Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 30., péntek

Cigánymeggy Mézes Fűszeres Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



405.

2013/0814
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Fűszeres Cigánymeggy 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon bemutatásra felajánlott párlat tulajdonképpen már nem is igazán párlat, sokkal inkább gyógylikőr kategóriába tartózik, mert a beleágyazott gyümölcsök mellett, több féle fűszer, sőt még méz is található. Ennek következtében az alkohol tartalmát is lejjebb tudjuk csökkenteni, és édes íze következtében a hölgyek kedvencévé válik. Természetesen ilyenkor sokan mondhatják, vagy gondolhatják, hogy vajon ezeket az ízeket vajon meddig lehet még fokozni, meddig lehet még újabb és újabb variációkat kitalálni? E kérdésekre, e gondolatokra, úgy gondolom, hogy az a válasz, hogy a végtelenségig. De itt persze nem a számszerűség annyira a lényeges, ahogy az italoknál sem a belőlük fellelhető mennyiség, sokkal inkább a minőség. Egyébként is a mai modern nyugati, fogyasztói társadalom érzéketlen, lelketlen világával szemben, egyetlen használható tiltakozás, ellenszert találhat a vidéki, parasztember, és ez az egyedi kézműves termékek elkészítése, megismételhetetlen, művészi fokon. Könnyű, vagyis szerencsés esetben vagyunk, amikor mindezt éppen egy meggyből készült termékkel kívánjuk megtenni, mert a meggy olyan gyümölcs, amely tökéletes alanya mindenféle kísérletnek, próbálkozásnak. Itt azért mindenképpen meg kell említenünk, hogy a pálinkatörvényünk nem kímélte a mézes pálinka elnevezést: ilyen egyszerűen nem létezik. Ezért is én inkább, ha muszály a gyógylikőr elnevezést használom. Az aszaltmeggynek nagyon fontos szerepe van ebben a párlatban. A gyümölcshéj adta zamatok mellett jól él a mag íz is. Az akácméz édességétől végül mégis igazi desszertes karakter kerekedik felül. Ennek következtében a szánkban savanykás is, és édes is egyszerre. Igazából olyan, mint egy meg nem valósult női kaland, könnyű is, rafinált is. Enyhén hízelgő. Nem, nem a nőkről beszélünk, róluk majd ezután. A meggypálinkára jellemző íz és illatjegyeket hordozza magában italunk, melyet az akácméz íze tesz kellemesen édessé. A gyengébb alkoholtartalomra vágyok számára is megadja a pálinka fogyasztás élvezetét ez a harmonikusan lágyabbá tett italkülönlegesség. Az ital lágy színében a gyümölcságy tónusa tükröződik, kellemes illatában és ízében pedig az érett meggy zamata. Intenzitását a friss gyümölcságyon való érlelésnek, harmóniáját pedig a hozzáadott, kiváló minőségű virágméznek köszönheti. A fűszerek kavalkádja pedig a torkunk mélyén robban, felejthetetlenül.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése