Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 22., szombat

Springcrest Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



531.

2014/0320


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Springcrest Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Ragyogóan folytatódik a nap, immár a hajnali hidegek is megszűntek, és valóban jól eső érzéssel tud az ember a szőlészetben és a gyümölcsösben dolgozni. A madarak, a rovarok minden a természetben, ami él és mozog, sőt még a felhők is az égen, és a szél is az északi féltekről minden a tavasz csodáját hirdették. A metszőolló pengéje alatt már megcsordul a szőlővessző leve, ami jelzi, hogy beindult a vegetáció visszafordíthatatlanul. Mégis kicsit úgy éreztem magam, mint egy hegymászó, aki felért a csúcsra megállt, körül nézett, kifújta magát, és a másik oldalon elindul lefelé. A főzdében is dolgozom, mégpedig egy őszibarack pálinka előállításán, amely nem könnyű. Érdekesség, hogy akár a kajszi és az őszibarack termesztésének több évszázados hagyománya van Magyarországon annak ellenére, hogy egyik sem őshonos ezen a területen. Származásuk és elterjedésük sok hasonlóságot mutat, ami azt jelzi, hogy környezeti igényeik is hasonlóak. A fajtaösszetétel és a termőhelyek nem kellő gondossággal történt megválasztása miatt a kajszi- és őszibarack-termesztés legfontosabb kockázatát ma Magyarországon a téli és tavaszi fagykárok jelentik. Gyakori a terméskiesés, és szinte lehetetlen a termésmennyiséget megbízhatóan előre jelezni, ami a piacon nagyfokú bizonytalanságot okoz. Idén már várhatóan ilyen problémákkal nem kell szembe néznünk. A springcrest őszibarackból immár évek óta készítek pálinkákat a kategória választékunk teljes spektrumában a natúrtól egészen mézes likőrig. Származása és elterjedése V. E. Prince Fort Valleyban (Georgia, USA) az FV 89-14 = (Fireglow x Hiley) x Fireglow és a Springtime keresztezésének köszönhető. Kereskedelmi forgalomba 1969-ben került. Érése 24 nappal előzi a Redhaven fajtáét. Gyümölcse kicsi-közepes méretű, átlagos tömege 100 g. Enyhén lapított gömb alakú, bibepontja bemélyedt. Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét 70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja. Húsa sárga, a csúcsnál pirosan erezett. Húsállománya szilárd, kiváló savas, zamatos ízzel rendelkezik. Éretten félig magvaváló, ami miatt elég nehezen magozható, de ezt mindenképpen meg kell tennünk. Magja közepesen kicsi (4,5 g), gömb alakú. Mély, fűszeres, tartalma ital készülhet belőle.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése