk, jó vörös bor kíséretében, ami jelezte, hogy nem lehetett annyira rossz. Természetesen, mint minden jónak ennek is vége ért egyszer, de a búcsú nem hosszúra ígérkezett, hiszen néhány hónap múlva a következő Keceli pálinka ünnepen ismét találkozni fogunk, ahol párlatainkat meg is méretettjük.