Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 28., szerda

Cigánymeggy Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



403.

2013/0812
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

  Cigánymeggy 
  üvegben érlelve
 
 
 Tavaly bizony igen emlékezetes év volt, főként a meggy, mint gyümölcscefre szemszögéből nézve. Régóta szenvedélyesen vágytam már akkor arra, hogy csinálhassak meggypálinkát, hiszen a cseresznyéből már sikerült megvalósítanom. Akkor teljesen váratlanul egy gyümölcs felvásárló lepet meg több, mint egy tonna meggyel, amely kissé a nyakán maradt és a melegben már nem volt piacképes. Ekkora tömegű gyümölcsöt feldolgozni ilyen rövid idő alatt nem kis feladat, de örömmel végeztem el. Idén ugyanez a feladat már nem fenyegetett, mert senki sem kínált fel komolyabb mennyiségű meggyet, de két mázsát azért sikerült mégis egy kereskedőtől viszonylag elfogadható áron vásárolnom, amelyhez még sikerült nekem is hozzá szednem közel egy mázsát, így ha kisebb mennyiségben is, de ebben az évben is lett meggy cefrém. Az általam szedett meggy cigánymeggy volt, így azt külön is cefréztem és külön is desztilláltam le, hogy ezáltal két féle meggypálinkám születhessen. A vadmeggy, csepleszmeggy, sajmeggy vagy törökmeggy mind más jellemzőkkel ruházzák fel nemes meggyfajtáinkat, míg a cigánymeggy pedig önmagában is valódi hungarikum. A Kárpát-medence síkságain és hegyvidékén sokféle gyümölcstermő növény él vadon. Ilyenek például az erdei és a mezei szamóca, a málna, a szeder, a som, a kökény, a vadrózsa, a berkenye, a bodza. Sok örömet szereznek a vidéket járó és ott dolgozó embereknek a vadkörte, a vadalma és a vadcseresznye érett, zamatos gyümölcsei is. Ebbe a növénycsoportba tartozik a vadmeggy (Cerasus vulgaris) is, amely elhullatott, érett gyümölcsének a magjából kelnek ki azok a magoncok, amelyek - kedvező körülmények között - gyümölcsöt érlelő fákká terebélyesednek. Különösen a biotermelés szempontjából érdemel figyelmet egy "félvad" meggyfajta, a cigánymeggy, amelynek a gyümölcse szabályos, kissé nyomott gömb alakú, sötét-bíborpiros, festőlevű, jellegzetes meggyzamatú, nagy sav- és szárazanyag tartalommal rendelkezik, ezért üdítőital és szörpgyártására kiválóan alkalmas. Fája edzett, ellenálló, betegségekre nem fogékony. Érése elhúzódó, puha húsú, festőlevű, érett gyümölcse sokáig a fán hagyható, a kiskert használói hetekig rájárhatnak csemegézni a kellemes zamatú gyümölcsét. Egyes klónjai egy időben virágoznak a Pándy-meggyel és annak virágait meg is termékenyítik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése